Начало
 
 

Камерен оркестър от Забранения град гостува у нас за юбилея на КНР

25.09.2019 /14:00 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В навечерието на 70-годишнината от основаването на Китайската народна република и от установяването на дипломатически отношения между нея и България у нас гостува Камерният оркестър от Забранения град към Музикалната консерватория на КНР. Концертът му ще се състои на 29 септември, неделя, от 11.00 ч. в зала „България“.

Като едно от най-ярките събития по време на Дните на китайската култура, посветени на 70-годишнината от основаването на Китайската народна република и от установяването на дипломатически отношения между нея и България, се откроява концертаът на Камерния оркестър от Забранения град към Музикалната консерватория на КНР. Той е организиран от посолството на КНР и Китайския културен център в София и ще се състои на 29 септември, неделя, от 11.00 ч. в зала „България“.

Създаден през 2008 г., Камерният оркестър е получил много висок ценз от  Министерството на културата и туризма и е участвал в редица конкурси и представления в цял свят. Печелил е аплодисментите на публиката и много награди в почти всички европейски страни, САЩ, Австралия, Нова Зеландия.

Характерното за оркестъра е, че освен изпълнения на китайските традиционни мелодии, той включва в репертоара си и съвременни световни произведения. Така оркестърът се превръща в пример за диалог между съвременната китайска музика и света, запазвайки елегантността и неповторимата грация на китайската традиционна музика.

Ето и накратко и съдържанието на музикалните произведения, които ще зарадват любителите на китайското традиционно нематериално изкуство:

1. „Врани си играят край водата“  – древна ханска мелодия от Чаоджоу. Произведение за „тоусиен“ и камерен оркестър

Старинните мелодии на етноса Хан (основният за Китай) са неразделна част от традиционната музика с многовековна история в района на южнокитайския град Чаоджоу. По време на многобройните войни в древната история на района, в хода на оживената търговия, а също и поради преселването на големи групи от населението от Северен Китай на юг, древните обитатели от етноса Хан на равнината по долното течение на Жълтата река постепенно пренасят своята култура на юг до древния град Чаоджоу. Там тя се преплита с местната култура.

Така се появява специфичната „чаоджоуска музика“ с характерно членение, тонален лад, музикални инструменти, начин на изпълнение и други особености, а същевременно се съхранява звученето на древната музика от земите по долното течение на Жълтата река. Основни инструменти за чаоджоуската музика са двуструнният дърпащ инструмент „арсиен“, триструнният дърпащ инструмент „сансиен“, цимбалът „янцин“, четириструнната лютня „пипа“, бамбуковият кавал „сяо“, както и гонгове и барабани и някои други ударни инструменти.

Тази природна картина е майсторски пресъздадена със средствата на музикалното изкуство и става метафора на жизнеутвърждаващия човешки дух, изправен пред изпитанията на реалния живот.

2. Кукли на конци –  народна музика от провинция Шаанси. Произведение за „банху“ и камерен оркестър

Куклените представления са разновидност на фолклорното драматично изкуство, които са възникнали преди две хиляди години и са разпространени в цял Китай. Те включват представления с дървени кукли, театър на сенките с фигури от кожа или от хартия и много други видове. Съдържанието на тези представления най-често представлява исторически събития или митове и приказки.

Марионетният театър, наричан „представления с кукли на конци“, е една от традиционните форми на кукления театър. Творбата „Кукли на конци“ е музика, изпълнявана по време на представленията на фолклорния марионетен театър в китайската провинция Шаанси. Произведението е издържано в стила, типичен за местната музикална драма в района на Хъян, западен Китай и в него умело се редуват жизнерадостното героично алегро и бавното и тежко адажио.

3. Лунно отражение във водата на втория извор – произведение за „арху“ и камерен оркестър; Композитор Хуа Йендзюн

Композиторът Хуа Йендзюн с артистичен псевдоним А Бин е странстващ музикант, живял в края на 19-ти век и в първата половина на 20-ти век. Той се прочува като виртуозен изпълнител на двуструнния лъков инструмент „арху“, на четириструнната лютня „пипа“ и на други народни музикални инструменти. Ослепял на младини, А Бин изживява живота си в мизерия и трудности. Често свири до извора Хуейшан, известен като „Втория извор в Поднебесната“ в родния си град Уси в провинция Дзянсу. Създадената и изпълнявана често от него мелодия „Лунно отражение във водите на Втория извор“ се превръща в класическа творба на китайската народна музика от 20-ти век. Мелодията ни потапя в атмосферата на притихнала нощ с ясната изворна вода и студеното лунно отражение в нея и така ни кара да съпреживеем безмерната скръб на твореца от горестната му съдба.

4. Нагоре-надолу по стълбите – музикална увертюра от Хънан

Произведение за трио: четириструнна лютня „пипа“, малък дърпащ триструнен инструмент „сансиен“ и китайска цитра „гуджън“.Произведението се основава на история от класическата китайска пиеса „Записки от западната пристройка“: след като среднощната среща на главната героиня Инин със студента Джан е разкрита, майката на Инин е безкрайно възмутена и вика прислужницата Хуннян, за да я разпита. Благодарение на умелото посредничество на Хуннян, в крайна сметка майката на Инин, макар и неохотно, дава съгласието си дъщеря ѝ да сключи брак със студента Джан. 

5. Мелодия на сливовия цвят  – вариант на мелодията, съхранен от Бай Фънйен, композитор Ян Дзиемин

 „Песни за сливовия цвят в съпровод на барабан“ е музикален формат в народното песенно-повествователно изкуство, появил се в средата на 19-ти век в района на Пекин. „Мелодия на сливовия цвят“ е инструментално произведение за соло на „сансиен“, създадено на базата на вокалите в „песни за сливовия цвят в съпровод на барабан“ и на музикалния съпровод към тях. Цялото произведение съдържа три части с три вида темпо – средно, бавно и бързо, като средното темпо съответства на традиционното начало на „песните в съпровод на барабан“ и в него е издържана цялата прелюдия на произведението. В бавно темпо е издържана втората част, която си служи с маниера на вокалното изпълнение в „песните в съпровод на барабан“, а бързото темпо на свой ред е основа на третата част в произведението, която използва маниера на инструменталния акомпанимент в „песните в съпровод на барабан“. Цялото произведение притежава ярка традиционност и местен колорит, характерен за музиката на северен Китай.

6. „Ни риба, ни рак” – сюита за пиано и камерен оркестър

„Ни риба, ни рак” е народното название на елена на отец Давид (Elaphurus Davidianus), известен в Китай като милу. Този елен има прилики с някои други животни, но въпреки това не може да бъде причислен към нито един от тях. Така че видът му оставя впечатление за нещо смесено и неопределено. Ето защо милу е смятан за своеобразен „урод“ в семейство Еленови. По тази причина изразът „ни риба, ни рак“ определено не е ласкателен. Твората е нещо нито чисто китайско, нито чисто западно, нито напълно местно, нито напълно чуждоземно. Та нали дори съчетаването на пианото с китайската музика само по себе си е своеобразен „тюрлю-гювеч”... А като се прибави и това, че солистът не свири на пианото, както е нормално, вокалите му също не приличат твърде на вокално изпълнение. Той самият постоянно нещо бърника по пианото, потупва го, надава викове и изобщо всячески привлича вниманието към себе си. Наистина може да се каже, че всичко това не е „прилично“ и е безобразие. Ето че заглавието „ни риба, н рак“ става много подходящо... Тези разяснения са дадени от организаторите на концерта и създателите на това безпрецедентно  произведение.

7. Среднощни песни и поеми – Инструментален цикъл с композитор Георги Арнаудов (България) и диригент – Лиу Шун.

Среднощни песни и поеми – инструментална музика върху четири класически китайски поеми: този цикъл от среднощни песни се състои от четири поеми, които са вдъхновени от поезията на четирима китайски поети от древността: Бо Дзюи (8-9 в.), Су Хуей (4-5 в.), Ли Бай (8 в.) и Су Шъ (11 в.).

Това е творба в стила и жанра на „дзъ йе“ – „Среднощни песни и поеми“, като четирите части изобразяват четирите сезона – пролет, лято, есен, зима. Творбата е вдъхновена също така и от китайския артистичен стил „сие и“ – нещо като звукова калиграфия, даваща предимство на спонтанността на линията, опитвайки се да създаде звуковите линии с едно движение.

8. Властелинът слага оръжие –  древна мелодия за четириструнна лютня „пипа“

През 202 г. пр. Хр. в източен Китай в местността Гайся (на северния бряг на река Туохъ в югоизточната част на окръг Линби в днешната провинция Анхуей) се провежда една от битките във войната между царствата Чу и Хан, която влиза в историята като „голямата битка в Гайся“. Тази грандиозна битка е описана и възпята в много произведения на изкуството. Сред представителните музикални творби за четириструнна лютня „пипа“ са и две класически произведения, посветени тъкмо на тази битка – „Властелинът слага оръжие“ и „Засада от вси страни“. Двете творби описват героите и баталните сцени от тази битка по различен начин и акцентират на различни неща. Творбата пресъздава трагизма в съдбата на героя, който слага край на живота си с един последен удар на острия си меч, след което оръжието пада на земята с разтърсващо дрънчене.

9. Дълбока нощ –  мелодичен фрагмент от Пекинската опера

Пекинската опера е една от художествените форми, представителни за китайското традиционно драматично изкуство. Тя притежава комплексен характер, включващ литература, драматургия, музика, танц, костюми и сценичен дизайн, чиято форма и съдържание въплъщават в концентриран вид естетиката на китайската традиционна култура. Музиката в Пекинската опера на свой ред притежава ярка специфика, неповторима структура и уникални изразни средства. Изпълняваните самостоятелно инструментални музикални композиции наподобяват увертюрите и интерлюдиите в европейската опера.

Сподели в
 

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

Излезе от печат албумът „Почетни граждани на Димитровград” .Изданието на на Историческия музей с помощта на доброволци е финансирано от Виолета Желева - народен представител.

18.09.2020/11:44

На 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания е посветена обширната статия на испанския посланик у нас, публикувана в номер 24 за 2020 г. на изданието на Дипломатическия институт към българското МВнР.

16.09.2020/18:14

Историческият музей в Свиленград утре открива изложба „Благодетелите на Свиленград за наука и книжнина от епохата на Възраждането до средата на ХХ в.“.

16.09.2020/14:17

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки