Начало
 
 

Ще стигне ли Асансдж до Върховния съд на САЩ

28.05.2019 /14:35 | Автор : Тома Юрбен | Източник: АФП/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Асандж сега се прочу повече, отколкото като бе свободен

Дали подвеждането под отговорност на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за сдобиване и публикуване на поверителна информация не заплашва свещената неприкосновеност на американските журналисти?

Мнозина юристи се опасяват от това и смятат, че отсега нататък репортерите са застрашени от наказателно преследване заради работата си с източници.

16 от 17-те точки в обвинението, предявено в четвъртък от американското министерство на правосъдието към австралийския гражданин, понастоящем задържан във Великобритания, са свързани с получаването и огласяването на секретна информация.

Става въпрос за военни и дипломатически документи, получени с помощта на Челси Манинг - бивш американски анализатор, осъден през 2013 г. за това, че е в основата на изтичането на тази информация.

Опитвайки да предотврати остра реакция на защитниците на правата на журналистите, американският заместник-главен прокурор по националната сигурност Джон Димърс подчерта, че Джулиан Асандж "не е журналист" и така направи разграничение от печата.

"Това не е журналистика", отбеляза бившият съветник на Барак Обама Бен Роудс в подкаста "Под сейв дъ уърлд" (Pod Save the World). Според него Асандж "не е подтикнат от стремеж към прозрачност, а от съвсем конкретни цели" и "функционира, поне в последните години, като продължение на руското разузнаване".

Други обаче отбелязват, че визираните факти датират от 2010 г., доста преди кампанията от 2016 г., когато "Уикилийкс" публикува вътрешнопартийни документи на американската Демократическа партия, получени от руското разузнаване.

Повдигането на обвинение на основателя на "Уикилийкс" е "проблем не поради това отговаря ли той на определението за журналист или не, а защото е обвинен, че прави нещо, което професионалните журналисти вършат всекидневно: търсят, получават и публикуват важна информация за нашето правителство", отбелязва Соня Уест, преподавател по право в Университета в Джорджия.

Посоката на процеса е ясна

"Въпросът е не дали Асандж е журналист, а по-скоро дали попада под действието на първата поправка" на американската конституция, казва Флойд Абрамс, адвокат от кантора "Кейхил, Гордън и Рейндел" и специалист по тази част от основния закон, която пази свободата на словото. Първата поправка се цитира в цял свят като най-добрата защита на свободата на печата.

"Ако Джулиан Асандж бъде осъден, проблемът е, че няма да има ясен принцип за разграничаване на масмедиите по отношение на първата поправка", обяснява Мари-Роуз Папандреа, преподавателка по право в университета на Северна Каролина.

Защото "днес няма добра дефиниция що е то журналист", казва тя. "Никога не е имало, но с интернет всеки може да бъде журналист или трето лице, което получава информация от източник", допълва Папандреа.

Повдигането на обвинения поставя въпроса и за точното поле на действие на Закона за шпионажа, гласуван през 1917 г. да предотврати изтичането на секретна информация по време на война. Този текст е послужил за основа и на започналото срещу Асандж съдебно преследване.

"Това показва до каква степен журналистите са уязвими за този закон", обяснява Соня Уест. Правителството на Обама преследваше като никое друго преди него изтичането на информация и хората в основата на такова изтичане в редиците си, но не повдигна обвинение на нито един журналист и реши да не прави това и с Асандж.

Преди това по силата на този закон на няколко души, включително поне един журналист, вече бяха повдигнати обвинения в сдобиване и разпространение на класифицирана информация. Съдебните действия обаче системно се преустановяваха.

Само че редактор (ако приемем, че Асандж изпълняваше ролята на редактор на "Уикилийкс"), бил той начело на печатен органи или не, не е бил подвеждан под отговорност.

Мари-Роуз Папандреа още отсега очаква делото "Асандж" да стигне до Върховния съд, който никога досега не се е сезирал по този въпрос.

Свързани: КЗЖ: Покрай Асандж САЩ погазват свободата на печата

Решението на американското министерство на правосъдието да представи нови обвинения, които заплашват основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асанж на 175 години затвор, заплашват свободата на печата в САЩ и по света, посочва Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ).
Дата: 27.05.2019


 

Сподели в
 

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35

На 8 октомври 2019 г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора се състоя тържество за отбелязване на 25-годишнината от издаването на в. „Литературен глас“.

12.10.2019/17:15
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки