Начало
 
 

Журналисти: Зоран Заев не бива да контролира медиите

29.07.2019 /14:05 | Автор : Матя Петровски, тв Алфа, Скопие | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Зоран Заев иска да постави всички медии под контрол

Правителството не трябва да контролира медиите, смятат експерти, след като премиерът на Северна Македония Зоран Заев представи проектоплана си за справяне с фалшивите новини.

Поставя се въпросът дали това е искрен опит на управляващите или начин за цензура на медиите.

Специалистът по комуникации Боян Кордалов заяви, че всяка власт трябва да бъде подложена на критика, а медиите трябва да се саморегулират, не това да прави правителството.

Винаги съм бил противник която и да било власт да решава и да регулира всяка критика, особено след като няма власт, която може да бъде жертва. Критиката не само че не бива да бъде контролирана, тя е много необходима. Със сигурност ако става въпрос за нарушаване на права, има закони, поради което няма необходимост от допълнителна регулация, а просто правосъдието трябва да свърши работата си, казва Кордалов пред тв Алфа.

Опасни са оценките на новините    

Спорна част от плана за експертната общественост е какво означава понятието "нападение срещу демокрацията". Кордалов казва, че за точна дефиниция какво означава това трябва да се пита правителството. Трябва да се дефинират нещата, защото нападение срещу демокрацията е много широко понятие. Това понятие трябва отново да бъде гледано в рамките на конституцията и законите на демокрацията, а не по-широко. За точната дефиниция какво разбират под това обаче ще питате правителството, казва Кордалов.

С реакция излязоха и журналистическите сдружения. От МАН призовават правителството веднага и без отлагане да се откаже от намерението да оценява коя новина е добра, истинска, лъжлива или съмнителна.

"Ако иска да се бори с фалшивите новини, правителството може и трябва да поработи в собствения си двор, а няма никакви законови правомощия да контролира новини, публикувани в медиите и самото то да оценява дали са фалшиви или не, независимо дали отговарят за нуждите на правителството или не", заявиха от МАН.

От ЗНМ изразиха загриженост за очакваната корегулация - въвеждане на критерии за акредитиране на медии, които ще имат право да следят правителствените мероприятия, както и формирането на група за действие за борба с дезинформациите с проблематичен състав и роля.

Думата трябва да имат гражданите    

"Недоизказаността на тези проектомерки може да се тълкува като опит за ограничаване на свободата на изразяване, а с това да се нанесе вреда в така крехкия медиен сектор в нашата страна", казват от ЗНМ.

От ВМРО-ДПМНЕ смятат, че с този проектоплан Заев и СДСМ искат да направят Македония като Северна Корея, че се страхуват, че цялата им престъпна дейност ще бъде разкрита, и затова приемат такива планове, с които медиите се изправят пред заплахи, шантаж и цензура.

Ако някой трябва да се справи с фалшивите новини, то това са гражданите, които всеки ден са лъгани от Зоран Заев и от властта. Такива новини има много всеки ден. Зоран Заев, ангажирайки всички държавни институции под негов контрол, иска да угнети народа, журналистите и медиите и, както виждате, иска да въведе цензура, заяви говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.

От опозицията казват, че този план на Заев не може и не бива да успее, а те били онези, които няма да позволят такова нещо.


 

Сподели в
 

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки