Начало
 
 

Плевен отпразнува 24 май

24.05.2019 /16:47 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С празнично шествие от Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ по централната пешеходна зона на града започна тържеството за днешния 24 май в Плевен.

По традиция в проявата се включиха ученици, учители, студенти, дейци на културата, представители на местната власт, на институции в града и десетки граждани.

На барелефа на светите братя Кирил и Методий на едноименната улица, от 11 часа започна тържественият ритуал. Шествието беше предвождано от  свещеници от православните храмове, които носеха иконата на Светите братя Кирил и Методий.

На стъпалата пред сградата на Областна администрация прозвуча общо хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени!“, а в пространството пред Военния клуб бе открит базар на книгата.

На церемония по-късно в Артцентъра в Градската градина в Плевен, кметът на общината Георг Спартански награди преподаватели и дейци на културата. за постижения в областта на изкуството и на образованието. Присъстваха наградените учители и директори на детски и учебни заведения.

Сред отличените бяха актрисата от Драматично-куклен театър „Иван Радоев” Мариета Калъпова, Красимир Кондов главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл, .Александър Сахатчиев от Художетввена галеррия „Илия Бешков”, художикът Илиян Ангелов и Богомил Стоев – екскурзовод в РВИМ.

Наградени бяха и колективите на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” по случай 60 години от създаването му, Регионалната библиотека „Христо Смирненски” по случай 65-годишнината от създаването й и Драматично-куклен театър „Иван Радоев” по случай 100-годишнината от създаването му.

Традиционни награди в областта на културата кметът Георг Спартански връчи и на ученици, учители и директори на плевенски училища.


 

Сподели в
 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представя утре в парламента макета на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Представянето е от 11.30 ч. във фоайето пред северния вход на Народното събрание.

17.07.2019/21:40

Спектакълът е организиран от посолството на КНР в София и ще пресъздаде древни традиции и съвременни изпълнения, непознати за българската публика.

16.07.2019/21:38

Нова пощенска марка беше валидирана днес в Община Плевен съвместно с побратимения руски град Ростов на Дон.

15.07.2019/21:37

На една от външните стени на въздигнатата в Двора на Кирилицата „Крепост на Кирилицата“ са поставени барелефи на писатели,творили с кирилските букви. Сред тях намери своето достойно място и този на сладкодумната разказвачка на приказки Севда Севан, първия посланик на Армения в България.

14.07.2019/12:14

Участниците в ХХVІІ народен събор, посветен на 182 години от рождението на Васил Левски, ще отбележат тази година и 25-годишнината на едноименния национален поход, основан от плевенчани.

13.07.2019/15:46
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Парламентът сложи точка на още едно свое просто изречение. Избра за член на СЕМ поредната калинка-малинка, съгласила се да съдейства за компетентното регулиране на медийната среда у нас.

20.07.2019 /16:48 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки