Начало
 
 

Да постигнеш „Вкуса на Китай”

29.10.2019 /20:01 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Китайският културен център в София съвместно с Професионалната гимназия на Нинбо организират кулинарни курсове под надслов „Вкусът на Китай”. До декември любителите на китайската кухня ще се научат да приготвят над 20 характерни за страната ястия.

„Китайската кухня не само представлява наслада за сетивата, тя въплъщава традиционните идеи за здравословен начин на живот и носи в своите корени полъха на изконните китайски ценности, философии и ритуали. Затова се е превърнала в един от отличителните символи на китайската култура”, казва пристигналият преди няколко дни в София майстор-готвач от гр. Нинбо г-н Шао.

Заедно със своя екип той ще научи желаещите и любителите на китайската кухня на „тънкостите” в специфичния занаят по приготвянето на разнообразно китайско меню. Г-н Шао пояснява, че разнообразните китайски ястия често включват комбинация от различни вкусове - сладко, кисело, горчиво, солено и люто, които са винаги в хармония.”

От своя страна организаторите на първия по рода си кулинарен курс под надслов „Вкусът на Китай” – Културният център в София и  Професионалната гизнация на гр. Нинбо - обясняват, че така характерният за китайската кухня стремеж към баланс същевременно отразява основните принципи на китайската култура, залегнали в живота на хората и управлението на страната.

Вкусването на китайска храна е не просто дегустация, а по-скоро представлява докосване до безценните мъдрости, родени по време на хилядолетното хармонично съжителство на човека с природата в Китай, и опознаване на традиционните семейни ценности и възгледи, утвърдили се в живота на китайците, уповаващи се изцяло на плодородието на земята за препитанието си.

Стартът на занятията бе само преди няколко дни. Те ще се провеждат всеки понеделник, сряда и петък от 18:00 до 19:45 часа на седмия етаж в Китайския културен център, в залата за кулинарно изкуство.

Майстор-готвачът Шао и неговият екип в рамките на около два часа ще научат участниците в курса как се приготвя дадено традиционно китайско ястие, като освен това чрез видео-прожекции за различни характерни моменти ще се разкрият характерни традиционни китайски способи и основните концепции в очарователната култура, скрита в ароматните китайски ястия.

Кулинарният курс е отворен за всички, които проявяват интерес към китайската кухня и култура. По време на първия период, в който ще се провеждат кулинарни курсове (а именно от края на октомври до началото на декември), ще бъдат показани методите на приготвяне на повече от 20 традиционни китайски ястия, сред които танюен, китайски пелмени - дзяодзъ, пелмени на пара - сяолунбао, сладки от лепкав ориз с отпечатък на дракон и феникс, пиле по императорски, рибни късчета в соеви кори, свинско в сладко-кисел сос и много други.

Най-добре представилите се участници ще получат красиви подаръци от Китай, добавят организаторите.

Всички, които проявяват интерес към курса, могат да се запишат предварително за участие на следните телефони: 0879941288 и 0885406654 - и да се отправят на пътешествие из кулинарното изкуство и културата на Китай.

Първото занятие ще бъде на 30 октомври, сряда, от 18.00 ч. , като тогава  любителите на китайската кухня ще се научат да приготвят рибни късчета в соеви кори.

Повече информация за конкретните занятия може да намерите на страницата на Китайския културен център в София във Фейсбук : China Cultural Center in Sofia.

Сподели в
 

Ще бъдат отличени най-четени съвременни български автори, най-активни читатели, успешни партньори и дарители, медии

14.12.2019/20:46

Проектът на фондация „Ценности“ представи изискано съчетание на история и високи технологии в Музео ди Рома. Бившата първа дама Антонина Стоянова представи при небивал успех в Рим изложбата „България през стъклото на времето“.

14.12.2019/11:04

Както казват древните китайци: „Да живееш в интересно време“. Та въпреки това наше „интересно" време, животът ни поднесе и едно приятно преживяване, което се случи в Литературния клуб „Перото“. Оказа се, че пространството отесня от събралите се на представянето на книгата на Никола Филипов „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски”.Сред тях бяха не само любопитни да се докоснат до необикновената съдба на руския благородник, но и негови приятели и близки.

13.12.2019/18:39

Книгата е бял том с 350 страници и десетки черно-бели илюстрации. Отпечатана е от местното издателство „Фабер”, с твърди корици е и е кръстена кратичко – „Търновските кметове”.

13.12.2019/17:09

Изложба, посветена на художника на Плевенската панорама Николай Овечкин, бе открита в Плевен. Тя е посветена на 90-годишнината от рождението на Овечкин и е експонирана в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

12.12.2019/18:23

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки