Личните истории в Instagram не изчезват за денонощие

10.08.2019 /15:46 | Източник: profit.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Внимавайте какво споделяте във Facebook и в Instagram

Вашите истории в Instagram (Instagram Stories) не са временни и не изчезват напълно, както си мислите. Компания, за която навярно никога не сте чували, тайно събира данни на милиони потребители в Instagram, включително техните истории, съобщава Business Insider.

Разкритието на щатската медия за пореден път алармира, че това, което публикувате в интернет, лесно може да се превърне в бизнес за компании или личности, за които дори не подозирате.

Въпросната компания се казва Hyp3r и се намира в Сан Франциско. Фирмата събира данни за потребители на сайта и приложението на Instagram - платформа, собственост на Facebook.

Компанията е фиксирала виртуални периметри по света – барове, ресторанти, хотели, стадиони, фитнес центрове и прочее, където систематично запазва всички публикации, качени от тези локации, както и информацията за хората, които публикуват оттам.

Това включва дори историите в Instagram – формат за публикуване на изображение или видео, за който се предполага, че автоматично изчезва след 24 часа. 

Hyp3r обаче запазва и тези публикации, като ги използва за установяване на навиците на хората, техния бизнес и прочее.

Означава ли това, че моите истории в Instagram са засегнати? 

Възможно е. Важно е да се разбере обаче, че историите могат да бъдат прихванати само ако са публикувани от специфичките места, обхванати от Hyp3r. Така например, ако публикувате селфи и тагнете любия си ресторант, тогава Hyp3r ще запазят данните ви.  Това засяга само историите, поместени публично. С други думи, ако вашите публикации са частни, тогава няма за какво да се тревожите.

Източници посочват пред Business Insider, че Hyp3r има достъп до 1 млн. Instagram публикации месечно. Не се знае каква е пропорцията между традиционните публикации и историите.

През тази седмица ирланският регулатор по защита на личните данни обяви, че разглежда казуса, за да определи дали граждани на ЕС са били засегнати – нещо, което изглежда много вероятно според източниците на изданието.

Какво коментират Instagram и Hyp3r?   

Действията на Hyp3r нарушават правилата на Instagram, но компанията не е забелязала този пробив в продължение на година. Вместо това Hyp3r се радва на етикета „маркетинг партньор на Facebook”, при все че се възползва от слабостите в системите на Instagram.

От Hyp3r посочват, че това, което правят, не е грешно, тъй като всички данни са били публични и легитимно достъпни. Компанията вярва, че спазва всички правила за поверителност и не нарушава условията за ползване на социалната мрежа.

От Instagram, от своя страна, не са съгласни, като обвиняват Hyp3r в нарушаване на правилата. В резултат на това компанията е изхвърлена от платформата. 

Това разкритие идва да покаже, че Facebook изпитва сериозни проблеми със защитата на личните данни и наподобява скандала с компанията Cambridge Analitica. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Повече от 70 телевизионни програми от Китай ще бъдат излъчени в близо 60 чуждестранни медийни и интернет платформи в 50 страни по света от август до октомври тази година, съобщават местни медии.

25.08.2019/17:15

Тази есен NOVA ще представи най-амбициозната програма, предлагана в българския телевизионен ефир до момента. Зрителите ще преживеят вълнуващи емоции с богатото съдържание, похвалиха се от медията.

24.08.2019/14:31

Стефан Диомов подреди изложба край морето. Композиторът, чиято страст са екзотичните пътувания, представи 40 фотоси от пребиваването си в Кения.

23.08.2019/14:29

В понеделник срещу вторник през нощта bTV повтори епизод от шоуто „Комиците и приятели”. В един от скечовете в него Любо Нейков играе хан Боздуган и се майтапи с Жорж Ганчев. Политикът почина по-малко от 24-часа преди да бъде излъчено шоуто. Това е поредната сериозна небрежност, която проявяват в телевизията.

22.08.2019/09:54

Незрящият журналист Тодор Андонов събра хилядолетното минало на Смядово в книга. На близо 120 страници с текстове и много архивни снимки авторът проследява историята на населеното място.

19.08.2019/14:25
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 60 гости

Бързи връзки