Начало
 
 

Ангел Бончев – от журналистиката до православните ценности

18.08.2019 /10:59 | Източник: kozloduy-bg.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ангел Бончев

От 2006 г. Ангел Бончев е част от екипа на ТВ Европа. В кариерата си има над 30 000 новинарски емисии и стотици репортажи на най-различни теми. През 2014 г. отразява срещата на върха на ЕС в Атина, а голямата му страст са пътуванията и създаването на филми, посветени на православието.

 „Първият направих за една от най-обичаните български актриси Надя Тодорова и го кръстих „Голямата актриса на малките роли“. Вторият посветих на моя закрилник свети Нектарий и се казва „Чудотворецът свети Нектарий“. През 2015-а създадох третия си филм – „Светият град – Асеновград“, посветен на моя роден град. Това е и първият в света православен филм, представян в Европейския парламент в Брюксел“.

Ангел Бончев тази година получи и годишната награда на Вип Комуникейшън в категорията журналист-писател. Тя бе връчена именно на автора на детските книги „Св. Лука Доктора“ и „Светецът светкавица“, както и за възрастни „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“.

„Наградата се връчва на Ангел Бончев за изключителния му принос в образоването на децата в православните ценности чрез книгите му за свети Лука Кримски и свети Ефрем Нови, който чрез животът на светиите дава добрия пример за подражание у подрастващите“, обяви преди връчване на наградата президентът на Вип Комуникейшън Патриция Кирилова.

Кой е Свети Ефрем Нови?

„Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“  е най-новата книга на журналиста Ангел Бончев, която съдържа животът, чудесата, акатист, молебен канон и молитви към светеца и вече е разпространена в някои от храмовете в страната. Четивото излиза на българския пазар с благословението на манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ в град Неа Макри, Гърция, където е живял и пострадал мъченически Ефрем Нови през 15 век.

Това е книга за силната вяра на един монах, който чрез ангелския си живот и мъченичество е достигнал до святост. Дарът на чудотворството даден му от Бога е удивителен.  Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица,  защото светкавично отговаря на прозбите на призоваващите го. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика  чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите.

„Иконата на Свети Ефрем Нови за първи път гостува в Козлодуй“, разказва Бончев. „Хората от вашия град са благословени с това, че може един толкова голям светец да посети, да благослови и да престои един ден в Козлодуй. Мощите идват от Гърция, откъдето е и самият светец. Той е живял XIV и XV век. Роден е XIV – загинал е XV век мъченически от турците 1426 година, след зверски мъчения, закачен на една черница, обърнат с главата надолу.

В продължение на осем месеца и половина е бил мъчен по различен начин, но както казах – вече краят му е настъпил обесен на една черница с главата надолу. И във всичките му стави е имало пирони. Цялото му тяло е било прободено с куки, с различни шишове, той е бил обезобразен. Краят му е настъпил с една горяща факла, която му е била забита в пъпа и просто целият в тази част е бил обгорен.

Силата на иконата

Питаме Ангел Бончев каква е силата на иконата. „Силата не идва от иконата. Силата идва от вярата на всеки един човек. С каквато вярва се обърнем към иконата – такъв отговор ще получим от Бога. Чудесата се вършат само и единствено от Бог – по молитвите на различни светии – с различната благодат, която им е дадена. В случая Свети Ефрем Нови е популярен с това, че неговите чудеса са изключително бързи.

На нас, хората, не ни е дадено да знаем защо, но просто фактите, които виждаме пред очите си – за много хора, които дори по време на молитвата пред иконата – някой им звъни и им казва – случило се е това и това – за нещо, за което те в момента се молят. Стотици са тези случаи… Дори в България вече има много свидетелства за чудеса, които са се случили по молитвите на Великомъченик и чудотворец Свети Ефрем Нови.

Неговият манастир, където той е прекарал последните 27 години от живота си, и където е намерил смъртта си, и където в днешно време се намират неговите мощи – едно малко, и много красиво градче до Атина, което се казва Неа Макри, в манастира „Благовещение на Престева Богородица“. Този манастир е един от най-старите в Гърция, датиран е от X-ти век. В годините много пъти е бил разрушаван – днес той е една перла. Един много красив манастир, изключително добре поддържан. Хора от цяла Гърция, от Румъния, където е изключително почитан, от Македония, от Сърбия и от Русия, дори от Грузия се стичат, за да измолят нужното им – за живота им, или да се върнат, за да благодарят на Свети Ефрем“, разказва Ангел Бончев.

Иконата помага да се замислим

„Следващата спирка на иконата след Козлодуй е в Ботевград. В Ботевград не беше в плановете иконата да бъде изложена за поклонение, но след трагедията от 19-ти март, където мъж уби жена си, и след това се самоуби, ние взехме решение, че трябва да се направи един молебен не само за здраве, но и за вразумление на народа, тъй като имаме нужда малко да се поспрем, малко да се замислим кое е важното в живота, кое е ценното в живота. Кои сме ние – да се опомним, да ударим спирачката на живота. Да се замислим за всичко това.

И защо с иконата на Свети Ефрем Нови? Защото, както вече  казах, всички свидетелства са за това, че неговите молитви се чуват много бързо. На нас ни трябва много бързо да направим това – да спрем и да се замислим, защото знаете ли – само в рамките на две седмици в Ботевград са станали четири самоубийства. И едно от тях е това – на мъжа, който уби жена си.

Видяхме в цялата страна какво се случва в Габрово – как две деца се дърпаха като животни и се биеха. Видяхме какво се случва в един от класовете в Ловеч. Наскоро, това не стана много известно, но в Южна България, някъде около или в Благоевград, син уби баща си. Крайно време е ние да се обърнем към Бог, да чуем какво Той ни казва – че трябва ние най-вече да се обичаме – един с друг.

А, ако се обичаме, ако слушаме какво ни казва Бога и ако се обичаме – тогава такива неща няма да се случват. Ние ще се замислим, когато се изнервим, и евентуално сме разярени, какво може да се случи от едно наше действие, ако ние държим нож в ръка, или пистолет. Така че Бог и светиите са за това – да ни помагат. Най-вече светиите. Бог, като наш Създател, ни е дал светиите – като едни патерици около нас, с които ние да вървим и да крачим в тежкия живот. И, много се надявам, наистина, че… Не само се надявам, а и вярвам, и съм сигурен, че ще се чуе за чудеса на Свети Ефрем и в Козлодуй. Нека хората да опознаят Свети Ефрем, нека хората да се обръщат молитвено към Свети Ефрем“.

Да го опознаем от книгите

По-подробно хората могат да се запознаят със Свети Ефрем от книгите на Ангел Бончев. „Книгата „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“  може да се намери в Козлодуй, в храма „Света Троица“.

За детската си книга „Светецът светкавица“ Бончев казва, че на нея обръща изключително голямо внимание. „Защото  ако онези хора, които се бяха самоубили, и тези, които отнемат други човешки животи – ако те в детството си бяха запознати с Бога, бяха близки с Бога и знаеха, че да убиеш е тежък грях… А, да не говорим за самоубийството. Тоест ние се явяваме (убивайки и самоубивайки се) в ролята на Бог. По този начин ние решаваме дали да отнемем живот, или да оставим този живот, а на нас това не ни е дадено като право.

Затова от тази книга и не само от моите книги, а от всички детски православни книги децата могат да научат много повече, отколкото ако гледат Батман, Спайдърмен, или някой друг от тези новите герои. Защото едно дете в Щатите наскоро е облякло един костюм на Спайдермен и е скочило, мислейки, че ще полети – както е летял героят.

А другата книга – ето тази, за възрастни, е допълнена с чудеса, които са се случвали и в България. Вътре има едно чудо на жена от Пловдив, вътре има чудо на жена от Шумен. Има и едно чудо от пловдивско село. В тази книга се съдържа всичко за Свети Ефрем – житието, история на намиране на мощите му, история на манастира, в който е живял, историята за мощите му. Има история на първата икона – изографисването на първата икона, защото там е доста любопитно също.

А относно чудесата – вътре има чудеса на хора, които са показани с лицата си. Тук можем да видим хората с техните лица. Ето – това е жената, чиито крак е пострадал през 2017 година през месец декември, една година е била на легло. След като се е запознала със Свети Ефрем и му се е молила – след една година – тя вече е на проходилка. И тя казва, тук вече може да бъде прочетено как тя казва: „Аз вече мога да се обслужвам сама. Получих внушение, че трябва да взема още едно мнение. Още на другия ден заминах за София, приеха ме в болница, оперираха ме, и на 36-тия ден след операцията  аз станах“.

Това не са случайни неща, които се случват просто ей така“, разказва Ангел Бончев. „Вече има много хора, които ми се обаждат по телефона, и ми казват „Ние, толкова го обикнахме, че Свети Ефрем Нови се превърна в светия на нашето семейство. Те си го приемат така и цялото семейство се обръщат молитвено към него. Виждаме чудесата на Свети Ефрем всеки ден. Вярвайте – една искрена молитва нещата се случват. Но някой път може да не ни се случи това, което искаме ние, дори и да сме се молили, и това отново може да е чудо. Защо? Защото Бог знае по-добре кое е добро за нас“…

 

м.л.

Сподели в
 

В РКИЦ бяха посрещнати участниците в Международния автопоход “Миротворци 2019“, посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

21.09.2019/17:50

В Столична библиотека бе открита гостуващата изложба на Шанхайската библиотека „Разцъфналите цветя на Шанхай“. Това са стари снимки от съвременната колекция на шанхайската библиотека – свидетелства от последните 200 години история на Китай.

19.09.2019/17:10

Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” обявява фотоконкурс “Празникът на Самоводската чаршия” за снимки от колоритния есенен празник Нощ на Самовоската чаршия и Фестивал на занаятите.

19.09.2019/16:45

30-дневката на японската култура в България, организирана от посолството на Япония в България, ще бъдат отбелязани със спектакъла „Принцът на земята и принцът на морето“ на 20 септември, в рамките на седмицата на японското куклено изкуство под мотото „Духът на японската кукла”

19.09.2019/13:21

Авторката на стихосбирката ще се срещне с читателите на 24 септември от 18.30 ч. в Литературния клуб към Столична библиотека.

19.09.2019/13:08
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки