Начало
 
 

Елена Влашка сподели своите „Улични мисли“

06.06.2019 /08:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова награди Елена Влашка с престижното отличие на СБЖ "Златно перо"

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

За разлика от кметските строители на „модерна“ София, тя разкрива “Улицата на живота“ в нейните духовни богатства и колорит.  

Десетте тематични разделана книгата са спирките на авторката, вървяща по „Улицата на живота“, твърди самата тя. Според Елена най-големият сценарист е животът и никога не знаем какво ще ни поднесе той, и то без сценарий.

Наред с така живописните и пълни с настроение и поводи за размисли есета, в книгата си журналистката е включила нови сентенции в своята поредица „Аз Буки – Еленици“. Твърде малко са жените, които са се престрашили да пишат афоризми. Някак си този жанр като че ли е прието да принадлежи на силния пол, но Влашка го прави с такава лекота и откровеност, че всеки, докоснал се до тях, ги приема безрезервно и с желанието да потърси нещичко, отнасящо се до него.

За размислите и страстите, намерили място на страниците на „Улични мисли“, сподели обичаната от всички журналистка, легендата Божана Димитрова. „И ако преди няколко години ни събраха „Усмивките на хаоса“, то сега ни събират усмивките от „Улицата на живота“ – каза Божана. - Елена Влашка е журналист от класа и едно от най-ярките пера на „Отечествен фронт“ . Дългата журналистическа кариера й е дала толкова опит, че не е възможно да не го сподели. Нейната книга казва много и всеки, който я прочете, тя ще му даде много.“  

Разходката по „Улицата на живота“ поднася много и приятни изненади, както и поводи за размисъл, за разлика от лъскавите витрини на суетата и модата. И при това пътешествие, смята Елена Влашка, винаги нещо трябва да ни държи будни, което значи че сме живи. „Скъпи разнолики хора – обръща се към читателите Влашка, - ако там, в Улицата на моята книга, намерите нещо от своето его, от своите преживявания и своя поглед към света, усмихнете се мислено и ми посветете една глътка от вашето неизпито вино на надеждите.“

Мнозина от присъстващите искаха да поздравят авторката, но с особен интерес беше посрещната Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ. Според нея поводът за тази среща е много приятен, защото раждането на книга е изключително събитие, и то най-вече, когато тя е на колега като Елена Влашка. Снежана Тодорова сподели с гостите, че тази година е юбилейна както за българската журналистика така и за организираното журналистическо движение и няма нищо по-хубаво в програмата за отбелязването на тези така свидни празници да присъства и премиерата на книгата на Елена Влашка, която е доказала, че журналистиката е за хора с характер. Снежана Тодорова връчи на журналистиката престижното отличие на Съюза – „Златно перо“, което й е второ.      

В премиерната вечер откъси от „Улични мисли“ прочете актрисата Богдана Вульпе, а музикантът Велчо Христов със своите изпълнения на акордеон ни пренесе в столицата на любовта Париж  и на прочутия „Шанз Елизе“. Френските шансони, които той изпълни, както и емоционалните му оценки за книгата, вдигнаха градуса на празничното настроение.

И за да сложа точката на моя разказ за премиерата на „Улични мисли“ на нашата уважавана колежка, ще цитирам малък откъс от есето „Няма да умрем от скука“: „Ние, част от разумния свят,носим в себе си контрастите. И в тъмното търсим светлото – стига да не е прегарящо пустинно. Доброто – но не в името на което инквизицията пали клади. Красивото – но в неговите нюанси. Защото изчезнат ли те, ще умрем от скука.“

Е, с тази книга не може да се умре от скука...

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 66 гости

Бързи връзки