Начало
 
 

Журналисти: Зоран Заев не бива да контролира медиите

29.07.2019 /14:05 | Автор : Матя Петровски, тв Алфа, Скопие | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Зоран Заев иска да постави всички медии под контрол

Правителството не трябва да контролира медиите, смятат експерти, след като премиерът на Северна Македония Зоран Заев представи проектоплана си за справяне с фалшивите новини.

Поставя се въпросът дали това е искрен опит на управляващите или начин за цензура на медиите.

Специалистът по комуникации Боян Кордалов заяви, че всяка власт трябва да бъде подложена на критика, а медиите трябва да се саморегулират, не това да прави правителството.

Винаги съм бил противник която и да било власт да решава и да регулира всяка критика, особено след като няма власт, която може да бъде жертва. Критиката не само че не бива да бъде контролирана, тя е много необходима. Със сигурност ако става въпрос за нарушаване на права, има закони, поради което няма необходимост от допълнителна регулация, а просто правосъдието трябва да свърши работата си, казва Кордалов пред тв Алфа.

Опасни са оценките на новините    

Спорна част от плана за експертната общественост е какво означава понятието "нападение срещу демокрацията". Кордалов казва, че за точна дефиниция какво означава това трябва да се пита правителството. Трябва да се дефинират нещата, защото нападение срещу демокрацията е много широко понятие. Това понятие трябва отново да бъде гледано в рамките на конституцията и законите на демокрацията, а не по-широко. За точната дефиниция какво разбират под това обаче ще питате правителството, казва Кордалов.

С реакция излязоха и журналистическите сдружения. От МАН призовават правителството веднага и без отлагане да се откаже от намерението да оценява коя новина е добра, истинска, лъжлива или съмнителна.

"Ако иска да се бори с фалшивите новини, правителството може и трябва да поработи в собствения си двор, а няма никакви законови правомощия да контролира новини, публикувани в медиите и самото то да оценява дали са фалшиви или не, независимо дали отговарят за нуждите на правителството или не", заявиха от МАН.

От ЗНМ изразиха загриженост за очакваната корегулация - въвеждане на критерии за акредитиране на медии, които ще имат право да следят правителствените мероприятия, както и формирането на група за действие за борба с дезинформациите с проблематичен състав и роля.

Думата трябва да имат гражданите    

"Недоизказаността на тези проектомерки може да се тълкува като опит за ограничаване на свободата на изразяване, а с това да се нанесе вреда в така крехкия медиен сектор в нашата страна", казват от ЗНМ.

От ВМРО-ДПМНЕ смятат, че с този проектоплан Заев и СДСМ искат да направят Македония като Северна Корея, че се страхуват, че цялата им престъпна дейност ще бъде разкрита, и затова приемат такива планове, с които медиите се изправят пред заплахи, шантаж и цензура.

Ако някой трябва да се справи с фалшивите новини, то това са гражданите, които всеки ден са лъгани от Зоран Заев и от властта. Такива новини има много всеки ден. Зоран Заев, ангажирайки всички държавни институции под негов контрол, иска да угнети народа, журналистите и медиите и, както виждате, иска да въведе цензура, заяви говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.

От опозицията казват, че този план на Заев не може и не бива да успее, а те били онези, които няма да позволят такова нещо.


 

Сподели в
 

Местна радиостанция, която бе въвлечена в борбата срещу ебола в източната част на Демократична република Конго, обяви, че се самозакрива след убийството на един от своите водещи, предаде АФП.

12.11.2019/16:51

Георги Лозанов е роден на 26 април 1958 г. в София. През 1981 г. завършва специалност „Философия“ в Софийския университет. Работи в сп. „Българско фото“.

11.11.2019/15:25

Младият журналист Даниел Пенев е автор на книгата „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“. В нея той разказва за личности и организации с позитивни каузи и дейност.

10.11.2019/18:55

Бъдещето на обществените медии, конкуренцията, дигиталните платформи, обратната връзка със зрителите и недофинансирането. Какви са предизвикателствата пред обществените медии?

09.11.2019/15:37

Главният прокурор на щата Калифорния сезира правосъдието, за да бъде заставена социалната медия Фейсбук да предоставя документи, изискани в рамките на разследване за нейните практики относно съблюдаването на неприкосновеността на личното пространство, предаде АП.

08.11.2019/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки