Начало
 
 

Варна също видя фотопогледа на проф. Александър Федотов към Изтока

28.05.2019 /15:55 | Източник: Радио Варна Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кът от фотоизложбата на проф. Федотов "С обич към Изтока", подредена в Радио Варна

Изложба от снимки на рано напусналия ни голям изтоковед и хуманист, запечатал фотообрази от Китай, Индия, Корея и ред тихоокеански острови, е подредена в Радио Варна

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова бе във Варна за откриването на фотоизложбата „С обич към Изтока”, включваща фототворби на нейния рано отишъл си съпруг - големия учен изтоковед и хуманист проф. Александър Федотов. Експозицията е подредена в Радио Варна.

Изложбата вече беше представена по-рано и в София. Снежана Тодорова е и учредител на фондация на името на проф. Федотов.

„Научните интереси на проф. дфн Александър Федотов бяха насочени към Изтока. Но към Изтока той питаеше и обич. Вдъхновяваше го неговата пъстрота, мъдрост, усет за изящното, удивителна креативност. Пътешествията и фотографията бяха негова страст,” споделя пред Радио Варна Снежана Тодорова.

Александър Федотов (1956 – 2018) бе дългогодишен професор по корейска, монголска и тибетска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, доктор на филологическите науки, високо уважаван член на академичната общност у нас със значим принос за развитието на изтокознанието в България. Роден в Новосибирск, Русия, възпитаник на Факултета по източни езици и култури на Санкт-Петербургския държавен университет, в България се установява през 1979 г. и започва работа в София-Прес. В Центъра за източни езици и култури на СУ „Св. Климент Охридски” работи от 1981 г., като от 1998 г. е негов директор. Бе директор също на Центъра по кореистика, на Института Седжонг и почетен директор на Институт Конфуций в София. Научните му изследвания са в областта на старата и средновековната корейска, монголска и тибетска култура, литература, философия и религия. Специализира и изнася лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия. Има научни публикации в повече от 25 държави.Членувал е в световните асоциации по кореистика, монголистика, тибетология и алтаистика. Проф. Федотов бе член-основател на Клуб „Приятели на Индия“ и негов зам.председател от 2010 г., както и главен редактор на издавания от Клуба годишник сп. „Светилник“.

Сподели в
 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представя утре в парламента макета на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Представянето е от 11.30 ч. във фоайето пред северния вход на Народното събрание.

17.07.2019/21:40

Спектакълът е организиран от посолството на КНР в София и ще пресъздаде древни традиции и съвременни изпълнения, непознати за българската публика.

16.07.2019/21:38

Нова пощенска марка беше валидирана днес в Община Плевен съвместно с побратимения руски град Ростов на Дон.

15.07.2019/21:37

На една от външните стени на въздигнатата в Двора на Кирилицата „Крепост на Кирилицата“ са поставени барелефи на писатели,творили с кирилските букви. Сред тях намери своето достойно място и този на сладкодумната разказвачка на приказки Севда Севан, първия посланик на Армения в България.

14.07.2019/12:14

Участниците в ХХVІІ народен събор, посветен на 182 години от рождението на Васил Левски, ще отбележат тази година и 25-годишнината на едноименния национален поход, основан от плевенчани.

13.07.2019/15:46
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки