Начало
 
 

Журналисти подариха на Свято-Знаменския Абалакски манастир икона на своя покровител

31.05.2019 /16:50 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тоболският и Тюменски митрополит Димитрий освети иконата на св. Йоан Златоуст

По време на състоялото се 19-то издание на Регионалния фестивал „Православие и медии“ в мъжкия Свято-Знаменски Абалакски манастир в Тюменска област централно събитие беше осветяването на мозаечната икона на св. Йоан Златоуст, която журналистите от региона дариха на обителта.

Светецът е небесният покровител на работещите в медиите и е дело на известния художник Иван Бурлаков от Екатеринбург. Изработена е от венецианско стъкло. Освещаването извърши Тоболският и Тюменски митрополит Димитрий.

По този начин се оформи триптих, включващ изображенията на св. Нестор Летописец, светите братя Кирил и Методий и св. Йоан Златоуст. Тук е мястото да припомня, че иконата на равноапостолните братя също е дело на Иван Бурлаков и беше осветена през май 2017 година. Тя е изработена по съвместна инициатива на СБЖ и Съюза на журналистите на Тюменска област. „Тружениците в медиите са мисионери на словото – е убеден митрополит Димитрий. – Съприкосновението с традициите на благочестивите ни предци е опора за движението ни напред и в службата ни на хората със слово и дело.“  

А според автора на иконата и добър приятел на сайта на СБЖ Иван Бурлаков, за да създаде образа на светеца е черпил идеи от средновековни минатюри и мозаечни изображения. Размерът на иконата е 2 на 1 метър, като само в един малък фрагмент от нея с размер на джобно календарче са вложени стотици камъчета с преливащи над 20 цветови оттенъци.

Ръката на Иван Иванович е изваяла и образа на св. Нестор Летописец в същата обител. За художника е много важно, когато създаваш мозаечна картина, да почувстваш и обичаш камъка и тогава той ще те слуша. Преди две години, когато предстоеше освещаването на иконата на светите братя Кирил иМетодий в Абалакския манастир, разговарях с художника и на мое питане има ли нещо общо между св. Нестор Летописец и св. св. Кирил и Методий и как си представя редом техните мозаечни икони в Абалакския манастир, той ми отговори, че това е самата обител.

„Мозаечната икона на св. Нестор Летописец се намира на манастирската стена - каза Иван Бурлаков. - Проектът за мозайката на равноапостолните братя Кирил и Методий беше създаден в унисон с пластичното решение на композицията на иконата на св. Нестор Летописец и предполага в бъдеще и иконата на св. Йоан Златоуст. Ще се оформи своего рода триптих. Всичките тези светци ги обединява съпричастността им към словото. Кирил и Методий са създали азбуката, Нестор Летописец е написал историята на земята руска (той е и светецът покровител на руската журналистика – бел.авт.), а Йоан Златоуст красиво е изложил текстовете на Светото писание. Възвеличавайки паметта на светците, ние запълваме празнотите в историята и посочваме тези теми и идеали, които не трябва да забравяме, а същевременно установяваме връзка с времето.“

Както вече споменах, освещаването на иконата на св. Йоан Златоуст беше едно от централните събития на ХІХ регионален фестивал „Православие и медии“. Целта на форума е консолидация на регионалните медии с руската православна църква по проблемите на духовно-нравственото развитие на обществото, възпитание на младите хора в духа на патриотизъм, възраждане на културата, историческите традиции на руския народ, популяризация на православните идеи и ценности чрез медиите. Над 100 журналисти от различни региони на страната взеха участие във фестивала и голяма част от тях си отидоха с престижни награди. В програмата също беше включен и фестивалът на камбанния звън.

Особено вълнение предизвика събирането около паметника на убития по време на войната в Чечня фотожурналист Александър Ефремов в Тоболск, който е и монумент на загиналите журналисти при изпълнение на професионалните им задължения.

 

 

Сподели в
 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представя утре в парламента макета на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Представянето е от 11.30 ч. във фоайето пред северния вход на Народното събрание.

17.07.2019/21:40

Спектакълът е организиран от посолството на КНР в София и ще пресъздаде древни традиции и съвременни изпълнения, непознати за българската публика.

16.07.2019/21:38

Нова пощенска марка беше валидирана днес в Община Плевен съвместно с побратимения руски град Ростов на Дон.

15.07.2019/21:37

На една от външните стени на въздигнатата в Двора на Кирилицата „Крепост на Кирилицата“ са поставени барелефи на писатели,творили с кирилските букви. Сред тях намери своето достойно място и този на сладкодумната разказвачка на приказки Севда Севан, първия посланик на Армения в България.

14.07.2019/12:14

Участниците в ХХVІІ народен събор, посветен на 182 години от рождението на Васил Левски, ще отбележат тази година и 25-годишнината на едноименния национален поход, основан от плевенчани.

13.07.2019/15:46
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки