Начало
 
 

България посрещна с цветя и усмивки автопохода „Миротворци 2019“

21.09.2019 /17:50 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С усмивки и балони пред РКИЦ срещнаха "Миротворци 2019"

В РКИЦ бяха посрещнати участниците в Международния автопоход “Миротворци 2019“, посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

Началото на автопохода беше на 13 септември от паметника на гренадирите в Москва, загинали в кръвопролитните боеве край Плевен, а маршрутът на българска земя беше свързан с историята на руската дипломация и руската воинска слава, което ще рече, че градовете Русе, Плевен, Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив и София срещнаха руските и българските участници в него. А те бяха представители на български и руски обществени организации – Мотообединение „Мотобратя во Христа“, Балканския културно-информационен център „Славянски свят“, фондация „Балкански център“, рокерите от „Нощни вълци – София“ и други.

На среща с представители на медиите участници в автопохода разказаха за преживяното по време на пътуването в България. От името на посланика на РФ у нас Анатолий Макаров съветникът по културните въпроси при руското посолство Алексей Новосьолов поздрави руските и българските участниците в събитието. Новосьолов се спря на важните събития, които белязаха 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

А президентът на Мотообединение „Мотобратя во Христа“ Алексей Маслов разказа как са били посрещнати в различните български градове. Той сподели, че когато са тръгвали от Русия, мнозина са изказали съмнение, че при надигащата се русофобска вълна в България едва ли ще бъдат срещани радушно. „Оказа се обаче, че на българска земя бяхме посрещани с цветя и усмивки“ – каза Маслов.

Особено радушни са били срещите в европейската столица на културата Пловдив, където руските гости в рамките на своята мисия са дарили на града под тепетата бюст на граф Н.П. Игнатиев, дело на младата скулпторка Мария Стогова, който до определяне на мястото, където ще бъде поставен и открит, ще се съхранява в Руския клуб „Отечество“. Алексей Маслов и директорът на фондацията „Балкански център“ Снежана Деменова разказаха за вълненията, които са преживели участниците в автопохода, поднасяйки цветя пред паметниците на героите от Руско-турската война 1877-1878. Особено в Плевен, в битката за който са загинали над 30 хиляди руски воини.

По повод посещението в Плевен се включи и директорът на Дома на Москва в София Борис Громов, който, акцентирайки върху нейното значение, каза,че в Москва има издигнат преди години паметник в памет на загиналите боевете за Плевен гренадири, а чак сега предстои да бъде поставен такъв на братската могила, в която почиват техните кости. Монументът вече е готов и е изработен от врачански варовик и негов автор е Илко Николов, зам.-председател на Съюза на архитектите в България, по идея на инициативен комитет. Предстоят някои административни уточнения, тъй като теренът, на който той трябва да бъде поставен, все още се уточнява, но вероятно до края на годината ще бъде изяснен.

За българското участие сподели директорът на Балканския културно-информационен център и член на „Нощни вълци – София“ Денчо Златанов, който заяви, че в този момент е много важно да се окаже подкрепа на партньорите в това важно събитие, и то ниво народна дипломация. Той подчерта, че ако го нямаше Санстефанския мирен договор, нямаше да има свободна България, и ако нямаше Деня на победата, нямаше да има Деня на Европа.

Денчо Златанов изказа своята радост,че навсякъде хората са посрещали с цветя, усмивки и песни участниците в автопохода, а българската полиция е проявила не само толерантност, но и е била винаги на разположение при осигуряването на безпроблемно трасе за колите и моторите. От държавна страна също са имали съдействие. „И това е много добре – каза Денчо Златанов, - защото е в отговор на тревожната кампания, която залива руските медии, че у нас русофобската вълна набира скорост. Подкрепата от страна на полицията и държавните органи показа, че в България няма място за тревога.“

Последният български град, в който участниците в автопохода „Миротворец 2019“ ще спрат преди да потеглят в обратен път за Русия, е Велико Търново, където на 22 септември ще се докоснат до празничната атмосфера в Деня на независимостта на България.

Поредното издание на автопохода „Миротворци 2019“ е и при подкрепата на представителството на Россотрудничество в България.

Снимки Мария Боровик и фондация „Балкански център“      

 

Сподели в
 

Нов кът за отдих над Големия язовир в парк „Кайлъка“ в Плевен изградиха в края на миналата седмица младежите от Сдружение „Доброволци за Кайлъка“.

02.06.2020/17:43

Днес в плевенския парк „Кайлъка” ще се проведе национална обединителна среща на ръководители на състави по танци и изкуства под надслов „Национално обединение на гилдията”.

30.05.2020/13:11

По повод Международния ден на детето, 1 юни, входът в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Къщата музей „Цар Освободител Александър II” ще бъде безплатен за деца и ученици до 18 години.

29.05.2020/19:37

Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) ще използва мачовете при закрити врата като тестово поле за иновационни технологии в телевизионното излъчване, обяви заместник комисионерът Бил Дейли.

28.05.2020/16:52

Тези дни се навършиха 2 години от кончината на големия български художник Светлин Русев. Прrживе Русев подари на родния Плевен ценнатата си сбирка изобразително изкуство от цял свят.

27.05.2020/17:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки