Начало
 
 

Елена Влашка сподели своите „Улични мисли“

06.06.2019 /08:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова награди Елена Влашка с престижното отличие на СБЖ "Златно перо"

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

За разлика от кметските строители на „модерна“ София, тя разкрива “Улицата на живота“ в нейните духовни богатства и колорит.  

Десетте тематични разделана книгата са спирките на авторката, вървяща по „Улицата на живота“, твърди самата тя. Според Елена най-големият сценарист е животът и никога не знаем какво ще ни поднесе той, и то без сценарий.

Наред с така живописните и пълни с настроение и поводи за размисли есета, в книгата си журналистката е включила нови сентенции в своята поредица „Аз Буки – Еленици“. Твърде малко са жените, които са се престрашили да пишат афоризми. Някак си този жанр като че ли е прието да принадлежи на силния пол, но Влашка го прави с такава лекота и откровеност, че всеки, докоснал се до тях, ги приема безрезервно и с желанието да потърси нещичко, отнасящо се до него.

За размислите и страстите, намерили място на страниците на „Улични мисли“, сподели обичаната от всички журналистка, легендата Божана Димитрова. „И ако преди няколко години ни събраха „Усмивките на хаоса“, то сега ни събират усмивките от „Улицата на живота“ – каза Божана. - Елена Влашка е журналист от класа и едно от най-ярките пера на „Отечествен фронт“ . Дългата журналистическа кариера й е дала толкова опит, че не е възможно да не го сподели. Нейната книга казва много и всеки, който я прочете, тя ще му даде много.“  

Разходката по „Улицата на живота“ поднася много и приятни изненади, както и поводи за размисъл, за разлика от лъскавите витрини на суетата и модата. И при това пътешествие, смята Елена Влашка, винаги нещо трябва да ни държи будни, което значи че сме живи. „Скъпи разнолики хора – обръща се към читателите Влашка, - ако там, в Улицата на моята книга, намерите нещо от своето его, от своите преживявания и своя поглед към света, усмихнете се мислено и ми посветете една глътка от вашето неизпито вино на надеждите.“

Мнозина от присъстващите искаха да поздравят авторката, но с особен интерес беше посрещната Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ. Според нея поводът за тази среща е много приятен, защото раждането на книга е изключително събитие, и то най-вече, когато тя е на колега като Елена Влашка. Снежана Тодорова сподели с гостите, че тази година е юбилейна както за българската журналистика така и за организираното журналистическо движение и няма нищо по-хубаво в програмата за отбелязването на тези така свидни празници да присъства и премиерата на книгата на Елена Влашка, която е доказала, че журналистиката е за хора с характер. Снежана Тодорова връчи на журналистиката престижното отличие на Съюза – „Златно перо“, което й е второ.      

В премиерната вечер откъси от „Улични мисли“ прочете актрисата Богдана Вульпе, а музикантът Велчо Христов със своите изпълнения на акордеон ни пренесе в столицата на любовта Париж  и на прочутия „Шанз Елизе“. Френските шансони, които той изпълни, както и емоционалните му оценки за книгата, вдигнаха градуса на празничното настроение.

И за да сложа точката на моя разказ за премиерата на „Улични мисли“ на нашата уважавана колежка, ще цитирам малък откъс от есето „Няма да умрем от скука“: „Ние, част от разумния свят,носим в себе си контрастите. И в тъмното търсим светлото – стига да не е прегарящо пустинно. Доброто – но не в името на което инквизицията пали клади. Красивото – но в неговите нюанси. Защото изчезнат ли те, ще умрем от скука.“

Е, с тази книга не може да се умре от скука...

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

Представяме резултатите на проучване на академичен екип от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” за проследяване на някои от ефектите на виртуалната комуникация в условията на социална изолация.

01.06.2020/13:41

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев . Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки