След украинския затвор журналистът Кирил Вишински пристигна в Москва

08.09.2019 /17:28 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кирил Вишински пристигна на летище Внуково. Снимка Иля Питальов, РИА "Новости"

Главният редактор на новинарския портал на РИА „Новости –„Украйна“ вече втори ден си е в Москва. Той беше в групата на 35 руски граждани, които бяха разменени срещу същата бройка украинци, осъдени или подсъдими в Русия.

След като прекара дълго време зад решетките това лято, Вишински беше пуснат под домашен арест в Киев.

Стъпвайки на руска земя, журналистът беше посрещнат с много вълнение от свои колеги и близки. Въпреки преживения ад, той няма намерение да сменя професията, която му е дала сили да издържи всичките изпитания и го е извадила от затвора. „Смятам да остана в професията – заяви на летище Внуково Кирил Вишински, - защото именно тя ме извади от затвора. Така че в този смисъл аз съм й задължен, както и на моите колеги.“

Той разказа пред медиите за своите предстоящи планове, като не пропусна да каже, че случилото се с него му е дало възможност да натрупа нелош, макар и драматичен, опит. „Вероятно, това е най-голямото богатство за журналиста, когато има опит, който да преосмисли и да сподели – е убеден Кирил Вишински. – И навярно това ще бъде интересно, защото това е опит несамо и единствено от престоя в затвора. Това е опитът от живота в Украйна през последната година на Порошенко.“  

Журналистът сподели, че неговата супермечта е да се върне в Киев да изчисти името си, да докаже своята невинност и да възстанови кореспондентското бюро такова, каквото е било, защото властите са разрушили цялата редакция. В понеделник в МИА „Русия днес“ журналистът ще даде пресконференция, на която пред колегите си ще разкаже подробно за всичко случило се през тази повече от една година.

Всички, които посрещнаха Вишински, са на мнение, че той е политически затворник, който победи. На летище Внуково руският журналист беше посрещнат от генералния директор на МИА „Русия днес“ и телевизионен водещ Дмитрий Кисельов, който сподели пред журналистите, че това е един от най-щастливият ден в живота му. „Истинско щастие е, че Кирил се завърна в добро здраве и непрекършен – заяви Кисельов. – Той е истински герой и пример за всички нас, за цялата журналистическа общност.“

Председателят на Съюза на журналистите на Русия Владимир Соловьов също не остана безразличен към радостта. „Най-накрая можем да въздъхнем спокойно – каза той. – Най-после Кирил Вишински вече е свободен и приключи продължителната и трудна работа на защитаващите го, на правозащитниците и журналистическите организации, застанали плътно зад него. Вече е видима надеждата за подобряване на отношенията между Русия и Украйна.“ Соловьов подчерта също, че след като президентът на Украйна Володимир Зеленски реално е взел властта в страната, е видимо, че той е различен от предшественика си, което дава надежда за промяна в ситуацията.             

Кирил Вишински беше арестуван на 15 май миналата година по обвинение в държавна измяна и подкрепа на народните републики в Донбас. (Вишински е с двойно гражданство – руско и украинско). След като прекара 470 дни зад решетките и с влошено здравословно състояние, като му беше отказвана медицинска помощ по решение на киевския апелационен съд, на 28 август тази година журналистът беше освободен.

И тъй като днес, 8 септември, Денят на международната солидарност на журналистите, Съюзът на журналистите на Русия ще връчи своята престижна награда „Камертон“, която е в памет на убитата през 2006 г. Анна Политковска и се дава за професионално майсторство, за смелост и последователност в отстояването на принципите на свободата на словото, за честност, достойнство,гражданска отговорност и човешко състрадание, ще припомня че миналата година тя беше присъдена на Кирил Вишински.    

Сподели в
 

Глaвнa дирeкция пo cигурнocттa нa Турция (ЕGM) cъoбщи, чe зaтвaря мнoгo кaнaли нa coциaлни мeдии в cтрaнaтa, прeдaдe Сnnturk.соm.

02.06.2020/11:57

Най-вероятно пандемията с Covid-19 няма да я преживеят много медии в Италия, пише местният всекидневник „Ил Манифесто“ в статия за драстичното намаляване на броя на служителите, обявени от собствениците на „Ил Соле 24 Оре“, „Радио Капитал“ и всекидневника „Ла Газета дел Медзоджорно“.

02.06.2020/11:52

Десетки журналисти от цял свят протестираха срещу поведението на американската полиция. Поредица от непредизвикани атаки на полицаи срещу репортери и оператори предизвикаха сигнали за непрофесионално и дори опасно поведение.

02.06.2020/11:35

Музикалният канал MTV и други телевизии изгаснаха в памет на загиналия от полицейско насилие Джордж Флойд и така се присъединиха към музикалната индустрия в заклеймяването на расовото неравенство, съобщи БТА като цитира Ройтерс.

02.06.2020/11:17

Кореспондентът на РИА „Новости”, отразяващ събитията в епицентъра на бурните протести в САЩ срещу расисткото полицейско насилие, причинило и задушаването на афроамериканеца Джордж Флойд, бе напръскан от полицаи с лютив спрей, също както и други чужди репортери.

01.06.2020/15:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев . Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки