С какво да се съобразяват според правителството журналистите

07.08.2019 /16:50 | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Законът за защита на личните данни в частта си, която касае разкриването на лични данни в медийни публикации, не трябва да бъде обявяван за противоконституционен.

Това е официалното становище на Министерския съвет, изложено в цели 19 страници до Конституционния съд.

Случаят касае чл. 25з, ал. 2, където са описани 10 критерия, на база на които журналистите трябва да съобразяват материалите си, когато говорим за разкриване на лични данни.

Сред тях има абстрактни и подлежащи на тълкуване от Комисията за защита на личните данни критерии като например как ще повлияе разкриването на лични данни на доброто име на съответния човек, как журналистът (медията) е научил за тези лични данни, с какво допринася разкриването на личните данни за обществения интерес, дали говорим за човек, който заема публична длъжност и съответно действията му влияят повече върху обществото.

А точка 10 от ал. 2 на чл. 25з гласи буквално следното: "Други обстоятелства, относими към конкретния случай". 

Според становището на правителството въпросните нови критерии трябва да си останат в сила, т.е. да не бъдат обявени за противоконституционни, тъй като по критерий личната неприкосновеност е на първо място.

Изваден е аргумент, че в чл. 39, ал. 2 на Конституцията пише, че правото на свободно изразяване и разпространяване на мнение "не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността".

Освен това, абстрактността била нещо нормално, защото само така се обхващат повече на брой случаи и субекти.

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за защита на личните данни именно с мотив, че не бива някое измежду правото на свободно изразяване и правото на неприкосновеност на личния живот да взема превес. Ветото обаче беше отхвърлено.


 

Сподели в
 

Повече от 70 телевизионни програми от Китай ще бъдат излъчени в близо 60 чуждестранни медийни и интернет платформи в 50 страни по света от август до октомври тази година, съобщават местни медии.

25.08.2019/17:15

Тази есен NOVA ще представи най-амбициозната програма, предлагана в българския телевизионен ефир до момента. Зрителите ще преживеят вълнуващи емоции с богатото съдържание, похвалиха се от медията.

24.08.2019/14:31

Стефан Диомов подреди изложба край морето. Композиторът, чиято страст са екзотичните пътувания, представи 40 фотоси от пребиваването си в Кения.

23.08.2019/14:29

В понеделник срещу вторник през нощта bTV повтори епизод от шоуто „Комиците и приятели”. В един от скечовете в него Любо Нейков играе хан Боздуган и се майтапи с Жорж Ганчев. Политикът почина по-малко от 24-часа преди да бъде излъчено шоуто. Това е поредната сериозна небрежност, която проявяват в телевизията.

22.08.2019/09:54

Незрящият журналист Тодор Андонов събра хилядолетното минало на Смядово в книга. На близо 120 страници с текстове и много архивни снимки авторът проследява историята на населеното място.

19.08.2019/14:25
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 62 гости

Бързи връзки