Хората трябва да се учат да търсят вярната информация

16.08.2019 /16:51 | Автор : Станислав Бояджиев | Източник: topnovini.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Социалните мрежи гъмжат от лъжи и преувеличения

Ако оставим настрана най-безумните публикации, свързани с "кемтрейлс" и не!кацането на Луната, социалните медии днес не само че не са ограничени, но стават поле за изява на нови конспиративни и "научни" теории.

Те шестват победоносно и утвърждават вярата в невярното. Ето част от тях:

"Истината – как дойде пандемията от свински грип и какво целят аерозолните обгазявания"; "Модификация на климата и промяна на биологичното равновесие сред природата";

"Унищожаване на естествените посеви, прокарвайки по този начин път на устойчивото на алуминий и други отрови ГМО"; "Предизвикване на широкомащабна заболеваемост и смъртност сред световното население" и т.н. Шокиращо и невярно.

Как да се справим?  

Как да се преодолеят вярвания, идеологически убеждения и пристрастия, за да се отвори пътят на знанието? Предоставянето на научна информация може да победи лъжите, но трябват усилия от страна на медии, учени и екипи набюдаващи публикациите в социалните мрежи.

Компании като You Tube вече работят върху механизми, които да намаляват такъв тип съдържание. Други наемат хора за проверка на факти и успяват да блокират дезинформация, която може да има вредни последици за здравето.

За съжаление, все още живеем във време, в което разпространението на псевдонаучна дезинформация е възможно и дори се радва на подкрепа от активистите за свобода на словото. Въпреки съпротивата им някои правителства предприемат съответни действия: от ново законодателство до спиране на интернет при особено драстични случаи.

Учените също ще трябва по-активно да се включат въпреки факта, че съмненията и несигурността, която е характерна за научния процес, се сблъскват с привлекателността на "сигурността" в псевдонаучната информация и теориите на конспирацията.

Но най-сложното ще е да се научат хората да мислят критично, да познават и търсят вярната информация. Това трябва да започне още от ранните години в училище. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Финансовата криза в БНТ беше обяснена от директора - преди програмен, сега генерален - Емил Кошлуков с големия бюджет на предаването "Стани богат".

21.09.2019/19:03

Магдалена Иванова става главен редактор на сайта на единствената бизнес телевизия у нас – Bloombergtv.bg. Тя ще отговаря за стратегическото развитие и подобряването на качеството на сайта.

20.09.2019/16:50

ЕС предоставя 4,175 млн. евро в подкрепа на свободата на медиите и разследващата журналистика, съобщи Европейската комисия в Брюксел.

15.09.2019/15:35

Програма Достъп до Информация (ПДИ) продължава набирането на номинации в 6-те категории за наградите по повод Международния ден на правото да знам.

14.09.2019/17:15

Каменната Матера е показана в Казанлък с изложба на Дениз Мацарела в единствения в нашата страна Музей на фотографията и визуалните изкуства.

13.09.2019/16:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки