Начало
 
 

И в Осетия отбелязаха „Духовния подвиг на Кирил и Методий“

27.05.2019 /12:41 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Южна Осетия честваха делото на великите български просветители светите Солунски братя Кирил и Методий. По традиция всяка година тържествата започват в Руското средно училище № 6 в Цхинвали, след което продължават в Югоосетинския държавен университет и в много други учебни заведения.

Тази година тържествата преминаха под мотото „Духовният подвиг на Кирил и Методий“. В хода на празника и на провелите се срещи учащите се бяха запознати с живота и делото на равноапостолните братя. Много е важно, че славянската азбука, или както всички я наричат Кирилица, създадена от великите учители на славянството, става причина за появата на богослужебни книги на разбираем за славянските народи език, развитието на писмеността, книгопечатането, културата и създаването на държавността. В своето изявление по време на тържествата зам.-председателят на Общността за осетинско-българска дружба Инал Плиев припомни, че родината на Кирилицата е България и създадената от светите братя Кирил и Методий азбука става родна несамо за славянските народи, но и за много неславянски народи, в това число и за осетините, и е двигател за развитието на техните национални култури. Плиев подчертава също, че България има решаваща заслуга в духовното просвещение на славянските народи. Той огласи също и поздравителния адрес на ректора на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. Петър Христов, което всички участници в празника посрещнаха с въодушевление. По повод Деня на славянската писменост и култура учениците поднесоха богата концертна програма,в която освен изпълненията на хор, децата представиха и драматизация, посветена на делото на светите братя Кирил и Методий, звучаха стихове и песни.  

Сред гостите на празника бяха посланикът на Русия в Южна Осетия, Общността за осетино-българска дружба, Асоциацията на преподавателите по руски език и литература.      

Сподели в
 

Отличени са Владимир Зарев, Атанас Голомеев, Владимир Овчаров, Чавдар Руменин, Ангел Гълъбов, Христо Мирянов

17.10.2019/20:56

Фотоизложба на открито с вълшебни гледки от живота на обширната южноамериканска страна радва софиянци като продължение на Деня на Аржентина, предложил още мате, вино и емпанадас

17.10.2019/14:32

Филмът победител в състезанието за най-добра адаптация на кино-литературния фестивал е дело на режисьора Лий Чанг-донг и е южнокорейски. Създаден е по творбата „Горящият хамбар” от сборника „Изчезването на слона” на нашумелия японски автор.

17.10.2019/13:36

На 17 октомври от 16 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877” се открива изложба, посветена на последния руски император Николай ІІ.

17.10.2019/12:06

Романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни „Любовни писма“ ще бъде представена премиерно на 16 и 30 октомври от 19:30 ч. в City Mark Art Center. В ролите участват популярните актьори Яна Маринова и Свежен Младенов.

16.10.2019/18:49
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки