Всеки сам определя собствената си свобода, включително и медиите

17.09.2019 /14:05 | Автор : Павлета Давидова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Павлета Давидова е член на СБЖ и носител на наградата за млад журналист "Стефан Продев"

Протестираме. През последните няколко години това се превърна в такава тривиалност, че вече почти не предизвиква въпроси, че даже и солидарност.

Новоназначен шеф на "Хоризонт" рязко се сети миналата седмица, че Силвия Великова е старши редактор, а не репортер или водещ. Неофициално се оказа, че причината е критичността й към Иван Гешев, констатира авторката в „Дума”.

Новината, че е свалена от ефир този път успя да събуди позаспалата журналистическа солидарност. В петък пред БНР се събраха стотици колеги, които питаха #Kой спря БНР. Истинско браво на журналистите от "Хоризонт", които застанаха зад повишено-понижената Великова.

По ирония на съдбата сега Гешев ще трябва да разследва защо радиото е замлъкнало. Още от първия час гилдията бе убедена, че причината за творческата промяна не е "трудовата характеристика". Доказателството дойде, когато от БНР обявиха, че Великова е върната, но щял да се търси неин колега, който да осигурява плурализъм в ресора.

За тези, които не си спомнят, подобен бе и казусът с Петър Волгин и "Деконструкция" - и на него му намериха контрапункт, а след известно време на "плурализация" предаването изчезна... И малко за солидарността - някои от същите, които тогава викаха "Махнете го", сега не искат натрапен плурализъм на Великова.

Петъчният протест успя да събере на едно място представители на лявата и дясната журналистика, хора от СБЖ и "свободни електрони". Някои от присъстващите побързаха да обявят, че недоволството не е продиктувано от конкретния казус, а от цялостната примка, която е започнала да се затяга около медиите.

Да, обаче протестът бе точно заради конкретното лице. По-ранни поводи за солидарност така и не успяха да изкарат колегите, ако ще и да бяха точно толкова справедливи. Видимо Великова има за приятели и тренирани протестъри. А е и познато лице. Уви, колегиалната солидарност често работи само в услуга на известните. И все пак защитата на Великова доказва, че консолидирането работи. Общността е по-силна от индивидуализма, който всячески се опитват да ни натрапят. 

Любопитно е какъв "плурализъм" точно ще й потърсят 

Тя невинаги е права, но нима я чака съдбата на "Деконструкция"? В този смисъл протестът в нейна защита не е само до частния казус, а до общата опасност от външно кадруване в уж независимите медии. На фона на масовото венцехвалене на управляващите, съдебната власт и прокуратурата, Великова може да мине за различна и всяваща някакво разнообразие в позициите.

Всеки сам определя собствената си свобода, в това число и медиите. Великова показа своята - вдигна телефона на Онзи, който решава всички проблеми с едно обаждане. Информира го.

И ръководството на БНР показа своята свобода - не каза защо я маха, но чинно я върна, щом Онзи се обади. Толкоз за четвъртата власт и революционните журналисти.

Докато медиите оставят да бъдат "оседлавани" и впрягани в чуждите битки, винаги ще има желаещи да ги използват. Всички журналисти обаче са длъжни да се борят за свободата - не само своята, а и тази на другите, включително и на колеги, и на конкуренти.

Защото колкото по-малко са островчетата на свободно мнение, толкова по-лесни за отстрел са оцеляващите на тях. Може да не харесваш някого, да не си съгласен с него, но неговите права и свободи са също толкова важни, колкото и твоите. Защото една птичка пролет не прави! А България има нужда от пролет и промяна! (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

2 седмици след като спретна изстъпленията си в "Референдум" по БНТ и публично отправи обиди срещу опонентите си в предаването, лидерът на "Атака" и кандидат за кмет Волен Сидеров все още не е санкциониран.

18.10.2019/14:41

Британската телевизия "Скай" пуска нов канал, по който няма да има новини за Брекзит, предадоха от Лондон АФП и Ройтерс.

17.10.2019/14:05

Изложбата "Хората и техниката в телевизията - от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет" ще бъде представена днес в Русенския исторически музей, съобщават от културната институция в крайдунавския град.

16.10.2019/14:26

Спортният журналист на БНТ Камен Алипиев, известен с прозвището Кедъра, е бил освободен от телевизията. Трудовият му договор като изпълнителен продуцент е бил прекратен от медията на 10 септември.

15.10.2019/14:42

След неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 свободата на печата в Турция беше силно ограничена. Стотици критични журналисти бяха изправени пред съда, много от тях получиха сурови присъди.

14.10.2019/14:18
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки