Начало
 
 

Учредиха награда „Акад. Благовест Сендов“ за принос в образованието и науката

28.10.2019 /14:31 | Източник: Епицентър Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Акад. Благовест Сендов

Целта е да се наложи нов модел за възприемане на достиженията на университетските преподаватели и учените - приживе те да получат заслужено признание и уважение за труда и таланта си. Наградите ще бъдат връчени на 1-ви ноември 2019 г.от 9,30ч. на тържествена церемония в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Един от най-големите ни съвременни учени акад. Благовест Сендов ще получи поредно признание за своята огромна научна и обществена дейност. По инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), в лицето на проф. Стоян Денчев – председател на Общото събрание, и проф. Ирена Петева – ректор, и с активното съдействие на Синдиката на българските учители и Министерството на образованието и науката e учредена Награда за принос в образованието и науката на името на големия български учен, политик и общественик акад. Благовест Сендов.

Тази специална награда се дава не само заради големите заслуги на акад. Благовест Сендов в областта на образованието и науката, но и заради неговия огромен принос в политическото, културното и общественото развитие на няколко поколения българи.

 Идеята на двамата учени - проф. Денчев и проф. Петева за учредяването на тази наградата за принос в образованието и науката, е продиктувана от необходимостта за промяна в съществуващия модел за почитане или публично признаване на заслугите на редица университетски преподаватели, учени и общественици чак след физическата раздяла с тях, което е анахронизъм.

Учредяването на тази награда цели да наложи нов модел за възприемане на достиженията на университетските преподаватели, учените и общопризнатите обществени фигури на  България, а именно, приживе те да получат заслужено признание и уважение за труда и таланта си. 

Още със самото си учредяване Наградата придоби национални измерения и ще бъде ежегодно връчвана на един учител с принос в новите информационни технологии и на един университетски преподавател. 

Номинациите за това престижно отличие се правят от специално Селекционни комисии с национално представителство, включващи  изтъкнати университетски преподаватели, учени, синдикални дейци, експерти в сферата на образованието и науката и видни общественици. 

Наградите за принос в образованието и науката на името на акад. Благовест Сендов ще бъдът връчени на 1-ви ноември 2019 г. на тържествена церемония в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ от 9.30 часа по време на честванията на Деня на народните будители. 

Първите носители на Националната награда за принос в образованието и науката на името на акад. Благовест Сендов са присъдени: в категория „учител“  на д-р Ангел Ангелов - учител по информационни технологии в Средно Училище „Сава Доброплодни“, гр. Шумен, а и в категория „университетски преподавател“ на известния български юрист – бивш член на Конституционния съд и Председател на Върховния касационен съд на Р България проф. д-р Лазар Груев – преподавател по право и заместник декан на правния факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Благовест Сендов е роден на 8 февруари 1932 г. в Асеновград.Завършва специалност математика във Физико-математическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира изчислителна математика в Московския държавен университет „Ломоносов“ и в Имперския колеж в Лондон. Проф. Сендов е бил Ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Председател на Българската академия на науките и Председател на Народното събрание на Република България.

Сподели в
 

68 процента от домакинствата в Хасковска област имат достъп до интернет през 2019 г., съобщават от Териториално статистическо бюро – юг на Националния статистически институт.

15.12.2019/18:10

Продължава богатата културна програма в Плевен и в седмицата след официалния празник на града – 10 декември. В сряда 17 декември в салона на Драматичния театър „Иван Радоев” ще има концерт на Орлин Павлов с балет „Нова”.

15.12.2019/18:00

Ще бъдат отличени най-четени съвременни български автори, най-активни читатели, успешни партньори и дарители, медии

14.12.2019/20:46

Проектът на фондация „Ценности“ представи изискано съчетание на история и високи технологии в Музео ди Рома. Бившата първа дама Антонина Стоянова представи при небивал успех в Рим изложбата „България през стъклото на времето“.

14.12.2019/11:04

Както казват древните китайци: „Да живееш в интересно време“. Та въпреки това наше „интересно" време, животът ни поднесе и едно приятно преживяване, което се случи в Литературния клуб „Перото“. Оказа се, че пространството отесня от събралите се на представянето на книгата на Никола Филипов „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски”.Сред тях бяха не само любопитни да се докоснат до необикновената съдба на руския благородник, но и негови приятели и близки.

13.12.2019/18:39

 Представяме ви

Кубинската столица, известна като „перлата на Карибите,” остава вечно млада и магнетична с архитектурните си красоти, с бликащите дори и по улиците й изкуство и култура, със засмените хора. Ето как - в снимки и срещи - видя вълшебния град и други кубински прелести пратеничката на сайта на СБЖ, участвала заедно с 263-ма журналисти от 53 страни в посветения на юбилея FITCuba 2019.

10.12.2019 /20:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково издаде подробна биобиблиография по повод отбелязването на 175-годишнина от рождението на Петко Киряков, известен като Капитан Петко войвода.

16.12.2019 /11:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Той се ражда на 28 февруари 1907-а в къща на западния край на Самоводската чаршия в Търново – малко над едно махленско площаче. Кръщават го Никола. Сетне става известен с псевдонима си – Емилиян Станев. Фамлията – същата, променя само малкото си име.

16.12.2019 /11:30 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки