Начало
 
 

Димитър Шумналиев: Журналистиката ми даде много хъс

28.07.2019 /12:17 | Автор : Габриела Табакова | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитър Шумналиев наскоро издаде книгата "Любов и черен пипер"

Димитър Шумналиев е известен български писател и журналист. Автор е на романи и сборници с разкази, между които "Феродо", "Соцроман", "Бяло сладко" и др.

Бил е редактор и главен редактор на редица издания, лауреат е на много награди за литературното си творчество. Но как се съчетават литературата и журналистиката? Какво ви даде и какво ви взе журналистиката? 

Журналистиката е мина от ситуации, енциклопедия на случайностите и зависимостите, зареди ме с хиляди сюжети и в един момент ми призна: напусни ме, ставам ти все по-скучна. Като журналист водех - и обичах да водя - битки, да се ежа, да преследвам дори и невъзможни цели.

Например? 

Ами спасих последния дом на Яворов, на "Витошка" и "Солунска" с цената на десетки статии, срещи с чиновници в ЦК на БКП. Имаше одобрен план къщата да се събори, за да се вдигне административна, 10-етажна сграда на Кореком - магазините за продажба с валута.

Пръв съмишленик ми беше заместник главният редактор на в. "Отечествен фронт" Любен Генов. След 2-годишна битка победихме. Така спасихме и градинката до Руската църква. Трябваше по план да се вдигне бетонен куб за бизнес център.

Публикации, подписки и т.н. Връчихме на представителя на израелската фирма "Аштром" Сами Гал 5000 подписа на софиянци, събрани само за 3 дни. Той ги хвърли на земята. Пуснахме снимка на първа страница. Посланикът на Израел ми се извини лично.

След седмица смениха Сами Гал, любезният му заместник прие набъбналата до 10 000 парафа подписка, а по-късно СОС прие да отстъпи процентите си от Халите, за да си върне терена до Руската църква.

Впечатляващо изглежда.  

Имам и неуспехи. Един неуспешен проект беше предотвратяването на строителството на хотел "Златни пясъци" на Илия Павлов. Тогава ме заплашиха с това, че знаят, че имам деца и къде живеем. Главният прокурор Борис Велчев доказа, че строителството на хотела е незаконно и все пак това не успя да преустанови изграждането му.

Изобщо журналистиката ми даде много хъс, много срещи, много любови - ако не храниш любов, как да храниш злоба? Онази журналистическа злоба, от която се раждат значения.  

А литературата? Тя в какво състояние е днес у нас? Имате ли поглед? 

Бях 3 години председател на журито за наградите "Хеликон" и по понятни причини четях всички български книги. Имаме достойни за европейската книжарница автори като Георги Господинов, Алек Попов, Недялко Славов, Владимир Зарев... И Милен Русков с "Възвишение" и "Чамкория", които са толкоз самобитни, че преводачите не смеят да се захванат.

Наистина имаме произведения, достойни за световните лавици и за международно признание. Но за нашумял роман писателят получава хонорар - с малки изключения - колкото е месечната заплата на шофьор в градския транспорт.

Да не говорим, че ред издателства манипулират авторите - бавят хонорарите или лъжат в тиражите, за да не вдигат възнагражденията. И въпреки този недостиг, и въпреки че имаме само трима-четирима сериозни критици, тоест не функционира анализът, стимулът, дружеската препоръка, съвременната българска литература е богата. (Със съкращения)

Свързани:   Димитър Шумналиев представя „Любов и черен пипер”

Да намерим сборен пункт на гастрономията и любовта на пръв поглед не изглежда толкова трудно. За сметка на това подредбата на творческия хаос в чекмеджетата с подправки на един пишещ човек е предизвикателство от сериозен калибър.
Дата: 26.02.2019


 

Сподели в
 

Преди 70 години, на 4 юли, радио "Свободна Европа" излъчва от Ню Йорк първото си предаване на чешки език. На 11 август 1950 г. започват и предаванията на български език.

06.07.2020/20:05

На 6 юли /понеделник/, от 13.30 ч. Местните комисии за борба с трафика на хора в Благоевград и Бургас ще проведат регионален уебинар на тема „Противодействие на трафика на хора чрез медии и обществени комуникации. Разследвания и добри практики“.

06.07.2020/12:00

Да помагаш на хората, защото искаш и можеш, да вървиш напред, да се учиш - това никак не звучи лесно, но младата Антонина Лозанова от Видин го кара да изглежда като детска игра.

05.07.2020/18:51

В сряда над 500 компании официално бойкотираха "Фейсбук" като спряха рекламите си в социалната медия. Целта е да се окаже натиск върху технологичния гигант за предприемане на активни действия срещу езика на омразата.

05.07.2020/12:17

В съд в Истанбул започна задочен съдебен процес срещу 20 граждани на Саудитска Арабия, които са обвинени за ролята си в убийството на дисидента журналист Джамал Хашоги през 2018 г., предаде ДПА.

04.07.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки