Начало
 
 

Водещите в БНТ налагат своето виждане за историята

19.06.2019 /12:23 | Автор : Мара Маринова Карапетрова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не може да се говори за Георги Димитров наизуст, смята тв зрителка

Аз съм човек на 87 години и съвременник на събитията преди и след 9 септември 1944 г.

Очаквам от националната телевизия в предаването "История БГ" да се поставят въпросите така, че в научен спор да излезе истината. Много често обаче водещите имат свое виждане, което налагат в цялото предаване.

Това не бива да се допуска, защото зрителят, особено по-младият, няма как да направи свои изводи. Изводите просто са му натрапени. Пример за това е и предаването на 19.06.2017 г. Водещият непрекъснато изтъкваше своето мнение като най-меродавно. Освен това на публиката бяха раздаден тенденциозни въпроси.

Аз не съм историк 

Но ако бях, щях да чета повече, отколкото са чели част от участващите в предаването. Защото, ако не си чел достатъчно за събитието, на което не си бил свидетел, ще правиш "изводи", удобни някому. И няма да знаеш например, че Георги Димитров, макар и с невисоко официално образование, имаше освен природна интелигентност и много знания. 

Георги Димитров мечтаеше България да е център на Югославянска федерация. Може би затова се беше съгласил да се създаде Македонска република. Това го видях лично с очите си, когато се върна от Белград, където се срещна с Тито. Беше 1947 г.

Бях завършила VI клас на гимназията в Сливница. И ежедневно пасях нашата кравичка. Намериха ме на ливадата, заведоха ме на гарата, за да посрещна Димитров. Ръководителите от Софийска околия ми дадоха букет и ми казаха да го поздравя със създаването на Югославянска федерация. 

Пристигна влакът, Димитров слезе на перона. Аз му поднесох цветята и му казах думите, които ми бяха поръчали. Димитров ме прегърна, целуна ме и ми каза: "Рано е, моето момиче, за Югославянска федерация". След това произнесе кратка реч пред събралото се множество, в смисъл на вечна дружба с братята югославяни.

След като влакът замина, началниците ме заобиколиха и ме попитаха какво ми е казал. Всички в един глас ми казаха, че вероятно не съм го чула добре. Толкова голяма беше надеждата да се осъществи идеята за федерация.

Аз не знаех ходовете на голямата политика, но за цял живот в мен остана чувството, че Димитров беше спрян в стремежа му да се осъществи една голяма славянска федерация. И сега мисля, че това беше един от многото шансове за значително добро развитие на Балканите, които бяха пречупени от проклетата геополитика.


 

Сподели в
 

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

Разпространението на достоверна информация е от съществено значение по време на пандемията и в това отношение медиите носят голяма отговорност, каза в Берлив германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

09.07.2020/12:00

Виетнамски съд постанови 8 години затвор за мъж, признат за виновен в поместване на противодържавни публикации в профила си във Фейсбук, съобщи министерството на обществената сигурност в Ханой, цитирано от Ройтерс.

08.07.2020/18:53

„Обществената ни мисия не е само да информираме, образоваме и забавляваме българското общество, а много по-дълбока – да помагаме на българското общество с всичко, което можем, за да направим, доколкото можем, живота на българина поне една стъпка по-добър“.

08.07.2020/12:00

По-малко от 2 години продължи съществуването на публицистичното предаване „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по "Нова телевизия".

07.07.2020/18:52

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки