Начало
 
 

СЕМ изслуша отчета на БНТ, Кошлуков се представи като кандидат за шеф на медията

12.06.2019 /21:38 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

Емил Кошлуков започна отчета си за последните три месеца с безспорните успехи на обществената телевизия: посещението на папа Франциск у нас, което беше проследено от милиони по света благодарение на картината и сигнала на БНТ, както и отразяването на евроизборите и кампанията по споразумението между обществената телевизия и участниците в изборите.

Но още в началото на дискусията Кошлуков подчерта, че  целта на този отчет е да има максимална прозрачност относно дейността и финансовото състояние на телевизията. Кошлуков успя да се разграничи от предишното ръководство, подчерта, че отговорността е на бившият генерален директор Константин Каменаров и Управителния съвет, назначен от Каменаров, в който Кошлуков не е участвал.

Да припомним, че Константин Каменаров беше отстранен преждевременно от длъжност поради влязла в сила ефективна присъда за шофиране в нетрезво състояние.

СЕМ свика заседанието именно пораси  тревожнага информация, че обществената телевизия е задлъжняла с близо 44 млн. лв. дългове, оставени от управлението на Каменаров. За фалита на БНТ алармираха и синдикатите в телевизията и дори потърсиха съдействието на правителството. Днес

Емил Кошлуков също подчерта, че БНТ се нуждае от помощта на кабинета

„Ситуацията е критична и затова си позволявам да говоря така. Ако ми беше лесно, щях да говоря с красиви думи, както е направено при последния отчет  ( става дума за отчета на Каменаров). Хора, ние сме в практически фалит. Искаме вашата подкрепа, заедно пред министерството, ние, независимо какви са причините, независимо какви са отговорностите и вината, ние днес трябва да спасим БНТ“,    каза Емил Кошлуков.

Според него

реалните задължения са за 37 милиона лв., като 30 млн. лв. от тях са за сключени договори за спортни предавания и права

И.д. щефът на БНТ подчерта и че е успял да направи разчет и да спести 7-8 млн. лв. от тези задължения, като е прекратил договори, спрял е обществени поръчки и е свил разходите. 

Това, че телевизия е недофинансирана, е безспорно, подчерта Кошлуков , посочвайки, че “обосновката на час програма, която ние имаме, е категорично, безусловно недостатъчна“. В същото време БНТ плаща за цифровизацията – около 10 млн. лв. всяка година, не влизат в бюджета на телевизията и се дават с решение на правителството. 

„БНТ е закупила световно първенство по футбол и не е успяла дори да преполови разходите с реклама. Не да го избие, не да спечели. По някои от продукциите, които имаме, приходите от реклама не възлизат и на 5% от разходите. Така че разговорите, че ние сме длъжни или вие сте ни задължили да купуваме спорт, или филми, не са верни. Ние сме БНТ, не сме Нетфликс. Нямаме нужда от тези програми и от тези филми“, подчерта още пред регулатора Кошлуков.  

И още според и.д шефът  "Ако разделите аудиторията на БНТ 3, по която се излъчва спорт, на купените права за спортни предавания, ще видите, че

имаме най-скъпите зрители в света". 

„Най-скъпият от договорите, пак не споменавам конкретни числа, с парите на час програма би могло да купиш хитов сериал. Ние сме купили филми с Чарли Чаплин“, каза още Емил Кошлуков, посочвайки и един от начините за източване на БНТ.

Стана известно още, че Кошлуков вече е прекратил договор за 2,7 млн. лв. с един контрагент, който казал, че толкова много обича да работи с БНТ, че е бил готов да им подари сериала „Октопод“, излъчван преди 35 години. Падежираните плащания са 27 милиона, но те ще станат 50, ако не предприемем спешни стъпки. 

Кошлуков каза, че не търси сметка на старото ръководство, но , че

БНТ дължи прозрачност пред българските граждани

Представителите на БНТ съобщиха още, че двете най-скъпи предавания в програмата са "Референдум" - заради сключен договор със социологическа агенция (“Алфа рисърч”), и “Стани богат” (за година контрактът е за 4,4 милиона лева или по 22 хил. лв. на предаване. Според данни на БНТ един час вътрешна програма струва 11 200 лв. 

СЕМ изискваха тази информация, за да може

всички кандидати за генерален директор да са поставени при равни условия на конкурса.

Председателят на регулатора София Владимирова каза, че „Дължахме този разговор - труден, емоционален - първо на обществото, разбира се. И на кандидатите за генерални директори, защото иначе за тях това би било скок в тъмното без въже. СЕМ няма да бяга от своята отговорност и неведнъж по време на наши отчети по бюджета в Парламента ние сме изказвали за тежката ситуация, в която се намира СЕМ - да изисква от вас пълноценно, качествено, смислено изпълнение на вашата обществена функция. От друга страна ние си даваме сметка колко недофинансирана е БНТ.“

От регулатора попитаха Емил Кошлуков къде е бил през последната година,

когато се е стигнало до това критично състояние. „Нито под едно от тези решения няма да намерите моя подпис, защото никъде не съм дал становище, нито по закупуването на такава програма, макар че съм бил програмен директор на БНТ 1, нито за купуване на такива филмови пакети, нито за тези спортни права, отговори Кошлуков. Това е правомощие на ръководството на БНТ, управителният съвет може реши кого да пита. Затова аз не съм имал достъп до тези решения. Чувал съм като всички вас за обемите, договорите, но не съм ги виждал. Запознавам се като вас за първи път и ги нося в тази папка.“

В края на заседанието юристката Зина Трифонова, член на УС на БНТ каза, че всички договори, сключени за спортни предавания, са задължения, които БНТ има като обществена телевизия. Тя определи изслушването на отчета на БНТ  като "публичен линч"и демонстративно връчи на членовете на СЕМ оставката си  от Управителния съвет.

 

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки