Начало
 
 

Принц Бин Салман признава отговорност за убийството на Хашоги

27.09.2019 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Досега принц Бин Салман отричаше да има пръст в убийството на Хашоги

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви, че носи отговорност за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Ройтерс.

Според анонса на документален филм на телевизия Пи Би Ес, който ще бъде излъчен следващата седмица, принцът е казал, че носи отговорност за убийството, защото, както заявил пред журналиста Мартин Смит, "това се случи, докато аз управлявам".

Принц Бин Салман, фактическият управник на кралството, за пръв път загатва публично за лична отговорност за убийството, извършено в саудитското консулство в Истанбул.

ЦРУ и някои западни правителства заявиха, че според тях то е извършено по негово нареждане, но саудитски представители заявяват, че той не е изиграл никаква роля в случилото се.

Смъртта на журналиста предизвика възмущение в цял свят, навреди на имиджа на престолонаследника и застраши амбициозните му планове да диверсифицира икономиката на страната, най-големия износител на петрол в света, и да отвори към света изолираното саудитско общество. Оттогава принцът не е посещавал САЩ или Европа.

Прехвърля вината на чиновници  

"Нося цялата отговорност, защото това се случи, докато аз управлявам", казал принцът пред Мартин Смит според анонса на филма "Престолонаследникът на Саудитска Арабия". Той се очаква да бъде излъчен на 1 октомври, преди да се навърши една година от смъртта на Хашоги. 

Официалната саудитска позиция хвърли вината за убийството върху агенти, действали самоволно. Главният прокурор заяви, че тогавашният ръководител на разузнаването е наредил Хашоги, близък до кралския двор, който се превърна в критик на саудитските власти, да бъде върнат в страната. Главният преговарящ обаче наредил да го убият, след като разговорите за завръщането му се провалили. 

В отговор на въпрос как убийството е могло да се случи, без той да знае, принцът заявил пред Смит: "Имаме 20 млн. души. Имаме 3 млн. правителствени служители". Смит задава и въпроса дали убийците може да са използвали правителствени самолети, на което престолонаследникът отговаря: "Имам чиновници и министри да следят нещата и те са отговорни. Те имат правомощията да направят това".

В излъчените кадри Мартин Смит описва разговора си с принца, който се е състоял през декември, но не пред камерите. 

Общо 11 саудитски заподозрени бяха изправени пред съда, но са се състояли само няколко заседания.

Свързани:   Рияд мести консулството си в Истанбул заради убийството на Хашоги

Саудитска Арабия е взела решение да премести генералното си консулство в Истанбул в друга сграда заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде ТАСС, като се позовава на информация на телевизия Хабертюрк.
Дата: 18.09.2019


 

Сподели в
 

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

Да си спомним за обичания от поколения българи радио- и телевизионен говорител Георги Ламбрев, който на 14 септември щеше да навърши 95 години.

15.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки