Начало
 
 

Журналисти: Зоран Заев не бива да контролира медиите

29.07.2019 /14:05 | Автор : Матя Петровски, тв Алфа, Скопие | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Зоран Заев иска да постави всички медии под контрол

Правителството не трябва да контролира медиите, смятат експерти, след като премиерът на Северна Македония Зоран Заев представи проектоплана си за справяне с фалшивите новини.

Поставя се въпросът дали това е искрен опит на управляващите или начин за цензура на медиите.

Специалистът по комуникации Боян Кордалов заяви, че всяка власт трябва да бъде подложена на критика, а медиите трябва да се саморегулират, не това да прави правителството.

Винаги съм бил противник която и да било власт да решава и да регулира всяка критика, особено след като няма власт, която може да бъде жертва. Критиката не само че не бива да бъде контролирана, тя е много необходима. Със сигурност ако става въпрос за нарушаване на права, има закони, поради което няма необходимост от допълнителна регулация, а просто правосъдието трябва да свърши работата си, казва Кордалов пред тв Алфа.

Опасни са оценките на новините    

Спорна част от плана за експертната общественост е какво означава понятието "нападение срещу демокрацията". Кордалов казва, че за точна дефиниция какво означава това трябва да се пита правителството. Трябва да се дефинират нещата, защото нападение срещу демокрацията е много широко понятие. Това понятие трябва отново да бъде гледано в рамките на конституцията и законите на демокрацията, а не по-широко. За точната дефиниция какво разбират под това обаче ще питате правителството, казва Кордалов.

С реакция излязоха и журналистическите сдружения. От МАН призовават правителството веднага и без отлагане да се откаже от намерението да оценява коя новина е добра, истинска, лъжлива или съмнителна.

"Ако иска да се бори с фалшивите новини, правителството може и трябва да поработи в собствения си двор, а няма никакви законови правомощия да контролира новини, публикувани в медиите и самото то да оценява дали са фалшиви или не, независимо дали отговарят за нуждите на правителството или не", заявиха от МАН.

От ЗНМ изразиха загриженост за очакваната корегулация - въвеждане на критерии за акредитиране на медии, които ще имат право да следят правителствените мероприятия, както и формирането на група за действие за борба с дезинформациите с проблематичен състав и роля.

Думата трябва да имат гражданите    

"Недоизказаността на тези проектомерки може да се тълкува като опит за ограничаване на свободата на изразяване, а с това да се нанесе вреда в така крехкия медиен сектор в нашата страна", казват от ЗНМ.

От ВМРО-ДПМНЕ смятат, че с този проектоплан Заев и СДСМ искат да направят Македония като Северна Корея, че се страхуват, че цялата им престъпна дейност ще бъде разкрита, и затова приемат такива планове, с които медиите се изправят пред заплахи, шантаж и цензура.

Ако някой трябва да се справи с фалшивите новини, то това са гражданите, които всеки ден са лъгани от Зоран Заев и от властта. Такива новини има много всеки ден. Зоран Заев, ангажирайки всички държавни институции под негов контрол, иска да угнети народа, журналистите и медиите и, както виждате, иска да въведе цензура, заяви говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.

От опозицията казват, че този план на Заев не може и не бива да успее, а те били онези, които няма да позволят такова нещо.


 

Сподели в
 

Китайските журналисти скоро ще трябва да преминат тест за тяхното разбиране за Си Цзинпин и за социалистическото учение, изповядвано от лидера на страната, съобщава "Гардиън".

21.09.2019/17:15

Представители на бизнеса започнаха инициатива, с която искат в медиите да има по-добри новини за българските икономика и компании.

20.09.2019/18:52

С началото на учебната година темата за развитие на медийна грамотност в училище отново е на дневен ред.

18.09.2019/19:19

В един малък офис в централата на Пакистанската телевизионна корпорация (ПТВ) в Исламабад продуценти подготвят за излъчване видео с интервю на пакистанец и неговата китайска булка.

17.09.2019/18:55

Диви нрави, груби обиди, насилие и секс: така изглеждат много от риалити шоутата по сръбските телевизии. Те вървят почти непрестанно. Гледат ги и децата. В Сърбия риалити форматът се превръща във все по-голям проблем.

16.09.2019/18:55
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки