Начало
 
 

Ще изпитват китайските журналисти доколко оценяват Си Цзинпин

21.09.2019 /17:15 | Източник: news.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Си Цзинпин казва на журналисти, че са бойци на пропагандата

Китайските журналисти скоро ще трябва да преминат тест за тяхното разбиране за Си Цзинпин и за социалистическото учение, изповядвано от лидера на страната, съобщава "Гардиън".

Съобщението за теста от китайския медиен регулатор е изпратено до множество държавни медии в Пекин през последния месец, уточнява "Гардиън", цитиран от news.bg

Инструкцията е служителите да се подготвят да се явят на изпит по пропагандно онлайн приложение на Си Цзинпин, пуснато по-рано тази година, за да бъдат подновени акредитациите им.

Повечето вярват, че регламентът скоро ще се прилага за китайските репортери в цялата страна. Журналисти от 3 медийни организации, 2 от които извън Пекин, коментират, че също са получили неофициални известия за регистрация в приложението.

"Не мисля, че някой ще успее да се измъкне от него", обяснява репортер от телевизионен оператор в източната провинция Шандунг, който допълва, че не е упълномощен да говори по темата.

Изпитът на закрито, който ще бъде прилаган от новинарските организации в началото на октомври, ще бъде разделен на 5 части, включително 2 за ученията на Си Цзинпин за социализма, за новата ера и "важните мисли за пропагандата на Си", според Media Reform, новинарски акаунт в WeChat. 

Според информацията не се очаква изпитът за журналисти да е труден. В съобщението, изпратено до репортери от техните редактори, се казва, че новинарските организации трябва да създадат проучвателни групи и да започнат подготовка за теста. Примерни въпроси скоро ще бъдат качени и в приложението.

Тестът ще може да бъде повторно положен само веднъж. Журналисти коментират, че не са сигурни дали ще трябва да го вземат всеки път, когато подновяват прескартите си, на всеки 5 или 6 години.

Докато някои журналисти са недоволни от новото правило, други са по-малко критични: "Китайското общество трябва да засили политическите проучвания и правилно да води общественото мнение", обяснява репортер от вестник в югозападната провинция Гуиджоу.

"Западните медии може и да са в състояние да отразяват всичко, което искат, но и те все още се съобразяват с идеологията на своите страни", допълва той. 


 

Сподели в
 

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки