Начало
 
 

Трета поетична книга на Живка Балтаджиева в Испания само за тази година

30.10.2019 /18:25 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Най-новата двуезична книга на Живка Балтаджиева - "В края на зелената гора"

Представянето на двуезичната „В края на зелената гора” се състоя неотдавна в Центъра за модерно изкуство в Мадрид. Авторката, която твори и на български, и на испански, се представи много успешно и на международен фестивал на поезията в Толедо през септември

„В края на зелената гора”, между Сините камъни и Монкайо, между Ботев и Мадачо, при времето във времето, във всичките милиони години, където съзерцаваното съзерцава... В тази своя уникална вселена на пронизващи със светлини от безкрая думи, болки и многопосочия ни запраща поетесата Живка Балтаджиева с новата си двуезична поетична книга, излязла в Мадрид на испански и на български благодарение на издателство Polibea.

„В края на зелената гора” бе представена неотдавна в Центъра за модерно изкуство в испанската столица от авторката на предговора Вероника Аранда, а Живка Балтаджиева прочете откъси от своето полифонично прозведение.

Поетесата е вплела в него и драматичната съдба на баща си, и собственото си неспирно пътуване между световете - от Сливен до Тарасона, от Тунджа до Дуеро. Без спирачките на препинателните знаци, без обособени изречения, думите й са свободни водачи през нейния българо-испански всемир, макар тя да ги нарича и „вериги”, „вкопчени в чувството и смисъла”.

Това е третата книга на Живка Балтаджиева в Испания само за тази година, започнала за нея с излизането на колекционерското издание само на испански „Треска”. През април се появявава и третото двуезично издание на „Бягство в ралността” (първите две са са през 2012 и 2013 г.). А в началото на септември идват и първите авторски екземпляри на „В края на зелената гора”.

Септември носи още една ярка изявата на българската поетеса, която живее в Мадрид и твори едновременно и на български, и на испански. Поканена е да представи свои стихове на престижния международен фестивал на поезията “Voix Vives, de Mediterráneo en Mediterráneo, Toledo” (“Жив глас от Средиземноморие до Средиземноморие, Толедо“).

Той събира тази година под мотото „Поезията - път към мира” 26 поета от 16 страни, говорещи 12 езика. Благодарение на Живка и на нейните два авторски рецитала, преминали там при голям успех, фестивалът в Толедо аплодира и поезия на български.

Живка Балтаджиева от десетилетия живее със семейството си в Испания, като спомага с цялото си творчество и дейност за популяризиране на българската литература там. Прави го ссвен с авторските си творби, също така и с преводите си на испански на такива големи наши автори като Христо Ботев, Блага Димитрова, Атанас Далчев, Антон Дончев и много други. Посвещава се на тази мисия с апостолска всеотдайност и без никаква подкрепа от българската държава, уви...

Живка Балтаджиева е родена в София на 23 септември 1947 г., но отраства в Сливен и именно там започва да пише стихове. През 1971 г. завършва българска филология в СУ „Климент Охридски”. Работи в Българско радио, а по-късно и в отдел „Поезия” на списание „Пламък”.

Като съпруга на известния български журналист и дългогодишен кореспондент на БТА в испанската столица Мадрид Йосиф Давидов, Живка също живее в Испания. След промените през 1989 г. семейството се установява там за постоянно. От 1994 г. Живка преподава литература в Университета „Комплутенсе” в Мадрид. Доктор е на филологическите науки. Редактор е в мадридското издателство „Амаргорд”, ръководейки неговата колекция „Източно Крило” (Ala Este).

Първата си стихосбирка Живка издава още през 1971 г. под заглавието „Слънчево сплитане”. Втората - „Дневно осветление” - излиза през 1982 г. Следва дълго прекъсване в издаването на нейни поетични книги, свързано с предизвикателствата на живота й в чужбина.

Но от 2007-ма нататък се зареждат още 7 нейни стихосбирки, като след 2012-та те са и на испански, двуезични. През 2007 г. излиза „Безродни митологии”, през 2010 г. - „Никога. Други стихове”, през 2012 г. - „Sol - Слънце”, през 2012, 2013 и 2019 г. се изреждат трите издания на много успешната „Fuga a lo Real – Бягство в реалността“, през 2016 г. -  „GenES - ГенИ“, през 2019 г. - „Fiebre - Треска” и „Al Final del Bosque Verde - На края на зелената гора”.

Творби на Живка Балтаджиева са превеждани на различни езици, стиховете ѝ са включени в много антологии. Носител е на няколко национални и международни награди, както за поезия, така и за превод и есе. През 2014 г. международният фонд „Поезия“ я удостоява с наградата „Поети на други светове“ за нейното цялостно поетично творчество.

В България е била автор на за документални филми на режисьорите Оскар Кристианов и Юри Жиров. Има различни литературоведчески изследвания и есета за български, руски и испански автори и проблематика от областта на сравнителното литературознание.

Паралелно с преподавателската си работа в Испания прави литературни преводи от испански, руски, унгарски и английски на български език.

Особено значм е споменатият й голям принос за популяризиране на българската литература в Испания чрез блестящите й преводи на испански на големи наши автори. Подчертан интерес сред испанската публика предизвиква стихосбирката с творби на Христо Ботев, която излиза на испански в Мадрид през 2014 г. в превод на Живка. Един от младите читатели - вдъхновено от нашия поет-революционер 20-годишно момче, дори си татуира на ръката Ботевите слова „Свободата е мила, истината е свята”.

Живка Балтаджиева и Йосиф Давидов, който работи във вестника на българите в Испания „Нова дума” и наскоро представи у нас новата си книга "Репортер от Миналото време", имат две талантливи дъщери - актрисата и поетеса Адриана и художничката Ева.

Адриана е омъжена за испанския актьор и режисьор Либерто Рабал, който по бащина линия е внук на големия актьор Пако Рабал, блестял във филми на Луис Бунюел, Карлос Саура, Педро Алмодовар, а по майчина - на писателката Кармен Лафорет. Синът на Адриана и Либерто - Даниел Рабал Давидов - също продължава фамилните таланти. Макар и само 21-годишен, той е автор вече на три книги, а освен това е и популярен музикант.

Щастлива с талантливото си семейство и винаги заредена с вдъхновения, Живка е неуморен участник със свои стихове в многобройни литературни и културни прояви в Мадрид, но и не само. Силата на испанския език, на който се създава голяма литература и в страните от Латинска Америка, й отваря хоризонти и в тези далечни посоки. Така например в октомврийския си брой авторитетното чилийско литературно списание „Алтасор” на фодация „Висенте Уидобро” представи Живка с нейни творби.

Тя обаче не крие тъгата си, че в България не е излизала нейна книга вече от много години. Отказва да си плаща, за да я печатат в родината - както са свикнали да правят авторите у нас, преглътнали „пазарните” екстремизми на издателствата. „Аз съм се зарекла, че никога няма да го направя. Трудът на писателя си е труд,” казва Живка в свое неотдавнашно интервю пред „Нова дума”.

А ето и още един неин ракурс, изразен пред БНР през 2015 г.: „Нека бъдем съпричастни, защото без обич човекът става звяр. Всеки от нас е нещо уникално, но мисля, че всичко в тая вселена е един общ организъм, една обща памет. Нямаме друг избор освен съпричастието.”

Сподели в
 

От 9 до 11 юли Плевен ще е домакин на третото издание на националния Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“.

01.07.2020/18:01

Какво мислят у нас за красотата и самочувствието показват данните от провокативно изследване на „Галъп интернешънъл“ за самочувствието, красотата и ценностите по поръчка на „Жената днес“ и „Рубела Бюти“.

01.07.2020/17:15

Звездата на Лил Виктор Осимен получи в журналистическа анкета тазгодишното издание на наградата “Марк-Вивиен Фое” за най-добър африкански футболист за сезона в Лига 1.

30.06.2020/15:25

Анимационният телевизионен сериал „Семейство Симпсън” вече няма да използва гласовете на бели актьори за озвучаването на цветнокожи герои, съобщава Ройтерс.

28.06.2020/17:15

Основателят на Двора на Кирилицата Карен Алексанян продължава родолюбивото дело, което захвана още преди пет лета, изграждайки едно свято и вече превърнало се в място за поклонение огнище. Изминалите 170 години от рождението са повод да заеме своето достойно място в Алеята на писателите и летописецът на българската свобода, революционерът, политикът, писателят и журналист Захарий Стоянов.

26.06.2020/21:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки