Начало
 
 

Журналисти подариха на Свято-Знаменския Абалакски манастир икона на своя покровител

31.05.2019 /16:50 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тоболският и Тюменски митрополит Димитрий освети иконата на св. Йоан Златоуст

По време на състоялото се 19-то издание на Регионалния фестивал „Православие и медии“ в мъжкия Свято-Знаменски Абалакски манастир в Тюменска област централно събитие беше осветяването на мозаечната икона на св. Йоан Златоуст, която журналистите от региона дариха на обителта.

Светецът е небесният покровител на работещите в медиите и е дело на известния художник Иван Бурлаков от Екатеринбург. Изработена е от венецианско стъкло. Освещаването извърши Тоболският и Тюменски митрополит Димитрий.

По този начин се оформи триптих, включващ изображенията на св. Нестор Летописец, светите братя Кирил и Методий и св. Йоан Златоуст. Тук е мястото да припомня, че иконата на равноапостолните братя също е дело на Иван Бурлаков и беше осветена през май 2017 година. Тя е изработена по съвместна инициатива на СБЖ и Съюза на журналистите на Тюменска област. „Тружениците в медиите са мисионери на словото – е убеден митрополит Димитрий. – Съприкосновението с традициите на благочестивите ни предци е опора за движението ни напред и в службата ни на хората със слово и дело.“  

А според автора на иконата и добър приятел на сайта на СБЖ Иван Бурлаков, за да създаде образа на светеца е черпил идеи от средновековни минатюри и мозаечни изображения. Размерът на иконата е 2 на 1 метър, като само в един малък фрагмент от нея с размер на джобно календарче са вложени стотици камъчета с преливащи над 20 цветови оттенъци.

Ръката на Иван Иванович е изваяла и образа на св. Нестор Летописец в същата обител. За художника е много важно, когато създаваш мозаечна картина, да почувстваш и обичаш камъка и тогава той ще те слуша. Преди две години, когато предстоеше освещаването на иконата на светите братя Кирил иМетодий в Абалакския манастир, разговарях с художника и на мое питане има ли нещо общо между св. Нестор Летописец и св. св. Кирил и Методий и как си представя редом техните мозаечни икони в Абалакския манастир, той ми отговори, че това е самата обител.

„Мозаечната икона на св. Нестор Летописец се намира на манастирската стена - каза Иван Бурлаков. - Проектът за мозайката на равноапостолните братя Кирил и Методий беше създаден в унисон с пластичното решение на композицията на иконата на св. Нестор Летописец и предполага в бъдеще и иконата на св. Йоан Златоуст. Ще се оформи своего рода триптих. Всичките тези светци ги обединява съпричастността им към словото. Кирил и Методий са създали азбуката, Нестор Летописец е написал историята на земята руска (той е и светецът покровител на руската журналистика – бел.авт.), а Йоан Златоуст красиво е изложил текстовете на Светото писание. Възвеличавайки паметта на светците, ние запълваме празнотите в историята и посочваме тези теми и идеали, които не трябва да забравяме, а същевременно установяваме връзка с времето.“

Както вече споменах, освещаването на иконата на св. Йоан Златоуст беше едно от централните събития на ХІХ регионален фестивал „Православие и медии“. Целта на форума е консолидация на регионалните медии с руската православна църква по проблемите на духовно-нравственото развитие на обществото, възпитание на младите хора в духа на патриотизъм, възраждане на културата, историческите традиции на руския народ, популяризация на православните идеи и ценности чрез медиите. Над 100 журналисти от различни региони на страната взеха участие във фестивала и голяма част от тях си отидоха с престижни награди. В програмата също беше включен и фестивалът на камбанния звън.

Особено вълнение предизвика събирането около паметника на убития по време на войната в Чечня фотожурналист Александър Ефремов в Тоболск, който е и монумент на загиналите журналисти при изпълнение на професионалните им задължения.

 

 

Сподели в
 

Отличени са Владимир Зарев, Атанас Голомеев, Владимир Овчаров, Чавдар Руменин, Ангел Гълъбов, Христо Мирянов

17.10.2019/20:56

Фотоизложба на открито с вълшебни гледки от живота на обширната южноамериканска страна радва софиянци като продължение на Деня на Аржентина, предложил още мате, вино и емпанадас

17.10.2019/14:32

Филмът победител в състезанието за най-добра адаптация на кино-литературния фестивал е дело на режисьора Лий Чанг-донг и е южнокорейски. Създаден е по творбата „Горящият хамбар” от сборника „Изчезването на слона” на нашумелия японски автор.

17.10.2019/13:36

На 17 октомври от 16 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877” се открива изложба, посветена на последния руски император Николай ІІ.

17.10.2019/12:06

Романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни „Любовни писма“ ще бъде представена премиерно на 16 и 30 октомври от 19:30 ч. в City Mark Art Center. В ролите участват популярните актьори Яна Маринова и Свежен Младенов.

16.10.2019/18:49
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки