Яна Боянова: В сайта на БНР мога да разказвам

25.05.2019 /18:53 | Автор : Лъчезар Цветков | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Яна Боянова е завършила право, но попада в Радиото

„Винаги ми е било уютно около думите. Да пишеш е друг тип отговорност към речта, към словото, към думите. Днес образът измества думите, казва Яна Боянова, редактор в сайта на БНР и допълва:

Има един феномен на бързо остаряващите думи - думи, които за нашето поколение са били ясни, а за днешните деца те вече губят смисъл или не познават тяхното значение.

"В света, в който картинката доминира и се налага т. нар. „клипово“ мислене, това да внимаваме как изписваме всяка дума и как разказваме една история, е голямо предизвикателство“, обясни  Яна Боянова.  

„Да направиш картинка в звука е най-хубавото в радиото“, сподели още тя в предаването „Хоризонт за вас“.

Според Яна Боянова във времената на фалшиви новини е много важно да задържим нивото и разказът да бъде ценен с това, с което е бил ценен и някога. Светът, откакто съществува, има потребност от разкази, от разказване. „Сайтът на БНР е мястото, където аз мога да развивам способността да разказвам“, уточни тя.

„Творческото начало надделя. Винаги съм имала желание да се занимавам с по-творчески неща“, каза Боянова и добави:

„Правото те форматира, то дисциплинира ума, прави те по-прецизен, учи те да работиш с детайла, което като умение, пренасяйки го в репортерската работа и сега в писането на текстове, много ми е помагало“.

Яна е редактор на няколко поредици детски книжки в едно ново издателство. „Те имат идеята да запазим нивото на детската книга добро. Да направим добра симбиоза между илюстрация и добър текст. Да бъдат познавателни и да имат добавена стойност за децата. ... Там думите не остаряват толкова бързо“.


 

Сподели в
 

9 години и 6 месеца. Толкова време трябва да престои в затвора Сепиде Голиан съгласно присъдата на техеранския Ислямски революционен съд от 7 септември.

14.09.2019/12:16

“Аз съм радио-човек. Радиото ми дава свобода”. Това казва за себе си Силвия Великова преди години в свое интервю. Съвсем наскоро пък пред БНР заявява, че “радиото е най-свободната медия”.

13.09.2019/12:00

Известният американски фотограф от швейцарски произход Робърт Франк е починал на 94-годишна възраст в Канада, съобщава АФП.

12.09.2019/18:54

Юрий Борисов е роден на 12.08.1956 г. Завършил е философия в СУ, доктор по философия. През 1991-1997 г. е депутат от БСП. Първи зам. главен редактор и и.д. главен редактор на "Дума" (2008-2015), бил е главен редактор на сп. "Ново време".

12.09.2019/12:00

Служители от ДАНС са отишли в дома на бившия главен редактор на в. „Дума" Юрий Борисов в 7 ч. сутринта, в продължение на 4 часа са правили обиск, той е изведен с белезници. Това разказа журналистката Велислава Дърева в сутрешния блок на бТВ на 10 септември.

11.09.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки