Начало
 
 

Осъждат Росен Босев от в. „Капитал” да плати 1000 лв.

01.06.2019 /17:05 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Росен Босев смятал да се обърне към съда в Страсбург

Журналистът от в. “Капитал” Росен Босев бе окончателно осъден на втора инстанция за клевета. Присъдата е на тричленен състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Петя Крънчева.

Допреди няколко години тя беше зам.-шефка на съда и председателка на Наказателната колегия.

Делото срещу Росен Босев е заведено по тъжба от бившия шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Журналистът е наказан с административна санкция - глоба в размер 1000 лева.

Той е осъден за казаното в сутрешния блок на Нова тв “Здравей, България” на 15 януари 2015 г.: “Г-н Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев-Брендо. Чрез своите действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик”.

Мавродиев е посочил в тъжбата си и още един израз, казан в “Шоуто на Слави” по Би Ти Ви на 16 януари 2015 г. Но за него съдът приема, че не е клеветнически.

Присъдата предизвика гнева на журналистите от “Капитал”, които излязоха с протестна декларация. “Всичко това ни кара да смятаме, че осъждането на нашия колега е злонамерен отговор за журналистическата му работа, съдебна репресия срещу свободата на изразяване”, се казва в тяхната позиция.

Последва незабавен отговор на СГС 

“Тримата съдии са достигнали до единното становище, че подсъдимият е виновен по част от предявеното му обвинение и са потвърдили осъдителната присъда на първоинстанционния съд”, е позицията на съда. В мотивите към присъдата на съдиите, които са повече от 25 страници, се обяснява, че по делото не са били събрани никакви доказателства Мавродиев да е бил осъждан, обвиняван или съпричастен към подобна дейност. 

Те не отричат факта, че по наказателното дело срещу Банев има приложеви заверки от страна на Мавродиев на пълномощни на жената на Брендо - Моника Добринова - и сестра ѝ Десислава Дишлиева. Съдиите обаче посочват, че всъщност свидетел по делото срещу Брендо е обяснил, че по това време Мавродиев е имал фирма.

В мотивите си магистратите посочват още, че Росен Босев е разбирал, че разгласява публично позорящ факт, тъй като охарактеризира тъжителя в негативна светлина.

От позицията на журналистите от “Капитал” става ясно, че по време на делото той е поискал отвод на съдия Крънчева, защото през годините писал много критични материали по отношение на нея, докато тя била зам.-шефка на съда. Съдийката не се отвела. 

“По искането за отвод на докладчика по делото се е произнесъл целият съдебен състав. Крайният съдебен акт отново не е еднолично решение на конкретен съдия, а е постановен единодушно и без особени мнения”, се казва в становището, разпространено от СГС. Останалите двама съдии са Николай Николов и Александрина Дончева.

“В случая с Росен Босев делото приключи за 4 месеца. А по разпореждане на съдия Крънчева и в противоречие със закона в продължение на няколко месеца журналистът беше издирван от служители на Съдебна охрана, а негови близки на различни адреси тормозени с посещения и призовки, в които се цитират не текстовете, относими към делото, а такива за тежко умишлено престъпление. При положение че той никога не се е укривал”, твърдят още от “Капитал”. 

Страните по делото своевременно са уведомени за решението и са получили копия от съдебния акт, уточняват още от СГС.

Те посочват, че при определяне на наказанието - 1000 лева глоба, превес се взели смекчаващите вината обстоятелства като чистото съдебно минало, а и че няма жалба от Мавродиев срещу размера на санкцията. Тя е била същата и по делото на първа инстанция в районния съд. (Със съкращения)

Свързани:   Росен Босев обучава журналисти от Русе и региона

13 журналисти от Русе и региона участваха в практическото обучение за работата с регистри и бази данни. Събитието се проведе в Регионалния музей в Русе и в партньорство с екипа на Arena Media TV.
Дата: 15.07.2018


 

Сподели в
 

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки