Начало
 
 

Камерен оркестър от Забранения град гостува у нас за юбилея на КНР

25.09.2019 /14:00 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В навечерието на 70-годишнината от основаването на Китайската народна република и от установяването на дипломатически отношения между нея и България у нас гостува Камерният оркестър от Забранения град към Музикалната консерватория на КНР. Концертът му ще се състои на 29 септември, неделя, от 11.00 ч. в зала „България“.

Като едно от най-ярките събития по време на Дните на китайската култура, посветени на 70-годишнината от основаването на Китайската народна република и от установяването на дипломатически отношения между нея и България, се откроява концертаът на Камерния оркестър от Забранения град към Музикалната консерватория на КНР. Той е организиран от посолството на КНР и Китайския културен център в София и ще се състои на 29 септември, неделя, от 11.00 ч. в зала „България“.

Създаден през 2008 г., Камерният оркестър е получил много висок ценз от  Министерството на културата и туризма и е участвал в редица конкурси и представления в цял свят. Печелил е аплодисментите на публиката и много награди в почти всички европейски страни, САЩ, Австралия, Нова Зеландия.

Характерното за оркестъра е, че освен изпълнения на китайските традиционни мелодии, той включва в репертоара си и съвременни световни произведения. Така оркестърът се превръща в пример за диалог между съвременната китайска музика и света, запазвайки елегантността и неповторимата грация на китайската традиционна музика.

Ето и накратко и съдържанието на музикалните произведения, които ще зарадват любителите на китайското традиционно нематериално изкуство:

1. „Врани си играят край водата“  – древна ханска мелодия от Чаоджоу. Произведение за „тоусиен“ и камерен оркестър

Старинните мелодии на етноса Хан (основният за Китай) са неразделна част от традиционната музика с многовековна история в района на южнокитайския град Чаоджоу. По време на многобройните войни в древната история на района, в хода на оживената търговия, а също и поради преселването на големи групи от населението от Северен Китай на юг, древните обитатели от етноса Хан на равнината по долното течение на Жълтата река постепенно пренасят своята култура на юг до древния град Чаоджоу. Там тя се преплита с местната култура.

Така се появява специфичната „чаоджоуска музика“ с характерно членение, тонален лад, музикални инструменти, начин на изпълнение и други особености, а същевременно се съхранява звученето на древната музика от земите по долното течение на Жълтата река. Основни инструменти за чаоджоуската музика са двуструнният дърпащ инструмент „арсиен“, триструнният дърпащ инструмент „сансиен“, цимбалът „янцин“, четириструнната лютня „пипа“, бамбуковият кавал „сяо“, както и гонгове и барабани и някои други ударни инструменти.

Тази природна картина е майсторски пресъздадена със средствата на музикалното изкуство и става метафора на жизнеутвърждаващия човешки дух, изправен пред изпитанията на реалния живот.

2. Кукли на конци –  народна музика от провинция Шаанси. Произведение за „банху“ и камерен оркестър

Куклените представления са разновидност на фолклорното драматично изкуство, които са възникнали преди две хиляди години и са разпространени в цял Китай. Те включват представления с дървени кукли, театър на сенките с фигури от кожа или от хартия и много други видове. Съдържанието на тези представления най-често представлява исторически събития или митове и приказки.

Марионетният театър, наричан „представления с кукли на конци“, е една от традиционните форми на кукления театър. Творбата „Кукли на конци“ е музика, изпълнявана по време на представленията на фолклорния марионетен театър в китайската провинция Шаанси. Произведението е издържано в стила, типичен за местната музикална драма в района на Хъян, западен Китай и в него умело се редуват жизнерадостното героично алегро и бавното и тежко адажио.

3. Лунно отражение във водата на втория извор – произведение за „арху“ и камерен оркестър; Композитор Хуа Йендзюн

Композиторът Хуа Йендзюн с артистичен псевдоним А Бин е странстващ музикант, живял в края на 19-ти век и в първата половина на 20-ти век. Той се прочува като виртуозен изпълнител на двуструнния лъков инструмент „арху“, на четириструнната лютня „пипа“ и на други народни музикални инструменти. Ослепял на младини, А Бин изживява живота си в мизерия и трудности. Често свири до извора Хуейшан, известен като „Втория извор в Поднебесната“ в родния си град Уси в провинция Дзянсу. Създадената и изпълнявана често от него мелодия „Лунно отражение във водите на Втория извор“ се превръща в класическа творба на китайската народна музика от 20-ти век. Мелодията ни потапя в атмосферата на притихнала нощ с ясната изворна вода и студеното лунно отражение в нея и така ни кара да съпреживеем безмерната скръб на твореца от горестната му съдба.

4. Нагоре-надолу по стълбите – музикална увертюра от Хънан

Произведение за трио: четириструнна лютня „пипа“, малък дърпащ триструнен инструмент „сансиен“ и китайска цитра „гуджън“.Произведението се основава на история от класическата китайска пиеса „Записки от западната пристройка“: след като среднощната среща на главната героиня Инин със студента Джан е разкрита, майката на Инин е безкрайно възмутена и вика прислужницата Хуннян, за да я разпита. Благодарение на умелото посредничество на Хуннян, в крайна сметка майката на Инин, макар и неохотно, дава съгласието си дъщеря ѝ да сключи брак със студента Джан. 

5. Мелодия на сливовия цвят  – вариант на мелодията, съхранен от Бай Фънйен, композитор Ян Дзиемин

 „Песни за сливовия цвят в съпровод на барабан“ е музикален формат в народното песенно-повествователно изкуство, появил се в средата на 19-ти век в района на Пекин. „Мелодия на сливовия цвят“ е инструментално произведение за соло на „сансиен“, създадено на базата на вокалите в „песни за сливовия цвят в съпровод на барабан“ и на музикалния съпровод към тях. Цялото произведение съдържа три части с три вида темпо – средно, бавно и бързо, като средното темпо съответства на традиционното начало на „песните в съпровод на барабан“ и в него е издържана цялата прелюдия на произведението. В бавно темпо е издържана втората част, която си служи с маниера на вокалното изпълнение в „песните в съпровод на барабан“, а бързото темпо на свой ред е основа на третата част в произведението, която използва маниера на инструменталния акомпанимент в „песните в съпровод на барабан“. Цялото произведение притежава ярка традиционност и местен колорит, характерен за музиката на северен Китай.

6. „Ни риба, ни рак” – сюита за пиано и камерен оркестър

„Ни риба, ни рак” е народното название на елена на отец Давид (Elaphurus Davidianus), известен в Китай като милу. Този елен има прилики с някои други животни, но въпреки това не може да бъде причислен към нито един от тях. Така че видът му оставя впечатление за нещо смесено и неопределено. Ето защо милу е смятан за своеобразен „урод“ в семейство Еленови. По тази причина изразът „ни риба, ни рак“ определено не е ласкателен. Твората е нещо нито чисто китайско, нито чисто западно, нито напълно местно, нито напълно чуждоземно. Та нали дори съчетаването на пианото с китайската музика само по себе си е своеобразен „тюрлю-гювеч”... А като се прибави и това, че солистът не свири на пианото, както е нормално, вокалите му също не приличат твърде на вокално изпълнение. Той самият постоянно нещо бърника по пианото, потупва го, надава викове и изобщо всячески привлича вниманието към себе си. Наистина може да се каже, че всичко това не е „прилично“ и е безобразие. Ето че заглавието „ни риба, н рак“ става много подходящо... Тези разяснения са дадени от организаторите на концерта и създателите на това безпрецедентно  произведение.

7. Среднощни песни и поеми – Инструментален цикъл с композитор Георги Арнаудов (България) и диригент – Лиу Шун.

Среднощни песни и поеми – инструментална музика върху четири класически китайски поеми: този цикъл от среднощни песни се състои от четири поеми, които са вдъхновени от поезията на четирима китайски поети от древността: Бо Дзюи (8-9 в.), Су Хуей (4-5 в.), Ли Бай (8 в.) и Су Шъ (11 в.).

Това е творба в стила и жанра на „дзъ йе“ – „Среднощни песни и поеми“, като четирите части изобразяват четирите сезона – пролет, лято, есен, зима. Творбата е вдъхновена също така и от китайския артистичен стил „сие и“ – нещо като звукова калиграфия, даваща предимство на спонтанността на линията, опитвайки се да създаде звуковите линии с едно движение.

8. Властелинът слага оръжие –  древна мелодия за четириструнна лютня „пипа“

През 202 г. пр. Хр. в източен Китай в местността Гайся (на северния бряг на река Туохъ в югоизточната част на окръг Линби в днешната провинция Анхуей) се провежда една от битките във войната между царствата Чу и Хан, която влиза в историята като „голямата битка в Гайся“. Тази грандиозна битка е описана и възпята в много произведения на изкуството. Сред представителните музикални творби за четириструнна лютня „пипа“ са и две класически произведения, посветени тъкмо на тази битка – „Властелинът слага оръжие“ и „Засада от вси страни“. Двете творби описват героите и баталните сцени от тази битка по различен начин и акцентират на различни неща. Творбата пресъздава трагизма в съдбата на героя, който слага край на живота си с един последен удар на острия си меч, след което оръжието пада на земята с разтърсващо дрънчене.

9. Дълбока нощ –  мелодичен фрагмент от Пекинската опера

Пекинската опера е една от художествените форми, представителни за китайското традиционно драматично изкуство. Тя притежава комплексен характер, включващ литература, драматургия, музика, танц, костюми и сценичен дизайн, чиято форма и съдържание въплъщават в концентриран вид естетиката на китайската традиционна култура. Музиката в Пекинската опера на свой ред притежава ярка специфика, неповторима структура и уникални изразни средства. Изпълняваните самостоятелно инструментални музикални композиции наподобяват увертюрите и интерлюдиите в европейската опера.

Сподели в
 

Млади фотографи от Разград и областта запечатаха в кадри красотите на природата за участие във фотоконкурса на тема "Живата природа".

06.06.2020/17:15

Дамският Лайънс клуб „Свилена“ в Свиленград направи дарение на Общинската библиотека, посрещнато с благодарност от главния експерт Ивaн Чoнчeв.

06.06.2020/11:21

Деца от Плевен са отличени в първия национален фотоконкурс "Нека бъде светлина". Ученици от НУ "Христо Ботев" са удостоени със специалната колективна награда на състезанието, съобщи директорът на учебното заведение Цветелин Горанов.

06.06.2020/09:06

Световно известната поп изпълнителка Люси Дяковска представи пред областния управител Мирослав Петров, като представител на държавната власт, идеята си за създаване на фондация „За Кайлъка”.

04.06.2020/17:42

Биографична книга за Георги Парцалев ще отбележи годишнина от рождението на големия комедиен актьор. На 16 юни той би станал на 95 години.

04.06.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки