Начало
 
 

Медийна ,,вавилонска кула“ в галерия ,,Тейт модърн“ в Лондон

17.07.2019 /08:30 | Автор : Петя Пейчева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Вавилон” на бразилския автор Чилдо Мейрелес

Впечатления от изложба за медиите в галерията за чуждестранно и модерно изкуство в столицата на Обединеното кралство

В нашия глобален свят какво ли вече не може да бъде средство за въздействие! И кое ли не се превръща в изкуство… За това си мислех, когато попаднах на изложба за медиите в галерията за чуждестранно модерно и съвременно изкуство ,,Тейт модърн“ в Лондон.

Туристическата нагласа и липсата на достатъчно време ускоряват хода пред таблата с академични текстове и екраните със сменящи се цитати на медийни експерти. Но т.нар. днес инсталации привличат, задържат вниманието и изненадват с неочаквания за мен език на моето време. Няма да кажа ,,минало“, предпочитам други думи: история, уроци, поуки, непреходни ценности.

Художниците по различен начин реагират на медийното влияние и на бързо променящите се технологии през последния век. Но отговорите неизбежно са свързани с политиката, миграцията, феминизма, новата градска среда, консуматорството и култа към знаменитостите.

Ще запомня малката тъмна зала със светеща кула от стотици радиоапарати, настроени на различни станции – творбата „Вавилон” от 2001 г. на бразилския автор Чилдо Мейрелес.

Също и голямата светла зала (инсталация ,,Британската библиотека“, 2014 г.,от Инка Шонибар, който търси своята национална и културна идентичност между Африка и Европа) със стени от  6 328 книги. 

И съветският плакат на Густав Клуцис от 1931 година като въпросителна…

Сподели в
 

Днес БНР излъчи интервю с двама интересни членове на гостуващата у нас делегация на виетнамската Асоциация на дружествата за приятелство с България, като и двамата са български възпитаници. „Добре е журналистите във вашата страна да разказват повече за Виетнам. Журналистите сте огънчето, което разпалва опознаването и приятелството,” казва посланикът на Ханой у нас Н. Пр. Доан Туан Лин

08.10.2019/15:08

Международната федерация на журналистите (МФЖ) разпространи сред своите членове - националните журналистически съюзи и асоциации - специален постер, издаден на английски, френски и немски език, по повод отбелязвания на 7 октомври Международен ден за достоен труд.

07.10.2019/01:24

Най-високото отличие на Съюза бе връчено на колегата от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. На церемонията присъстваха и ръководителите на БСТВ Любомир Коларов и Петко Тодоров, по чието предложение е присъдена наградата.

03.10.2019/15:39

Ще си позволя да започна репортажа си с думи на един от българските съвременни журналисти, към който всички питаем респект. Та Енчо Господинов казва: „Имам колеги, за които журналистиката е професия като всички други. Но имам приятели, за които журналистиката е съдба. Йосиф е един от тях, който носи цял живот журналистиката в съдбовната си раница, като войник маршалския жезъл.“ И това го доказа препълненият клуб „Журналист“ в СБЖ, където премиерата на книгата на Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“ сбра не само негови приятели и колеги, а и много млади журналисти, дошли да попият нещо ново за този толкова труден,но обичан наш занаят.

01.10.2019/22:53

Над 30 държави са закрили медии или са блокирали достъпа до интернет през 2019 г, съобщават от Международната федерация на журналистите. Нашата страна също фигурира в статистиката.

29.09.2019/19:47
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки