Сергей Доренко отстояваше истината и само истината

13.05.2019 /08:45 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвсем неочаквано за всички, които го познаваха, той взе че замина за по-добрия свят. И то точно на 9 май. Наричаха го най-отчаяния, най-уволнявания, най-неспокойния журналист, който работеше и живееше между възхода и падението. И това беше Сергей Доренко, чието „добрро утррро, стрррана!” няма повече да звучи в ефир. И си отиде така, както беше изживял своите ненавършени 60 години - бурно и винаги в полет да търси истината. Беше един он най-ярките журналисти на съвременна Русия, златното перо на вестниците. Казваха,че той като Феникс възкръсваше от пепелта и отново се хвърляше напред като любимия си мотор. И въпреки пороя от гневни думи, които изливаше, самият Доренко се определяше като крайно раним и нежна душа.

Едва ли има друг журналист, чието име да беше толкова много боготворено и проклинато, но това не го отчайваше, нито пък му даваше възможност да се големее, а напротив закаляваше крилете му и той продължаваше своя полет такъв, какъвто го искаше във висотите на журналистиката.

Наричат го „телевизионен килър“

В занаята влиза на 1 април 1985 г., което не е никак нашега. До 1990-а работи в Главна редакция за информация на Централната телевизия Гостелерадио на СССР, където доказва себе си като журналист със серия от репортажи за подложената на съветска икономическа блокада Литва. Тези негови репортажи до един са излъчени в програмата „Время”, за което си плаща с уволнение през януари 1991 година. Веднага обаче той е включен в екипа на създателите на програмата „Вести”, първоначално като наблюдател, а по-късно като водещ. За тези славни години и във връзка с тежката загуба на колегата и приятеля, си спомня председателят на Съюза на журналистите на Русия Владимир Соловьов. За сайта на СБЖ той сподели: „Познавах добре Сергей. С него двамата се редувахме и правехме репортажи в програма „Время” още по време на най-първите заседания на депутатите, след това двамата заедно започнахме работа в програмата „Вести”… Само преди седмица той говори в Дома на журналиста и залата беше препълнена. Към неговата работа и творчество може да се отнасяме по разному, но той беше (ужасна е думата беше!) един от най-талантливите и харизматични журналисти на Русия! Неговата смърт за нас е огромна загуба!”

В началото на кариерата си Сергей Леонидович не се задържа дълго на едно място. След като през 1992 напуска като водещ „Время”, програма на Първи канал, през 1993 г. става директор на Служба за информация на ТВ-6, а от април с. г. до лятото на 1996-а е кореспондент на Московковския отдел на CNN Spanish. Като водещ на програмата „Версии” той е уволнен заради своите репортажи от Грозни за положението на руските военнопленници, чието съществуване Министерство на отбраната по онова време категорично отрича. Многократно Сергей Леонидович,отразявайки случващото се в Чечня, изразяваше своите радикални позиции. Той беше за бърза и твърда операция и вкарването на войски в републиката. „Помня Чечня през януари 1997 г., когато взех интервю от Масхадов и Басаев – си спомня журналистът в разговор за „Комсомолска правда“ . – Попитах чеченците защо искат от мен автографи, та нали аз в ефир призовавах да ги залеят с напалм и изгорят по дяволите. А те ми отвръщат: „На нас ни харесва твоят култ към жестокостта!“ Помислих си, че това е много лошо.“

Следва поредното уволнение

от REN-TV, където води своето авторско предаване „Версии” за Обществената руска телевизия. Този път то е заради репортажа на Доренко за здравословното състояние на Борис Елцин и Виктор Черномирдин. По това време нашумава и става много известен епизод от същото предаване, посветен на здравословното състояние на друго голямо име в руската политика тогава – премиера Евгений Примаков. Със своя така характерен невъзмутим маниер водещият сухо навежда на мисъл драгият зрител, че вече навъртелият години премиер крие влошаването на здравето си, а това би следвало народът да го знае, като дори му вменява сериозно документално потвърждение, че е съпричастен към опит за покушение срещу президента на Грузия Едуард Шеварнадзе.  И тъй като неговата неспокойна и непримирима към лъжата и демагогията душа не се кротва, журналистът продължава своя краткотраен, но винаги съдържателен път из дебрите на журналистиката, бележейки го с успешни удари, за които плаща с уволнения. Не за дълго той е шеф на информацията на ОРТ, като успоредно с това води и всекидневните издания на „Время”. Но и оттук му посочват вратата заради серията от интервюта, които прави със сътрудници от Федералната служба за сигурност (ФСС), засягащи търговската и незаконната дейност на някои ръководители на ведомството. В навечерието на 2000 г. популярността на Сергей Доренко набира голяма скорост, критикувайки жестоко Юрий Лужков. Журналистът слага на показ неговото имущество и публикува снимка, на която градоначалникът на Москва е на маса в компанията с едно от най-скандалните лица, криминално проявения Япончик. Но не само кметът на столицата е негов герой, списъкът включва и много известни и силни на деня по онова време политици. Неговата лебедова песен в авторските тв програми е на 2 септември 2000 г., когато в предаването си той обсъжда причините за гибелта на подводницата „Курск”. Последват я „Руски приказки” (2001-а), които Сергей Доренко прави по РЕН ТВ и „Събития” (2013-а) по „ТВ Център”.

Разголващите му репортажи и коментари му донасят славата на гласа на олигарха Березовски и негов личен телекилър. Самият Сергей Доренко обаче има свое обяснение, което обаче не споделя публично. В интервю казва, че след поредното уволнение мусе налага да избяга в САЩ, тъй като се страхува от преследване  и обвинение в данъчни престъпления. Там не се задържа дълго и се връща обратно в Русия, където е очаквал да му отмъстят заради критиките срещу Примаков и Лужков. Доренко откровено споделя, че ненавижда телевизията, тъй като тя го е ранила смъртоносно. „Инквизират ме така, все едно вземат пинцети или скалпел и разсичат тялото ми, а след това ме поливат със сярна киселина – така журналистът определя своята „любов“ към телевизията. – Страшно ми е, че чак ме тресе.“ И въпреки това с някакъв си свой Доренков мазохизъм той не престава да участва в тв предавания и не отблъсва електронната медия.

Ако можем да говорим за периоди в неговата журналистическа дейност, то вторият от тях е

кариерата зад микрофона

Нея той гради успоредно с тази в телевизията. Доренко е сред постаянните участници в програмите на „Ехото на Москва” „Особено мнение” и „Сутрешен обрат”. И макар авторитетната радиомедия да не е някаква рокерска станция, той се държи като истински рокер. Явява се на работа облечен в рокерска тениска, пристигал в радиото на мотор, който кара с голяма скорот по пустите улици на Москва в 4,30 сутринта, за да може, сядайки пред микрофона в 8 ч., слушателите да чуят неговото характерно: „ДДДоооббрррррооо утрррооо, това е ОООбрат“, натъртвайки на началните букви на думите и на „Р“.  През 2008 става главен редактор на конкуриращото се радио „Руска новинарска служба“, където е и водещ на сутрешното предаване „Ставай“ , в което директно в ефир с типичното си чувство за хумор буди слушателите. Сергей Леонидович директно в ефир се обръща към аудиторията си и ако моли работещите в космическата или друга област да помогнат със съвети по даден проблем, то техните отговори никога не закъсняват. И така до 2014 г. когато с помощта на радио магната Михаил Гуцериев и специално за него тръгва радио „Говори Москва“ , която става любимото море за Доренко, в което той плава с удоволствие. С желание и много хумор разказва за себе си, за своите увлечения и хобита, за вярата в нещата от живота, за даоизма, чийто верен последовател е, за моторите и дайвинга. Безпардонен е към неправдите и недъзите, не се церемони с никой, който си позволява да му търси сметка в ефир. Вълната на народното признание го застига едва миналата година. Тогава Сергей Доренко дава интервю на Юрий Дуда. Разговорът с бившиятелекилър събира повече от пет милиона гледания.Неговият сарказъм е непознат на неподготвенияслушател, който, превъртайки радиостанциите, случайно попада на „Говори Москва“,но за сметка на това пък е близък до младата интернет аудитория, израсла сред тролове, пост-ирония и новия култ в обществото известен като хайп. Заради Доренко милиони ползватели започват редовно да се обръщат към Telegram и YouTube, където той има свои канали. Така само в Telegram

ползвателите му са 138,5 милиона

За съжаление той не е сред желаните гости във федералните канали, но за сметка на това пък в RTVi е винаги „Добре дошъл“.

За него може да се пише още много. Дори тези, които го ненавиждаха, признават таланта му, въпреки противоричивата му фигура. За него Владимир Познер казва: „Той си позволяваше най-невероятните изказвания, така че в този случай ще се осмеля да подчертая, че въпреки и да съм атеист, вярвам, че Сергей е в ада, където стопля сатаната, говорейки по канала на Държавното подземно радиоразпръскване. Мисля, че Сергей би бил доволен от това мое предположение.“       

 

 

 

 

Сподели в
 

Арман Бабикян е от породата хора, за които откровено може да се каже, че шило в торба не стои. С днешна дата той е от малцината, на които не им пука да кажат,че царят е гол. В най-напеченото откъм климатични и разтърсващи страната времена Арман Бабикян се съгласи да гостува на сайта на СБЖ и да си говорим за нещата в журналистиката и живота.

08.08.2019/18:28

Единственият у нас вечерен информационен всекидневник, излизал в годините на социализма, „Вечерни новини” е с особен статут и структура. Макар че обхваща предимно софийски теми и се печата в столицата, той разработва на страниците си и много национални проблеми, разпространява се в цялата страна, има кореспонденти във всеки окръг, а също и в много европейски столици чрез кореспондентите на БТА. Ето разказа на трима ярки колеги, работили в изданието.

07.08.2019/17:02

За него спокойно може да се каже, че е последният екшън герой.Наричат го още и главният дълголетник на телевизионния екран и любимеца на няколко поколения зрители, които неговата усмивки и характерни изрази караха да го чакат с нетърпение. И докато на някои им пришиват към името звезда или легенда, за Николай Дроздов спокойно може да се каже, че наистина е легенда за руската телевизия.

24.07.2019/20:10

Жегата това лято не е само от температурните аномалии, но и тя е голяма навсякъде около нас. Дори в медиите, че и в СЕМ опасните температури си казват думата. За жегата в медийната среда си говорим с доскорошния член на Съвета за електронни медии Иво Атанасов.

23.07.2019/10:07

Животът му е толкова интересен, че дори и най-талантливият сценарист би се смутил, ако трябва да сътвори герой с такава съдба. Преминал през черните и трагични страни на живота, той стига до световно признание, става една от най-търсените личности в областта на изкуството. Бога ми, наистина по живота на княз Никита Лобанов-Ростовски би бил създаден филм бестселър. И този човек съдбата го е свързала с нашата страна, защото тук, в София той поема своята първа глътка живот. Неговите предци бягат през 1917 г. от Русия и не избират нито Франция, нито Англия или друга европейска страна, а пристигат в България, която става техен дом.

16.07.2019/09:37
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 8 гости

Бързи връзки