Начало
 
 

Ани Салич и Николай Дойнов споделят спомени за Нова тв

30.09.2019 /11:30 | Автор : Паола Хюсеин | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ани Салич и Николай Дойнов пътуват заедно по работа

Вие двамата защо отидохте в Нова тв? Какво ви закара там за първи път?, пита авторката колегите Ани Салич и Николай Дойнов за обширно интервю.

Аз бях уморена от всекидневието си да работя на две места. През деня във фармацевтична фирма, а вечер като преводачка, спомня си журналистката пред в. "24 часа" и продължава:  

Между другото почти бях приета и за стюардеса в авиокомпания “Балкан”, където също се явих на препитване, но явно така било писано - да пътувам по света не със самолетите на “Балкан”, а чрез телевизионните новини, които ни пренасят всеки ден в различните точки на света.

Николай: Трябваше нещо да се работи, докато учех в Благоевград, и така попаднах на конкурс за говорители зад кадър през 1997-а. Избраха ме заедно с още две момчета и на 20 ноември беше първият ми работен ден. Тогава имаше малки обяви кой какво продава и купува и кой ще ви развали черна магия. Те се озвучаваха няколко пъти дневно заедно с текстовете на международните редактори. 

Какво помните от първите си стъпки в Нова тв? 

Ани: Помня счупения стол и парчето стиропор, на което сядах, за да ми е удобна камерата, помня как се гримирах сама и много, много се вълнувах, докато четях програмата. Помня с какво нетърпение снимах релортажите за София - за боклука, за водната криза и проблемите с тока, защото станах репортер и водещ на едно от първите предавания “В сърцето на София”, което беше и нашият първи прощъпалник в истинската журналистика.

За съжаление, не успях да открия първата емисия новини, защото въпреки уверенията на г-н Явор Цаков, че финансовата ситуация ще се промени, се наложи да напусна, за да мога да си плащам квартирата и разходите в София, тъй като съм родом от Благоевград. И така, докато се строеше новинарското студио, малко преди първата емисия “Календар” започнах работа в една чужда консултантска компания.

Николай: Помня лицата на хора, които тогава бяха в началото или средата на 20-те си години. Сега те са гръбнакът на телевизиите в България. В някакъв смисъл “Нова” беше нещо като втори университет.

Г-жо Салич, вие сте сред първите журналисти в Нова тв и след известна пауза през годините, когато бяхте в Би Ти Ви, сега отново сте част от екипа на “Нова”. През вашите очи вероятно се вижда много отчетливо как е пораснала и как се е променила Нова тв. Как? 

Нова телевизия има амбицията да бъде най-добрата телевизия, а за да бъде една телевизия наистина добра, е необходим добре обучен екип, който да работи като един човек. Необходими са много добра техника и опит, но и визионерство за това какво да се променя и как, така че зрителите да усещат развитието на телевизията и да го оценяват. Толкова много години минаха, толкова предавания и лица се извъртяха в ефира на “Нова”...

Сега в “Нова” работят някои от колегите отпреди 20 години, но много повече са новите колеги. Атмосферата в една телевизия наподобява атмосферата в една голяма фирма с всичките ѝ проблеми и забавления. Просто ние в телевизията не внасяме лекарства или не изнасяме жито, а предлагаме новини, забавни предавания или пък снимаме филми, за да зарадваме феновете на българското кино.

Г-н Дойнов, цялата ви кариера е в Нова тв. На какво ви научи тя? 

Можеш да работиш повече от 20 години на едно и също място и пак да не загубиш интерес. Но за това “вина” има не само мястото, а и естеството на работата. Журналистите виждат неща, места и хора, които всички останали виждат основно по телевизията. Ако това има значение за теб, тогава си даваш сметка, че си късметлия.

И двамата сте дълги години в телевизията. Какво ви задържа все още в Нова тв?   

Ани: Желанието да върша нещо различно всеки ден. Срещата с различни хора всеки ден. Може да дойдеш тъжен и да си тръгнеш усмихнат. Разбира се, може да се случи и обратното, но това е живият живот - пълнокръвен и изпълнен с емоции, а не с монотонно живуркане.

Николай: Любопитството, най-общо казано! Какво ще се случи утре!? Този въпрос винаги чака отговор, а това значи, че и аз ще присъствам при търсенето на отговора. Когато се занимаваш с новини, веднага след като се събудиш и преди да заспиш, хвърляш по едно око на новините. Ей така, от любопитство.

Между другото имам поне сто въпроса към някой много умен и много мъдър - накъде вървим и ние в България, и изобщо хората на тоя свят. Защото сам все достигам до едни и същи отговори, които ме плашат много.

И големи журналисти, и силни личности са работили и работят в Нова тв. През годините и вие се превърнахте в такива заради опита и професионализма ви. От кого се учехте? 

Ани: Аз съм самоука като цяло. Идол ми беше Ориана Фалачи, харесвах излъчването на Анахид Тачева, обучавана съм от американски журналисти в “Промедия” за репортер, но опита си на водещ натрупах сама през годините в дните на голяма мъка, когато ти иде да плачеш на екран като при случаите “Индиго”, Лим, когато умираха деца, както и в дните, когато съм се смяла до сълзи от човешката глупост, която можеше да откриеш навсякъде.

За съжаление, безобидната глупост отпреди години се превръщаше постепенно в арогантност, злоба и омраза, които все повече и повече създават негативните новини днес.

Николай: Като се гледам в огледалото, нито силен журналист виждам, нито силна личност! Виждам обаче, че косата ми е доста оредяла, а аз го очаквах след 50-те. Но наблюдавам постоянно кой какво прави в нашия бранш и гледам да запомня неща, които са ме впечатлили. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Книгата на журналиста Ахим Пурвин "Един германец с българска (от)лична карта" ще бъде представена на 4 август в Ловеч, съобщават от общинската администрация.

04.08.2020/12:00

„За децата на Милен“ - дарителски индивидуален фонд, е учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (FRGI).

02.08.2020/18:53

Отиде си, ненадейно си отиде Иван Кутузов-Кути, едно светло момче, един голям художник, един неподражаем карикатурист и шаржист.

02.08.2020/12:17

"Виваком" става част от водещия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа - UNITED GROUP, обяви официално телекомът.

01.08.2020/12:16

Програмната директорка на "Фрийдъм Хаус" за Европа и Евразия София Орлоски заяви за радио "Гласът на Америка", че организацията е дълбоко загрижена заради ситуацията в Сърбия, още повече че в предишни години имаше преследване на независими медии и неправителствени организации от страна на сръбските власти, предаде агенция Бета.

31.07.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки