Начало
 
 

От понеделник тръгват промените в блоковите предавания на БНТ

06.09.2019 /14:42 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков твърди, че целта на промените е да се увеличи зрителският интерес и да се повиши рейтингът на БНТ, като същевременно се търси и изход от финансовия колапс на медията, наследен от предишното ръководство.

От понеделник, 9 септември, БНТ ще поднесе на зрителите с промени и в сутрешните си блокови предавания. Както вече пръв написа сайтът на Съюза на българските журналисти, новият генерален директор Емил Кошлуков стартира есенния сезон с нова програмна схема  в обществената медия. Промените обаче щели да запазят равновесието между традицията и обновяването.

В „Сутрешен блок“, който се завръща в пълния си обем от идващия понеделник и се излъчва от 6 до 9 часа всяка сутрин от понеделник до петък, поне засега

остава мъжкият тандем Даниел Михайлов и Илия Илиев

Двете екранни половинки Ели Гигова и Боряна Каменова вече няма да са част от екипа. Ели Гигова за пореден път напуска БНТ и се завръща на чиновническа позиция в Брюксел. Боряна Каменова пък отива в другото сутрешно предаване - „100% будни“, за да замества излязлата в отпуск по майчинство Мария Андонова. Така в

„100 % будни" ще ни будят Боряна Каменова и Стефан А. Щерев

като тяхното студио е коренно променено с архивни кадри, посветени на 60-годишния юбилей на БНТ.

Предаването за култура, което в миналия сезон разбуни телевизионерските страсти, също е претърпяло промени

„Култура. Бг.“ ще има само по един водещ

Като всяка сутрин от 9 до 10 ч. ще се редуват Александра Гюзелева, Анна Ангелова, Димитър Стоянович и Михаил Заимов. Това предполага, че предаванията ще станат по-интересни, защото и с просто око се виждаше, че и в двата дуета Гюзелева-Заимов и Ангелова-Стоянович отношенията сериозно скърцаха.

С икономическо предаване  "Икономика БГ." се завръща и Марио Гаврилов.

То ще се излъчва всяка сряда от 21 ч.  След 20-годишен стаж в телевизията Гаврилов напусна БНТ през юли 2014 и стана говорител на Комисията за защита на конкуренцията. През миналата година Марио Гаврилов се завърна в телевиизята-майка и сега отново ще води авторско икономическо предаване.

Драматични бяха и промените за програмните директори, които генералният директор Емил Кошлуков отстрани. Очаква се през този месец да бъде обявен конкурс за техните овакантени позиции. За кратко Кошлуков постави на поста и.д. програмен директор на БНТ1  Анна Яковлева – позиция , която таемаше самият той допреди да спечели конкурса за генерален директор. Тази промяна обаче се оказа твърде кратка и не особено сполучлива. Поради постоянните възражения на журналистите Анна Яковлева отново е върната на предишната си позиция  – делегиран продуцент „Обществени и социални проекти“.

От една страна, по думите на Кошлуков, с всички промени се цели да се увеличи зрителският интерес и да се повиши рейтингът на БНТ, и от друга – не по-маловажна – да се търси изход от финансовия колапс, който остави след себе си бившият шеф на телевизията Константин Каменаров. Да припомним, че Каменаров беше остранен от шефското место в БНТ, след като беше осъден за шофиране в нетрезво състояние. Той остави дефицит в обществената медия от около 50 млн.лв.

С цел икономии икономии в бюджета на БНТ Кошлуков предоговаря или прекратява договори с външни продукции, към които се смята, че изтичат много средства. Но освен спрените предавания като „Стани богат“, „Спортисимо“ и др., БНТ вече е готова с нова програма схема и нови предавания.

Сподели в
 

От 4 до 6 март в РКИЦ ще се проведе организирана от СБЖ българо-руска журналистическа конференция на тема „140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед”.

27.02.2020/11:03

С Указ на крал Фелипе Шести председателката на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и отговорна редакторка на сайта на СБЖ е удостоена с Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги заради цялостния й журналистически принос в опознаването на испаноезичния свят у нас

25.02.2020/20:45

Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова се договориха за осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции.

25.02.2020/09:02

Издатели на печатни медии са в стрес за начина на разпространението оттук-нататък, за съдбата на непродадените бройки на изданията им, за непогасените дългове

23.02.2020/20:53

Йорданка Кузманова изненада рожденичката с челната страница на някогашния вестник „Телевизия и радио”, заета от снимката на водещата на „Разговор с вас”. Снежана Тодорова връчи грамота на СБЖ на „Златния глас” на БНР. Красиви съвместни истории с Божана разказаха Лили Райчева, Поля Станчева, Светла Петрова и др.

23.02.2020/12:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Преди дни, и в навечерието на 3 март, в Дома на киното се състоя премиерната прожекция на документалната лента Breaking news на режисьора Асен Владимиров. В него авторът разказва как пресата на ХІХ век отразява Руско-турската война 1877-1878 година. Това е може би най-отразяваното събитие за онова време. Едни от най-известните военни кореспонденти и художници от цял свят отразяват двете страни на сражаващите се.

27.02.2020 /15:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„Преди ни плащаше испанското разузнаване, сега ни плащат руснаците. Кой дава повече?” Така Луис Маури, заместник-главният редактор на базирания в Каталуня испански вестник, се подигра на пропремиерските твърдения на БНТ и други издания у нас за „руска следа” в разследванията за „къщата в Барселона”. В коментара си, озаглавен „Повей от България”, той припомня, че вестникът му е бил обвиняван през 2017 г. и за „американска връзка”

23.02.2020 /20:18 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод хаоса с разпространението на пресата, настъпващ след фалита на отгледания с държавна благословия монополист в продажбите, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

26.02.2020 /08:02

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки