Начало
 
 

ГЕРБ е на път да наложи тотална медийна цензура

18.04.2019 /13:46 | Автор : Павлета Давидова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вежди Рашидов иска промени в медийното законодателство, които да търсят "реален контрол" върху журналистите

Разклатеният от медийни разкрития публичен имидж на ГЕРБ е на път да се окаже двигател за поредната порция прибързани законодателни промени.

Веднъж вече властта използва превратно тълкуване на европейските регулации, за да въведе текстове, за които редица експерти предупредиха, че предполагат цензура и заплашват свободата на словото - при редактирането на Закона за защита на личните данни.

Оказва се, че това не е достатъчно и медиите продължават да са на прицел от управляващите. Преди дни председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов от ГЕРБ директно си призна, че са необходими законови промени за "реален контрол" върху медиите.

Трасирането на подобни промени стана, докато депутатите от мнозинството изслушваха в НС годишния отчет на СЕМ. "Дума" припомня, че тезата за необходимост от регулации на онлайн пространството не е нова, предлагана е и от бившия многогодишен шеф на СЕМ Георги Лозанов.

Необходимостта от изменения е факт  

Но цензурата би могла да бъде избегната, ако просто се въведат ясни правила за авторското право и съответно възможностите за търсене на отговорност от недобросъвестни "писачи". В момента СЕМ, макар да отговаря за електронните медии, има правомощия да реагира основно само спрямо дейността на телевизии и радиа.

Рашидов обяви, че чака предложения от СЕМ за законови промени, тъй като нормативната база не била променяна 20 години. Гербаджията обаче пропусна да отбележи, че идеи за корекции и допълнения към Закона за радиото и телевизията са предлагани неведнъж, включително и от медийни специалисти, журналисти и дори от СБЖ.

Дискусии за необходими допълнения към действащата наредба са провеждани, включително и в неговото присъствие, а като цяло от гилдията се опасяват от напълно нов закон именно заради страха, че властта ще използва подобен ход, за да въведе цензура. От думите на Рашидов се разбра, че ГЕРБ очакват промени за

"реален контрол"   

с който, от една страна, да се гарантира истинска свобода на словото, а от друга - "да се контролира докъде може да стига тази свобода", тъй като понякога ставало въпрос за човешки съдби.

Модерната теза за борбата с фалшивите новини също бе изтъкната, тъй като "хигиената в обществото" трябвало да бъде съхранена. Пердето на внезапна загриженост за медиите и обществото обаче веднага бе дръпнато, за да може Тома Биков от ГЕРБ да разкрие истинските мотиви на властта - журналистите подлагали "на линч" само политици, но не и други публични фигури.

И този аспект лъсна точно в разгара на "Апартаментгейт", който стана възможен благодарение на смелостта на колеги, сайтове и социалните мрежи. Биков обяви, че медиите, които понякога били не четвъртата, а първата власт, не носели достатъчно отговорност, когато прилагали този линч.

"Свободата на словото вече не се изразява в обективност и в показване на всички гледни точки. Свободата на словото вече се изразява в това всяка медия да има позиция и да я изразява свободно", прицели се той в медиите. Биков назова и очакванията си от новия закон -

проверка на новини  

и информации. Не посмя обаче да каже кой ще извършва тези проверки. 

Едно от назначенията на ГЕРБ в СЕМ Бетина Жотева удобно се позова на евродиректива, която трябва да приложим към законодателството си до догодина. Според гербаджийката текстовете указвали, че всеки новинарски сайт, който има аудио- и визуална информация, подлежи на регулация. Става въпрос за регулация на съдържанието на аудио- и видеоматериалите, а не на публикациите, опита да смекчи анонса за цензура тя.

Тезата, че ЕС задължава страните да въведат рестрикции за онлайн медиите, бе категорично опровергана от медийния експерт Иво Инджов:

"Новата директива разхлабва ограниченията за реклама на частните телевизии, задължава доставчиците на т. нар. видео по заявка да имат в репертоара си 30% европейски произведения и - което е по-важно - за първи път разпростира регулациите върху видеосъдържанието на

платформите за споделяне   

Това е напълно обяснимо с оглед на нарасналото неимоверно много значение на видеокомуникацията в интернет, особено сред младите хора", обяснява Инджов в социалните мрежи.

Става ясно, че регулациите целят да спрат съдържание, подтикващо към тероризъм и насилие, както и речта на омразата. "Тези мерки не налагат предварителна цензура, нито въвеждането на филтри, но изискват много по-висока степен на саморегулация на платформите. Директивата важи за сайтовете на вестници и списания само по отношение на видеосъдържание, за което те не носят редакционна отговорност", обяснява Инджов.

Анонсът за "реален контрол" провокира гнева на народната представителка от "БСП за България" Нона Йотова, която е член на ресорната комисия в НС.

"Досега контролът върху медиите беше тотален, но сега трябва да стане реален. Досегашният контрол включваше купуване на медии от правилните хора, купуване на журналисти, подкупване на медии с държавни средства, заплахи към журналисти, директни уволнения на журналисти, дори за един "неправилно" зададен въпрос, камо ли за разследване, забрана върху имената на тези журналисти и правото им на труд в други медии, 

преследване на собственици   

на медии с цялата репресивна държавна машина за "неправилна" медийна политика", написа Нона Йотова в социалните мрежи. Тя попита дали реалният контрол не означава министерство на истината, а всяка новина да минава през един редактор, през един партиен пресцентър или направо през нов държавен орган, който "да контролира докъде може да стигне тази свобода". 

Стана ясно, че вече е сформирана работна група, която да готви новите изменения. Това става върху фона на новината, че международната организация "Репортери без граници" е подготвила за бъдещите евродепутати 10 предложения, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите.

Те настояват за еврокомисар, който да отговаря специално за свободата и независимостта на медиите. Целта е той или тя да мобилизира всички институции в ЕС, за да бъдат спрени безпрецедентните

атаки срещу журналисти   

както и да води целенасочена борба с онлайн дезинформацията.

"В отговор на съдебния тормоз, на който са подложени по-специално разследващите журналисти в много страни от ЕС, организацията призовава бъдещите евродепутати да приемат "Директива за борба с неправомерни съдебни дела", известни като SLAPPs (Стратегически съдебни дела срещу участието на обществеността)", предлагат от "Репортери без граници".

Организацията призовава ЕП периодично да преразглежда спазването на свободата на словото във всички страни от ЕС въз основа на независим доклад, в който биха могли да се включат и конкретни препоръки, както и санкции в случаите на сериозни нарушения.

Свързани:   Нона Йотова: Печатът не подлежи на цензура!

Искат закон за забрана на журналистиката! От тотален към „реален“ контрол на медиите. Така, най-после беше формулиран проблемът: Досега контролът върху медиите беше тотален, но сега трябвало да стане реален.
Дата: 12.04.2019


 

Сподели в
 

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15

Според последни данни, докато децата от 3 до 13-годишна възраст гледат средно около час и половина телевизия, над 60-годишните стоят пред апарата средно от 5 до 6 часа дневно. А това вече буди тревога.

17.08.2019/14:51

Учителят по история Емил Джасим обяви в профила си във "Фейсбук", че е осъдил в. "Труд" на втора инстанция заради клеветнически твърдения.

16.08.2019/13:52

В началото на юли Националното събрание на Франция прие проектозакон, предназначен да ограничи речта на омразата онлайн. Под този претекст обаче може да се прилага директна цензура, сочи авторката Джудит Бергман.

15.08.2019/18:51

България е на 111-о място в света по свобода на словото, се твърди в класацията на "Репортери без граници", която се финансира от Институт "Отворено общество" на Джордж Сорос.

14.08.2019/14:29
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки