Яна Боянова: В сайта на БНР мога да разказвам

25.05.2019 /18:53 | Автор : Лъчезар Цветков | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Яна Боянова е завършила право, но попада в Радиото

„Винаги ми е било уютно около думите. Да пишеш е друг тип отговорност към речта, към словото, към думите. Днес образът измества думите, казва Яна Боянова, редактор в сайта на БНР и допълва:

Има един феномен на бързо остаряващите думи - думи, които за нашето поколение са били ясни, а за днешните деца те вече губят смисъл или не познават тяхното значение.

"В света, в който картинката доминира и се налага т. нар. „клипово“ мислене, това да внимаваме как изписваме всяка дума и как разказваме една история, е голямо предизвикателство“, обясни  Яна Боянова.  

„Да направиш картинка в звука е най-хубавото в радиото“, сподели още тя в предаването „Хоризонт за вас“.

Според Яна Боянова във времената на фалшиви новини е много важно да задържим нивото и разказът да бъде ценен с това, с което е бил ценен и някога. Светът, откакто съществува, има потребност от разкази, от разказване. „Сайтът на БНР е мястото, където аз мога да развивам способността да разказвам“, уточни тя.

„Творческото начало надделя. Винаги съм имала желание да се занимавам с по-творчески неща“, каза Боянова и добави:

„Правото те форматира, то дисциплинира ума, прави те по-прецизен, учи те да работиш с детайла, което като умение, пренасяйки го в репортерската работа и сега в писането на текстове, много ми е помагало“.

Яна е редактор на няколко поредици детски книжки в едно ново издателство. „Те имат идеята да запазим нивото на детската книга добро. Да направим добра симбиоза между илюстрация и добър текст. Да бъдат познавателни и да имат добавена стойност за децата. ... Там думите не остаряват толкова бързо“.


 

Сподели в
 

Фотоизложбата „Мелос" на френския фотограф Гийом Лебран е открита в галерия „Синтезис". Тя включва над 40 фотографии, заснети през 2006 - 2012 г. по време на неговите пътувания между Турция, България и Гърция в компанията на писателя Рене Далиго.

26.06.2019/16:50

Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич все повече увеличава своите не само читатели, но и почитатели. За това свидетелства и поредното дарение, което тя получи от добричкия краевед и журналист Атанас Пеев.

26.06.2019/12:00

Ерик Уайнър е известен като рицар на журналистиката, пътешественик и писател. Книгите му са преведени на над 19 езика и са световен бестселър.

24.06.2019/12:00

Преди дни Dir.bg раздаде наградите във второто издание на конкурса за чиста журналистика Web Report. Журито от известни журналисти избра 7 победители в различни категории от над 100 участници с повече от 260 публикации.

23.06.2019/18:55

Вестник, отпечатан като празен бял лист, грабна престижната награда Гран при в категорията "Печат и издателство" на най-голямото събитие за креативна реклама в света - фестивала Cannes Lions.

23.06.2019/12:17
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки