Начало
 
 

Да постигнеш „Вкуса на Китай”

29.10.2019 /20:01 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Китайският културен център в София съвместно с Професионалната гимназия на Нинбо организират кулинарни курсове под надслов „Вкусът на Китай”. До декември любителите на китайската кухня ще се научат да приготвят над 20 характерни за страната ястия.

„Китайската кухня не само представлява наслада за сетивата, тя въплъщава традиционните идеи за здравословен начин на живот и носи в своите корени полъха на изконните китайски ценности, философии и ритуали. Затова се е превърнала в един от отличителните символи на китайската култура”, казва пристигналият преди няколко дни в София майстор-готвач от гр. Нинбо г-н Шао.

Заедно със своя екип той ще научи желаещите и любителите на китайската кухня на „тънкостите” в специфичния занаят по приготвянето на разнообразно китайско меню. Г-н Шао пояснява, че разнообразните китайски ястия често включват комбинация от различни вкусове - сладко, кисело, горчиво, солено и люто, които са винаги в хармония.”

От своя страна организаторите на първия по рода си кулинарен курс под надслов „Вкусът на Китай” – Културният център в София и  Професионалната гизнация на гр. Нинбо - обясняват, че така характерният за китайската кухня стремеж към баланс същевременно отразява основните принципи на китайската култура, залегнали в живота на хората и управлението на страната.

Вкусването на китайска храна е не просто дегустация, а по-скоро представлява докосване до безценните мъдрости, родени по време на хилядолетното хармонично съжителство на човека с природата в Китай, и опознаване на традиционните семейни ценности и възгледи, утвърдили се в живота на китайците, уповаващи се изцяло на плодородието на земята за препитанието си.

Стартът на занятията бе само преди няколко дни. Те ще се провеждат всеки понеделник, сряда и петък от 18:00 до 19:45 часа на седмия етаж в Китайския културен център, в залата за кулинарно изкуство.

Майстор-готвачът Шао и неговият екип в рамките на около два часа ще научат участниците в курса как се приготвя дадено традиционно китайско ястие, като освен това чрез видео-прожекции за различни характерни моменти ще се разкрият характерни традиционни китайски способи и основните концепции в очарователната култура, скрита в ароматните китайски ястия.

Кулинарният курс е отворен за всички, които проявяват интерес към китайската кухня и култура. По време на първия период, в който ще се провеждат кулинарни курсове (а именно от края на октомври до началото на декември), ще бъдат показани методите на приготвяне на повече от 20 традиционни китайски ястия, сред които танюен, китайски пелмени - дзяодзъ, пелмени на пара - сяолунбао, сладки от лепкав ориз с отпечатък на дракон и феникс, пиле по императорски, рибни късчета в соеви кори, свинско в сладко-кисел сос и много други.

Най-добре представилите се участници ще получат красиви подаръци от Китай, добавят организаторите.

Всички, които проявяват интерес към курса, могат да се запишат предварително за участие на следните телефони: 0879941288 и 0885406654 - и да се отправят на пътешествие из кулинарното изкуство и културата на Китай.

Първото занятие ще бъде на 30 октомври, сряда, от 18.00 ч. , като тогава  любителите на китайската кухня ще се научат да приготвят рибни късчета в соеви кори.

Повече информация за конкретните занятия може да намерите на страницата на Китайския културен център в София във Фейсбук : China Cultural Center in Sofia.

Сподели в
 

Журналисти, поети, общественици, членуващи в Дружеството за приятелство „България-Венецуела”, поднесоха цветя пред паметника на венецуелския национален герой Симон Боливар в столицата по повод националния празник на латиноамериканската страна - Деня на независимостта.

05.07.2020/16:04

Българският национален съвет за мир стартира онлайн петиция срещу изграждането на Координационен център на Североатлантическия алианс в морската ни столица. Това би била мишена на ответен удар при конфликт на пакта с Русия, алармира бившият военен разузнавач Чавдар Борачев, а доц. Чавдар Орманов чертае екологичните рискове. „Нужни са мостове, а не окопи,” апелира проф. Нако Стефанов на среща в Клуб „Журналист” на СБЖ.

04.07.2020/18:26

Издателят Иван Гранитски направи дарение на библиотеката на най-старото и най-голямо плевенско читалище „Съгласие 1869“.

04.07.2020/11:22

На 5 юли младите, но вече утвърдени на международната сцена пианисти Виктория Василенко и Сергей Редкин излизат на сцената на зала „България" в концерт - част от лятната програма на Софийската филхармония. В програмата са включени 11-и и 12-и концерт за пиано от Моцарт. На диригентския пулт застава маестро Пламен Джуров

02.07.2020/19:59

От 9 до 11 юли Плевен ще е домакин на третото издание на националния Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“.

01.07.2020/18:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки