Начало
 
 

Ще стигне ли Асансдж до Върховния съд на САЩ

28.05.2019 /14:35 | Автор : Тома Юрбен | Източник: АФП/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Асандж сега се прочу повече, отколкото като бе свободен

Дали подвеждането под отговорност на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за сдобиване и публикуване на поверителна информация не заплашва свещената неприкосновеност на американските журналисти?

Мнозина юристи се опасяват от това и смятат, че отсега нататък репортерите са застрашени от наказателно преследване заради работата си с източници.

16 от 17-те точки в обвинението, предявено в четвъртък от американското министерство на правосъдието към австралийския гражданин, понастоящем задържан във Великобритания, са свързани с получаването и огласяването на секретна информация.

Става въпрос за военни и дипломатически документи, получени с помощта на Челси Манинг - бивш американски анализатор, осъден през 2013 г. за това, че е в основата на изтичането на тази информация.

Опитвайки да предотврати остра реакция на защитниците на правата на журналистите, американският заместник-главен прокурор по националната сигурност Джон Димърс подчерта, че Джулиан Асандж "не е журналист" и така направи разграничение от печата.

"Това не е журналистика", отбеляза бившият съветник на Барак Обама Бен Роудс в подкаста "Под сейв дъ уърлд" (Pod Save the World). Според него Асандж "не е подтикнат от стремеж към прозрачност, а от съвсем конкретни цели" и "функционира, поне в последните години, като продължение на руското разузнаване".

Други обаче отбелязват, че визираните факти датират от 2010 г., доста преди кампанията от 2016 г., когато "Уикилийкс" публикува вътрешнопартийни документи на американската Демократическа партия, получени от руското разузнаване.

Повдигането на обвинение на основателя на "Уикилийкс" е "проблем не поради това отговаря ли той на определението за журналист или не, а защото е обвинен, че прави нещо, което професионалните журналисти вършат всекидневно: търсят, получават и публикуват важна информация за нашето правителство", отбелязва Соня Уест, преподавател по право в Университета в Джорджия.

Посоката на процеса е ясна

"Въпросът е не дали Асандж е журналист, а по-скоро дали попада под действието на първата поправка" на американската конституция, казва Флойд Абрамс, адвокат от кантора "Кейхил, Гордън и Рейндел" и специалист по тази част от основния закон, която пази свободата на словото. Първата поправка се цитира в цял свят като най-добрата защита на свободата на печата.

"Ако Джулиан Асандж бъде осъден, проблемът е, че няма да има ясен принцип за разграничаване на масмедиите по отношение на първата поправка", обяснява Мари-Роуз Папандреа, преподавателка по право в университета на Северна Каролина.

Защото "днес няма добра дефиниция що е то журналист", казва тя. "Никога не е имало, но с интернет всеки може да бъде журналист или трето лице, което получава информация от източник", допълва Папандреа.

Повдигането на обвинения поставя въпроса и за точното поле на действие на Закона за шпионажа, гласуван през 1917 г. да предотврати изтичането на секретна информация по време на война. Този текст е послужил за основа и на започналото срещу Асандж съдебно преследване.

"Това показва до каква степен журналистите са уязвими за този закон", обяснява Соня Уест. Правителството на Обама преследваше като никое друго преди него изтичането на информация и хората в основата на такова изтичане в редиците си, но не повдигна обвинение на нито един журналист и реши да не прави това и с Асандж.

Преди това по силата на този закон на няколко души, включително поне един журналист, вече бяха повдигнати обвинения в сдобиване и разпространение на класифицирана информация. Съдебните действия обаче системно се преустановяваха.

Само че редактор (ако приемем, че Асандж изпълняваше ролята на редактор на "Уикилийкс"), бил той начело на печатен органи или не, не е бил подвеждан под отговорност.

Мари-Роуз Папандреа още отсега очаква делото "Асандж" да стигне до Върховния съд, който никога досега не се е сезирал по този въпрос.

Свързани: КЗЖ: Покрай Асандж САЩ погазват свободата на печата

Решението на американското министерство на правосъдието да представи нови обвинения, които заплашват основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асанж на 175 години затвор, заплашват свободата на печата в САЩ и по света, посочва Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ).
Дата: 27.05.2019


 

Сподели в
 

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки