Водещите в БНТ налагат своето виждане за историята

19.06.2019 /12:23 | Автор : Мара Маринова Карапетрова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не може да се говори за Георги Димитров наизуст, смята тв зрителка

Аз съм човек на 87 години и съвременник на събитията преди и след 9 септември 1944 г.

Очаквам от националната телевизия в предаването "История БГ" да се поставят въпросите така, че в научен спор да излезе истината. Много често обаче водещите имат свое виждане, което налагат в цялото предаване.

Това не бива да се допуска, защото зрителят, особено по-младият, няма как да направи свои изводи. Изводите просто са му натрапени. Пример за това е и предаването на 19.06.2017 г. Водещият непрекъснато изтъкваше своето мнение като най-меродавно. Освен това на публиката бяха раздаден тенденциозни въпроси.

Аз не съм историк 

Но ако бях, щях да чета повече, отколкото са чели част от участващите в предаването. Защото, ако не си чел достатъчно за събитието, на което не си бил свидетел, ще правиш "изводи", удобни някому. И няма да знаеш например, че Георги Димитров, макар и с невисоко официално образование, имаше освен природна интелигентност и много знания. 

Георги Димитров мечтаеше България да е център на Югославянска федерация. Може би затова се беше съгласил да се създаде Македонска република. Това го видях лично с очите си, когато се върна от Белград, където се срещна с Тито. Беше 1947 г.

Бях завършила VI клас на гимназията в Сливница. И ежедневно пасях нашата кравичка. Намериха ме на ливадата, заведоха ме на гарата, за да посрещна Димитров. Ръководителите от Софийска околия ми дадоха букет и ми казаха да го поздравя със създаването на Югославянска федерация. 

Пристигна влакът, Димитров слезе на перона. Аз му поднесох цветята и му казах думите, които ми бяха поръчали. Димитров ме прегърна, целуна ме и ми каза: "Рано е, моето момиче, за Югославянска федерация". След това произнесе кратка реч пред събралото се множество, в смисъл на вечна дружба с братята югославяни.

След като влакът замина, началниците ме заобиколиха и ме попитаха какво ми е казал. Всички в един глас ми казаха, че вероятно не съм го чула добре. Толкова голяма беше надеждата да се осъществи идеята за федерация.

Аз не знаех ходовете на голямата политика, но за цял живот в мен остана чувството, че Димитров беше спрян в стремежа му да се осъществи една голяма славянска федерация. И сега мисля, че това беше един от многото шансове за значително добро развитие на Балканите, които бяха пречупени от проклетата геополитика.


 

Сподели в
 

Новоизбраната евродепутатка от листата на БСП Елена Йончева е имала по-малко от 2000 лева месечен доход като журналист на свободна практика, преди да стане депутат в българското Народно събрание, пише в. "Труд".

21.07.2019/17:15

Анна Джонсън, директор "Новини" за Европа и Африка на Associated Press (САЩ), споделя пред БТА мнения за съвременната медийна ситуация. Тя участва VI Световен конгрес на информационните агенции в София (13-15 юни):

21.07.2019/12:17

Британската ITV и British Broadcasting Corp. (BBC) планират да създадат ново съвместно предприятие, което ще се занимава с видео стрийминг.

20.07.2019/12:16

Семейството на бившия генерален директор на БНТ Константин Каменаров е получило кредити в размер на стотици хиляди лева по време на краткия му престой начело на обществената телевизия, пише изданието 19min.bg.

19.07.2019/18:52

Общо 9 души бяха осъдени по делото за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк, който бе застрелян на улицата в Истанбул на 19 януари 2007 г.

19.07.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Парламентът сложи точка на още едно свое просто изречение. Избра за член на СЕМ поредната калинка-малинка, съгласила се да съдейства за компетентното регулиране на медийната среда у нас.

20.07.2019 /16:48 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки