И жените в политиката в Белгия стават жертви в интернет

21.05.2019 /09:02 | Автор : Николай Желязков, Брюксел | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Жените са дежурна мишена на злосторници в социалните медии

Жени, които участват в предизборната кампания за Европарламента в Белгия, се оплакват от тормоз в интернет, съобщават местни медии.

Уточнява се, че жените стават жертва на заплахи с убийство или изнасилване, на груби шеги и обиди, не заради политическата им принадлежност, а заради пола им.

Мнозина от тях се явяват на избори за първи или втори път и желаят да олицетворят промяната на политическата сцена.

Кандидатките за политическа кариера, които най-често стават жертви на издевателство в интернет, са на възраст 24-31 години. Отбелязва се, че в повечето случаи пострадалите са подали сигнал до комисията за равенство на половете.

Не се съобщава за случай, в който злосторниците да са били наказани, защото обикновено заплахите са били изпратени с лични съобщения в социалните медии. Действащото законодателство преследва само случаите на открити нападки, поясняват медиите.

Годишно в Белгия полицията отчита между 5000 и 10 000 жалби за тормоз в интернет. При всеки трети случай виновникът е бил установен и най-често (82 на сто) е мъж, навършил пълнолетие (95 процента от случаите).

Цитирани са данни от френско проучване, според което 73 на сто от жените стават жертва на тормоз в интернет, като целта е ограничаване на присъствието им онлайн. Допълва се, че последиците от подобен натиск са същите, както и от тормоза на живо, с отражения върху здравето и обществения живот на жертвите.

Изследването сочи, че в 92 на сто от случаите социалните мрежи не премахват заплашително или унизително съдържание, дори да получат съответното настояване.


 

Сподели в
 

Пространството за изкуство и събития "КО-ОП" в столицата представя новата самостоятелна изложба на съвременния български фотограф Михаил Новаков.

14.09.2019/18:59

Турският върховен апелативен съд разпореди петима бивши журналисти от в. "Джумхуриет", осъдени по свързани с тероризъм обвинения, да бъдат освободени, предаде АП, като се позова на Анадолскат агенция.

14.09.2019/09:06

Районният съд в Пловдив отложи за пореден път делото срещу адвокат Светослав Михайлов, който е обвинен в отправяне на заплахи за убийство срещу журналиста Тодор Кръшков, предаде наш репортер.

13.09.2019/09:05

Традиционната годишна изложба на Бургаска фотографска общност (БФО) ще бъде открита за разглеждане на 12 септември, четвъртък, от 18 часа. Мястото е експоцентър „Флора“.

12.09.2019/09:04

В началото на есенния телевизионен сезон БНТ обяви конкурс за програмни директори на програмите си.

11.09.2019/09:03
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки