Личните истории в Instagram не изчезват за денонощие

10.08.2019 /15:46 | Източник: profit.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Внимавайте какво споделяте във Facebook и в Instagram

Вашите истории в Instagram (Instagram Stories) не са временни и не изчезват напълно, както си мислите. Компания, за която навярно никога не сте чували, тайно събира данни на милиони потребители в Instagram, включително техните истории, съобщава Business Insider.

Разкритието на щатската медия за пореден път алармира, че това, което публикувате в интернет, лесно може да се превърне в бизнес за компании или личности, за които дори не подозирате.

Въпросната компания се казва Hyp3r и се намира в Сан Франциско. Фирмата събира данни за потребители на сайта и приложението на Instagram - платформа, собственост на Facebook.

Компанията е фиксирала виртуални периметри по света – барове, ресторанти, хотели, стадиони, фитнес центрове и прочее, където систематично запазва всички публикации, качени от тези локации, както и информацията за хората, които публикуват оттам.

Това включва дори историите в Instagram – формат за публикуване на изображение или видео, за който се предполага, че автоматично изчезва след 24 часа. 

Hyp3r обаче запазва и тези публикации, като ги използва за установяване на навиците на хората, техния бизнес и прочее.

Означава ли това, че моите истории в Instagram са засегнати? 

Възможно е. Важно е да се разбере обаче, че историите могат да бъдат прихванати само ако са публикувани от специфичките места, обхванати от Hyp3r. Така например, ако публикувате селфи и тагнете любия си ресторант, тогава Hyp3r ще запазят данните ви.  Това засяга само историите, поместени публично. С други думи, ако вашите публикации са частни, тогава няма за какво да се тревожите.

Източници посочват пред Business Insider, че Hyp3r има достъп до 1 млн. Instagram публикации месечно. Не се знае каква е пропорцията между традиционните публикации и историите.

През тази седмица ирланският регулатор по защита на личните данни обяви, че разглежда казуса, за да определи дали граждани на ЕС са били засегнати – нещо, което изглежда много вероятно според източниците на изданието.

Какво коментират Instagram и Hyp3r?   

Действията на Hyp3r нарушават правилата на Instagram, но компанията не е забелязала този пробив в продължение на година. Вместо това Hyp3r се радва на етикета „маркетинг партньор на Facebook”, при все че се възползва от слабостите в системите на Instagram.

От Hyp3r посочват, че това, което правят, не е грешно, тъй като всички данни са били публични и легитимно достъпни. Компанията вярва, че спазва всички правила за поверителност и не нарушава условията за ползване на социалната мрежа.

От Instagram, от своя страна, не са съгласни, като обвиняват Hyp3r в нарушаване на правилата. В резултат на това компанията е изхвърлена от платформата. 

Това разкритие идва да покаже, че Facebook изпитва сериозни проблеми със защитата на личните данни и наподобява скандала с компанията Cambridge Analitica. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Marica.bg продължава да бъде най-бързо развиващата се медия в България. Само за 30 дни през ноември сайтът на „Марица" е увеличил читателите си с 9,3 на сто.

15.12.2019/15:15

Украинската полиция задържа и съобщи имената на петима заподозрени за убийството на журналиста Павел Шеремет. Шеремет бе взривен в кола в Киев преди 3 години.

14.12.2019/15:12

Журналистката от сръбския в. „Курир” Лиляна Станишич е брутално нападната и пребита в нощта срещу 5 декември, защото хората на съседната маса в ресторанта, в който се намирала и тя, помислили, че ги снима, съобщава сега изданието.

13.12.2019/13:54

В програма "Хоризонт" на БНР има плурализъм на гледните точки - това е основният извод от доклада за наблюдението на програмата, подготвен от СЕМ и предоставен на временната парламентарна комисия.

12.12.2019/18:55

Великобритания обмисля дали да декриминализира неплащането на годишната лицензионна такса за достъп до BBC, заяви в Лондон министърът на правосъдието Робърт Бъкланд, цитиран от Ройтерс.

12.12.2019/13:54

 Представяме ви

Кубинската столица, известна като „перлата на Карибите,” остава вечно млада и магнетична с архитектурните си красоти, с бликащите дори и по улиците й изкуство и култура, със засмените хора. Ето как - в снимки и срещи - видя вълшебния град и други кубински прелести пратеничката на сайта на СБЖ, участвала заедно с 263-ма журналисти от 53 страни в посветения на юбилея FITCuba 2019.

10.12.2019 /20:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково издаде подробна биобиблиография по повод отбелязването на 175-годишнина от рождението на Петко Киряков, известен като Капитан Петко войвода.

16.12.2019 /11:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Той се ражда на 28 февруари 1907-а в къща на западния край на Самоводската чаршия в Търново – малко над едно махленско площаче. Кръщават го Никола. Сетне става известен с псевдонима си – Емилиян Станев. Фамлията – същата, променя само малкото си име.

16.12.2019 /11:30 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки