Журналист оглави Европарламента

03.07.2019 /16:08 | Източник: СБЖ/чуждестранни медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистът Давид-Мария Сасоли оглави Европарламента

Италианският журналист и политик Давид-Мария Сасоли беше избран за председател на Европарламента.

Своята кариера на журналист Сасоли започва, работейки в малки вестници и новинарски агенции, като по-късно сътрудничи в римската редакция на всекидневното издание  Il Giorno. Седем години специализира в областта на политическата хроника. От 1986 г. той става член на Професионалното обединение на журналистите, а от 1992 г. работи като специален кореспондент на RAI и на тв канала TG3. Едновременно с Микеле Санторо е водещ на предаванията Il rosso e il nero и Tempo reale. За известен период е бил зам.-директор на тв канала TG1.

Бащата на Давид Сасоли - Доменико Сасоли, също е бил известен журналист. Семейството е католическо, подкрепяло е лявото течение в някогашната Християндемократическа партия, която по-късно се слива с левицата (бивши комунисти и социалисти) и така се образува днешната левоцентристка Демократическа партия. Давид Сасони е член на нейното католическо крило от създаването й.

Кариерата си на европейски политик започва като евродепутат в листата на Демократическата партия. През 2009 г. става председател на делегацията й в ЕП. През 2013 г. е в праймлистата на левоцентристите като единен кандидат за кмет на Рим от коалицията, водена от Демократическата партия. През 2014 г. Давид Сасоли е избран отново за евродепутат и за зам.-председател на ЕП. Тазгодишните евроизбори също му отреждат място в ЕП.

На 3 юли тази година Сасоли беше избран с 345 гласа за председател на Европейския парламент.

Сподели в
 

Водещата на хитовото кулинарно шоу „Време за похапване с Надия“ по Би Би Си 2 Надия Хюсеин направо прати зрителите в оркестъра с новия си десерт, който представи пред камерата на предаването си. То беше характерно с изключителната си, дори космическа сладост, което накара британските зрители да се замислят дали си струва да похапват един такъв отровно сладък сладкиш.

23.08.2019/11:47

Английският тв канал Channel 4 излъчи анонс за предстоящото показване на документален сериал за президента на Русия Владимир Путин. Според съобщението на сайта на медията лентата ще покаже как Путин е прилага своите знания в разузнаването и в работата си като държавен глава на ядрена държава.

23.08.2019/11:45

Великобритания и Канада поставиха началото на глобална инициатива за защита на свободата на медиите на първо по рода си подобно събитие в Лондон през юли, с цел правителствата да се договорят за методи за защита на медийната свобода и санкции за тези, които я нарушават. Какви са целта, отзвукът и заявката в подобна инициатива?

20.08.2019/10:18

В директен ефир зрителите на тв канала ADN 40 станаха свидетели как репортерът Хуан Мануел Хименес беше нокаутиран от участник в протест в мексиканската столица. Журналистът загуби съзнание пред камерата.

19.08.2019/20:23

Потребителите на Инстаграм вече ще могат да сигнализират за публикации, които според тях са дезинформация, предаде Франс прес, като се позова на говорителка на компанията Фейсбук, която притежава тази социална медия, наблягаща на снимките.

17.08.2019/10:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 81 гости

Бързи връзки