Начало
 
 

Варна също видя фотопогледа на проф. Александър Федотов към Изтока

28.05.2019 /15:55 | Източник: Радио Варна Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кът от фотоизложбата на проф. Федотов "С обич към Изтока", подредена в Радио Варна

Изложба от снимки на рано напусналия ни голям изтоковед и хуманист, запечатал фотообрази от Китай, Индия, Корея и ред тихоокеански острови, е подредена в Радио Варна

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова бе във Варна за откриването на фотоизложбата „С обич към Изтока”, включваща фототворби на нейния рано отишъл си съпруг - големия учен изтоковед и хуманист проф. Александър Федотов. Експозицията е подредена в Радио Варна.

Изложбата вече беше представена по-рано и в София. Снежана Тодорова е и учредител на фондация на името на проф. Федотов.

„Научните интереси на проф. дфн Александър Федотов бяха насочени към Изтока. Но към Изтока той питаеше и обич. Вдъхновяваше го неговата пъстрота, мъдрост, усет за изящното, удивителна креативност. Пътешествията и фотографията бяха негова страст,” споделя пред Радио Варна Снежана Тодорова.

Александър Федотов (1956 – 2018) бе дългогодишен професор по корейска, монголска и тибетска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, доктор на филологическите науки, високо уважаван член на академичната общност у нас със значим принос за развитието на изтокознанието в България. Роден в Новосибирск, Русия, възпитаник на Факултета по източни езици и култури на Санкт-Петербургския държавен университет, в България се установява през 1979 г. и започва работа в София-Прес. В Центъра за източни езици и култури на СУ „Св. Климент Охридски” работи от 1981 г., като от 1998 г. е негов директор. Бе директор също на Центъра по кореистика, на Института Седжонг и почетен директор на Институт Конфуций в София. Научните му изследвания са в областта на старата и средновековната корейска, монголска и тибетска култура, литература, философия и религия. Специализира и изнася лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия. Има научни публикации в повече от 25 държави.Членувал е в световните асоциации по кореистика, монголистика, тибетология и алтаистика. Проф. Федотов бе член-основател на Клуб „Приятели на Индия“ и негов зам.председател от 2010 г., както и главен редактор на издавания от Клуба годишник сп. „Светилник“.

Сподели в
 

Отличени са Владимир Зарев, Атанас Голомеев, Владимир Овчаров, Чавдар Руменин, Ангел Гълъбов, Христо Мирянов

17.10.2019/20:56

Фотоизложба на открито с вълшебни гледки от живота на обширната южноамериканска страна радва софиянци като продължение на Деня на Аржентина, предложил още мате, вино и емпанадас

17.10.2019/14:32

Филмът победител в състезанието за най-добра адаптация на кино-литературния фестивал е дело на режисьора Лий Чанг-донг и е южнокорейски. Създаден е по творбата „Горящият хамбар” от сборника „Изчезването на слона” на нашумелия японски автор.

17.10.2019/13:36

На 17 октомври от 16 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877” се открива изложба, посветена на последния руски император Николай ІІ.

17.10.2019/12:06

Романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни „Любовни писма“ ще бъде представена премиерно на 16 и 30 октомври от 19:30 ч. в City Mark Art Center. В ролите участват популярните актьори Яна Маринова и Свежен Младенов.

16.10.2019/18:49
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки