Начало
 
 

Новият президент на МФЖ е журналист от Мароко

14.06.2019 /22:00 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

В продължение на 3 години ръководител на МФЖ ще бъде мароканският журналист Юнес М'Джахед, председател на мароканския Съюз на журналистите.

254 делегати от цял свят гласуваха за него по време на Световния конгрес Той е журналист в мароканското издание Итихад Ихтирак. За първи път се присъединява към Изпълнителния комитет на МФЖ като съветник на Конгреса през 1998 г.

След това, през 2007-а, е избран за вицепрезидент на конгреса на МФЖ в Москва, а по-късно - за старши заместник-председател, в продължение на 2 мандата..

Юнес М'Джахед е и Генерален секретар на Националния съвет за медиите в Мароко, като наскоро бе избран и за председател на Съвета.. Новият президент ще поеме ангажиментите си от заминаващия си предишен президент на международната организация - белгиеца Филип Лерут, който оглавяваше МФЖ от 2016 до 2019 г.

Първите думи на новия президент, непосредствено след избора му бяха: „Ще работя за укрепването на профсъюзите и различните синдикални дейности, ще разнообразя нашето сътрудничество, като въведа нови форми, и ще продължавам това, което започнахме преди 6 години: да насърчаваме нашите собствени организации да бъдат по-активни за укрепване на демокрацията вътре в нас".

Участниците в Конгреса избраха за вицепрезидент на международната федерация Тимур Шафир, който е ръководител на международния отдел на Съюза на журналистите на Русия.


 

Сподели в
 

Впечатления от изложба за медиите в галерията за чуждестранно и модерно изкуство в столицата на Обединеното кралство

17.07.2019/08:30

Макар да знаехме, че Нушка страда от тежка болест, сякаш не очаквахме и тя да си тръгне от нас към оня, по-добрия свят. Но ето, че го направи. Вече я няма онази вечно усмихнатата и вечно пълна с ентусиазъм и енергия Нушка Григорова. Няма я нейната окуражителна усмивка и това прави особено мъчителни необходимите прощални думи за нея...

16.07.2019/12:01

Отличието бе връчено на приключващия мандата си у нас директор на Институт „Сервантес” от председателя на СБЖ Снежана Тодорова - за приноса му в сближаването между културите на България и Испания. Стихове на големи испаноезични и наши поети звучаха на топлото изпращане в Клуб „Журналист”, организирано от СИЖБ и СБЖ. Участваха и посланиците на Испания и Аржентина.

12.07.2019/20:17

80-годишнината на отишлия си без време през 2007 г. Марко Семов и връчването за шести път на наградата на негово име се превърна в празник на духовността, споделен от всички, които бяха дошли в БАН да си спомнят магьосника на словото.

11.07.2019/21:08

В навечерието на Глобалната конференция за свобода на медиите, организирана от правителствата на Великобритания и Канада, Международната федерация на журналистите (МФЖ), заедно с 32 други международни организации за свобода и развитие на медиите, се срещнаха в Лондон, съобщават от федерацията.

11.07.2019/19:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Парламентът сложи точка на още едно свое просто изречение. Избра за член на СЕМ поредната калинка-малинка, съгласила се да съдейства за компетентното регулиране на медийната среда у нас.

20.07.2019 /16:48 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки