Начало
 
 

И в Осетия отбелязаха „Духовния подвиг на Кирил и Методий“

27.05.2019 /12:41 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Южна Осетия честваха делото на великите български просветители светите Солунски братя Кирил и Методий. По традиция всяка година тържествата започват в Руското средно училище № 6 в Цхинвали, след което продължават в Югоосетинския държавен университет и в много други учебни заведения.

Тази година тържествата преминаха под мотото „Духовният подвиг на Кирил и Методий“. В хода на празника и на провелите се срещи учащите се бяха запознати с живота и делото на равноапостолните братя. Много е важно, че славянската азбука, или както всички я наричат Кирилица, създадена от великите учители на славянството, става причина за появата на богослужебни книги на разбираем за славянските народи език, развитието на писмеността, книгопечатането, културата и създаването на държавността. В своето изявление по време на тържествата зам.-председателят на Общността за осетинско-българска дружба Инал Плиев припомни, че родината на Кирилицата е България и създадената от светите братя Кирил и Методий азбука става родна несамо за славянските народи, но и за много неславянски народи, в това число и за осетините, и е двигател за развитието на техните национални култури. Плиев подчертава също, че България има решаваща заслуга в духовното просвещение на славянските народи. Той огласи също и поздравителния адрес на ректора на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. Петър Христов, което всички участници в празника посрещнаха с въодушевление. По повод Деня на славянската писменост и култура учениците поднесоха богата концертна програма,в която освен изпълненията на хор, децата представиха и драматизация, посветена на делото на светите братя Кирил и Методий, звучаха стихове и песни.  

Сред гостите на празника бяха посланикът на Русия в Южна Осетия, Общността за осетино-българска дружба, Асоциацията на преподавателите по руски език и литература.      

Сподели в
 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представя утре в парламента макета на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Представянето е от 11.30 ч. във фоайето пред северния вход на Народното събрание.

17.07.2019/21:40

Спектакълът е организиран от посолството на КНР в София и ще пресъздаде древни традиции и съвременни изпълнения, непознати за българската публика.

16.07.2019/21:38

Нова пощенска марка беше валидирана днес в Община Плевен съвместно с побратимения руски град Ростов на Дон.

15.07.2019/21:37

На една от външните стени на въздигнатата в Двора на Кирилицата „Крепост на Кирилицата“ са поставени барелефи на писатели,творили с кирилските букви. Сред тях намери своето достойно място и този на сладкодумната разказвачка на приказки Севда Севан, първия посланик на Армения в България.

14.07.2019/12:14

Участниците в ХХVІІ народен събор, посветен на 182 години от рождението на Васил Левски, ще отбележат тази година и 25-годишнината на едноименния национален поход, основан от плевенчани.

13.07.2019/15:46
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки