Начало
 
 

Награда за съхранения архив на големия фотожурналист Тодор Славчев

18.09.2019 /14:24 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Внучката на Тодор Славчев получи наградата на Столична община за своето патриотично дело. Отличието й връчи зам.кметът Тодор Чобанов. Снимката е на в. „Труд“, за което благодаря на колегите

В Деня на София наред с многото изяви, свързани с празника на любимия ни град, дългоочаквана беше тържествената церемония за връчване на годишните награди на Столична община. И както си му е редът, това отново се случи в храма на Мелпомена – Народния театър „Иван Вазов“.

Сред получилите престижното отличие в категорията „Художествена фотография“ беше и внучката на един от големите български фоторепортери Тодор Славчев – Яна Узунова. Поводът за наградата е състоялата се в Червената къща изложба с фотографиите на майстора на обектива, подготвена от нея. За Яна с ръка на сърцето може да се каже, че е един от големите български пазители на родовите корени и памет. Тя с упоритост и всеотдайност работи върху събирането на огромния архив, завещан й от Тодор Славчев. „Благодаря на Съюза на българските журналисти и г-жа Снежана Тодорова за номинацията! - сподели за сайта на СБЖ Яна.  – Благодаря и на журито за високото отличие! Благодаря на всички приятели и почитатели през годините!“

След връчването на отличието попитах Яна какво е усещането, че след такъв дългогодишен труд в нейно лице дядо й получи най-голямото признание на София към неговото дело? Според нея първото усещането винаги е признателност - към Столична община, към журито, което дава тази висока оценка. Признателност към Фотографска академия "Янка Кюркчиева", която организира фотоизложбата. И не на последно място, признателност към почитателите. „Когато преди осем години започнах да дигитализирам стотиците фотографски ленти и да показвам тези кадри през сайта и фейсбук страницата, с всеки ден почитателите се увеличаваха – ми казва Яна. - Тяхната оценка, поздравления, присъствие, превърнало се с времето в доверие и вярност, цялата тази положителна енергия осмисляха всичко. Много съм щастлива, че Тодор Славчев получи това признание, и то именно от Столична община. Във фотоархива му има много ценни кадри от столицата - още от 30-те години, през 40-те, с бомбардировките и Народния съд, през политическия и обществен живот в София след войната. Последните кадри са от 1990 година, Градът на истината. София присъства силно във фотоархива. Радостно е, че снощи бях част от едно стилно тържество в Народния театър, подготвено отлично, с много вкус.“

И тъй като всяко, било то материално или духовно, дело си има своята цена, така и огромният труд да подредиш и да дадеш нов живот на безценния архив на Тодор Славчев съм сигурна, че има своята цена. Яна обичайно я свързва и означава лишения, жертви, ако преценява за други. „При мен е обратното, работата по фото-архива, макар и бавна и трудоемка, носи радост – споделя за сайта на СБЖ внучката на легендата Тодор Славчев. - Да развиеш един филм, да се качиш на машината на времето и да влезнеш в едно събитие - носи тръпката на откривателството. А и научаваш нови неща, налага ти се да четеш, да идеш за справка до библиотека. Работата по фотоархива обогатява.“

Не пропускам да разбера дали Яна Узунова има намерение да напише книга за дядо си и дали ако той случайно я гледа отнякъде, как би реагирал на наградата? Отговорът й е: „Да, имам намерение, представям си тази книга богато илюстрирана, фоторепортерите са винаги на първа линия, на метър от политиците, интересно е как съхраняват себе си в условията на тоталитарен режим? Как фоторепортерът успява да премине от едната България в другата след 1944 година, кое е това непреходно нещо, което пренася през политическите режими? Има много материал за размишление. Снощи в театъра постоянно си представях широката усмивка на Тодор Славчев някъде отгоре. Него наградите го вдъхновяваха за още работа. Представях си как снима събитието, изпълнен с възторг, търсещ най-добрата гледна точка.“

Срещите ми с Яна Узунова винаги са носили за мен тръпка и интерес, защото чрез нея се докосвам до огромния труд на един от българските големи майстори на обектива Тодор Славчев, който чрез камерата е писал не фрагменти, а може би цели глави от историята на България.

Честита награда и от нас – от екипа на сайта на СБЖ, Яна! Хубаво е, че има такива като теб пазители на родовата памет българска!

Още по темата:

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=38148

 

Снимки Фейсбук

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки