Начало
 
 

Институциите в Сърбия си затварят очите за телевизионната етика

16.09.2019 /18:55 | Автор : Драгослав Дедович | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Порнографското съдържание е особено опасно за децата

Диви нрави, груби обиди, насилие и секс: така изглеждат много от риалити шоутата по сръбските телевизии. Те вървят почти непрестанно. Гледат ги и децата. В Сърбия риалити форматът се превръща във все по-голям проблем.

В едно средностатистическо сръбско домакинство телевизорът е включен почти непрекъснато. Не само възрастните, но и децата прекарват доста време пред малкия екран, коментира авторът в Дойче веле

На особена популярност се радват различните риалити-шоута. А по частните канали те сякаш вървят непрестанно.

Традиционно в тези програми участват доста странни персонажи - като се започне от хора с лабилна психика и се стигне до известни престъпници. Диви нрави, груби обиди, пикантни интимни подробности, насилие и секс спадат към стандартния репертоар на този вид предавания.  

Проблем е и агресията от екрана  

"Униженията, които трябва да изтърпят участниците в тези риалити формати, са утеха за собствения мизерен живот, мъките и болките на зрителите", казва психоложката Александра Джурич, която е написала дисертация по темата.

Последиците за зрителя, еднакво вредни и за възрастните, и за децата, могат да бъдат от различно естество: притъпява се критичното им мислене, засилва се тяхната пасивност, спира се емоционалното и интелектуално развитие на личността. 

Накратко: необузданите риалити-шоута с тяхната агресия, порнографско и вулгарно съдържание представляват задълбочаващ се проблем за Сърбия.

Вярно е, че има някаква законодателна рамка, която би могла да ги озаптява. Но проблемът е, че законът предоставя прекалено широко поле за интерпретации. А това позволява на институциите просто да си затварят очите. (Със съкращения)

Свързани:  Точно Сърбия да влезе в коалиция за свободата на медиите

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич е подписал споразумение от името на Белград за присъединяване към глобалната Коалиция за свобода на медиите.
Дата: 15.07.2019


 

Сподели в
 

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки