Начало
 
 

От понеделник тръгват промените в блоковите предавания на БНТ

06.09.2019 /14:42 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков твърди, че целта на промените е да се увеличи зрителският интерес и да се повиши рейтингът на БНТ, като същевременно се търси и изход от финансовия колапс на медията, наследен от предишното ръководство.

От понеделник, 9 септември, БНТ ще поднесе на зрителите с промени и в сутрешните си блокови предавания. Както вече пръв написа сайтът на Съюза на българските журналисти, новият генерален директор Емил Кошлуков стартира есенния сезон с нова програмна схема  в обществената медия. Промените обаче щели да запазят равновесието между традицията и обновяването.

В „Сутрешен блок“, който се завръща в пълния си обем от идващия понеделник и се излъчва от 6 до 9 часа всяка сутрин от понеделник до петък, поне засега

остава мъжкият тандем Даниел Михайлов и Илия Илиев

Двете екранни половинки Ели Гигова и Боряна Каменова вече няма да са част от екипа. Ели Гигова за пореден път напуска БНТ и се завръща на чиновническа позиция в Брюксел. Боряна Каменова пък отива в другото сутрешно предаване - „100% будни“, за да замества излязлата в отпуск по майчинство Мария Андонова. Така в

„100 % будни" ще ни будят Боряна Каменова и Стефан А. Щерев

като тяхното студио е коренно променено с архивни кадри, посветени на 60-годишния юбилей на БНТ.

Предаването за култура, което в миналия сезон разбуни телевизионерските страсти, също е претърпяло промени

„Култура. Бг.“ ще има само по един водещ

Като всяка сутрин от 9 до 10 ч. ще се редуват Александра Гюзелева, Анна Ангелова, Димитър Стоянович и Михаил Заимов. Това предполага, че предаванията ще станат по-интересни, защото и с просто око се виждаше, че и в двата дуета Гюзелева-Заимов и Ангелова-Стоянович отношенията сериозно скърцаха.

С икономическо предаване  "Икономика БГ." се завръща и Марио Гаврилов.

То ще се излъчва всяка сряда от 21 ч.  След 20-годишен стаж в телевизията Гаврилов напусна БНТ през юли 2014 и стана говорител на Комисията за защита на конкуренцията. През миналата година Марио Гаврилов се завърна в телевиизята-майка и сега отново ще води авторско икономическо предаване.

Драматични бяха и промените за програмните директори, които генералният директор Емил Кошлуков отстрани. Очаква се през този месец да бъде обявен конкурс за техните овакантени позиции. За кратко Кошлуков постави на поста и.д. програмен директор на БНТ1  Анна Яковлева – позиция , която таемаше самият той допреди да спечели конкурса за генерален директор. Тази промяна обаче се оказа твърде кратка и не особено сполучлива. Поради постоянните възражения на журналистите Анна Яковлева отново е върната на предишната си позиция  – делегиран продуцент „Обществени и социални проекти“.

От една страна, по думите на Кошлуков, с всички промени се цели да се увеличи зрителският интерес и да се повиши рейтингът на БНТ, и от друга – не по-маловажна – да се търси изход от финансовия колапс, който остави след себе си бившият шеф на телевизията Константин Каменаров. Да припомним, че Каменаров беше остранен от шефското место в БНТ, след като беше осъден за шофиране в нетрезво състояние. Той остави дефицит в обществената медия от около 50 млн.лв.

С цел икономии икономии в бюджета на БНТ Кошлуков предоговаря или прекратява договори с външни продукции, към които се смята, че изтичат много средства. Но освен спрените предавания като „Стани богат“, „Спортисимо“ и др., БНТ вече е готова с нова програма схема и нови предавания.

Сподели в
 

Представените в София фотоизложба и фотоалбум с аудиодискове на изтъкнатия американски изследовател, дълбоко свързан с нашата страна от над половин век, ни връщат образи, музика и емоции, които будят душите за възраждане на забравени общностни ценности.

21.09.2019/19:08

В Деня на София наред с многото изяви, свързани с празника на любимия ни град, дългоочаквана беше тържествената церемония за връчване на годишните награди на Столична община. И както си му е редът, това отново се случи в храма на Мелпомена – Народния театър „Иван Вазов“.

18.09.2019/14:24

Предлагаме подборка от бисери на председателя на Комисията по културата и медиите в НС, изречени в ефира на обществената телевизия, която той смята за държавна. Интересуваме се - дали когато си е говорил с Емил Кошлуков за промяна на остарелите медийни закони, се е сетил, че в оглавяваната от него Комисия от над две години не се дава ход на внесени от СБЖ предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на словото?

16.09.2019/12:03

Докато журналисти протестираха днес заради онемяването на най-важната радиопрограма у нас и заради опита да се запуши устата на съдебната репортерка Силвия Великова, всичко е било решено „отгоре”. Премиерът наредил на шефа на БНР да оправи „глупостта” спрямо известната журналистка, а главният прокурор е разпоредил ДАНС, СЕМ и КРС да извършат проверка по застрашилото националната сигурност спиране на сигнала на „Хоризонт”. Проверката ще се ръководи от зам.-главния прокурор Иван Гешев.

13.09.2019/19:14

Навръх 9 септември в дома си е бил арестуван бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов, съобщи пред медиите съпругата му журналистката Дора Чичкова. След многочасов разпит е бил освободен. В ареста остава обаче също задържания председател на движение "Русофили" и бивш издател на "Дума" Николай Малинов.

09.09.2019/21:59
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки