Църквата бе домакин на семинар за медиите

12.06.2019 /16:50 | Автор : Мирела Балева | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналисти видяха издания от манастирската библиотека

Църквата протегна ръка на журналистите – това се случи по време на първия по рода си квалификационен семинар („Църква, вяра, медии и общество“) за представителите на медиите, който се състоя в края на миналата седмица в Троянската света обител.

Самата среща на журналисти и Църква е истинско събитие, което нямаше как да не отекне в публичното пространство.

Не може да не призная, че журналистите бяха по-изненаданите от първата стъпка с открито сърце от страна на Св. Синод към медиите и резултатите със сигурност ще се видят в бъдеще. Тази среща наистина е много важна и тя ще има дългосрочни последствия – около това мнение се обединиха всички участници в нея. Лично българският патриарх Неофит изпрати поздрав с „архипастирски благослов и пожелания за успешна и доброплодна работа на семинара“.

Случи се и още нещо – Църквата разбра, че журналистите не са страшни, а са отворени за диалог. Защото искрената благодарност на представителите на медиите за всичко, което се случи на този семинар, бе дадена без капка лицемерие.

Въпреки вековните традиции на институцията, представителите й се оказаха отворени за съвремието и с искрените си питания и коментари показаха, че съвсем не са закостенели. Теза, която се налага в публичното говорене напоследък, особено след посещението на римокатолическия папа в България.

Присъствието на двама митрополити на форума – Ловчанския Гавриил и Великотърновския Григорий, на Величкия епископ и игумен на Троянския манастир Сионий, бе ясен знак за желанието на Св. Синод да подобри комуникацията и сътрудничеството между Църквата и медиите. Всъщност, по този начин тя предаде посланието си на разбираем език. Разбира се, това нямаше как да се случи без убедеността на всички участници в потребността от такова взаимодействие.

Журналистите присъстваха и на отслужена св. Божествена литургия от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Величкия епископ Сионий в съборния манастирски храм. Разбира се, накрая пиха заедно кафе, освен това бяха и разведени от гостоприемните домакини из всички потайности на Троянската св. обител. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Премиерата на книгата „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18 август 2019 г. от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888” в Поморие.

17.08.2019/17:15

Ако оставим настрана най-безумните публикации, свързани с "кемтрейлс" и не!кацането на Луната, социалните медии днес не само че не са ограничени, но стават поле за изява на нови конспиративни и "научни" теории.

16.08.2019/16:51

Младежите днес предпочитат да получават информация за новини и събития през YouTube и социалните медии вместо през новинарски агенции и утвърдени канали на информация, заключава ново проучване.

15.08.2019/16:53

ТВ Водеща: Ето че първата тема днес за жалост е свързана с африканската чума. Засегнати са десетки хиляди глави, ако за прасетата може да се каже така.

13.08.2019/18:52

Прессекретарят на китайското външно министерство Хуа Чунинг посъветва колегата си от Държавния департамент Морган Ортагус да размишлява над изявленията си, а не да атакува с обвинения в опит да прикрие намесата на САЩ в Хонконг.

12.08.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки