Остри критики към държавната ARD, че „проспала“ пожара в Париж

16.04.2019 /20:09 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Армин Лашет

Russia Today и Al Jazeera предаваха от мястото на събитието в сърцето на Париж, крайно десни активисти вече разпространиха своите теории за пожара в парижката катедрала Нотр Дам, а нашата обществена телевизия ARD спеше дълбоко…. Тези гневни думи по повод на липсата на реакция от страна на най-широко гледаната немскоезична телевизия ARD написа тази сутрин в туитър министър-председателят на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

Известен с острия си и много често – безкомпромисен език - политик от партията на Ангела Меркел (ХДС) допълни още в социалните мрежи, че „милиони хора са треперели за ставащото в сърцето на Париж и са се молели. Как е възможно CNN да се включи на живо, а в това време държавната германска телевизия да ни показва „вълнуващ“ филм за животните?“ пита още политикът и гражданин Лашет.

Към неговата жестока и откровена критика в социалните мрежи се присъединиха и известни журналисти, които в недалечното минало са работили за държавната телевизия. Бившият главен редактор на WDR Соня Сеймур Миких и бившият шеф на централното студио на ARD в Берлин Улрих Депендорф зададоха реторичния въпрос: „Защо нямаше кореспондент на ARD недалеч от Айфеловата кула, в сърцето на ставащите събития? Тежко и трудно да бъде обяснено, написаха с недомлъвки двамата журналисти.

Ръководството на държавната телевизия се опитва от сутринта да се защити не само от критиката на известните политици и журналисти, но и от многобройните зрителски запитвания защо всъщност не е била веднага прекъсната програмата и да се реагира с „Гореща тема“ – каквато е практиката на телевизията в извънредни общозначими събития. Засега обаче все още няма официално прессъобщение или реакция, която да обясни защо германската държавна телевизия е информирала зрителите си за ставащото едва в късните вечерни новини.

Сподели в
 

В най-скоро време в руската Дума ще започне подготовката по поредния законопроект за ограничаване свободата на словото в медиите, известен още като проекта на Юрий Синелшчиков. По този повод Съюзът на журналистите на Русия (СЖР) е излязъл със своя критична позиция.

25.05.2019/19:11

Турски съд раздаде присъди на редактори и журналисти от вече несъществуващия прокюрдски всекидневник Йозгур Гюндем по обвинения в разпространение на "терористична пропаганда".

22.05.2019/18:12

В YouTube блокираха култовата видеоигра Mortal Kombat, в която главен герой стана водещият на най-обичаното в Русия и извън нейните предели предаване на първи канал „Поле на чудесата“. Леонид Якубович беше вкаран в кожата на боец.

20.05.2019/14:01

Папа Франциск почете паметта на журналисти, убити, докато са изпълнявали служебните си задължения, като каза, че медийната свобода има ключова роля за здравето на една държава.

19.05.2019/17:17

В Дома на журналистите в Москва се състоя среща с ветерани журналисти, посветена на 74-годишнина от победата във Великата отечествена война. Преди това всички се събраха пред паметника на загиналите във войната военни кореспонденти.

14.05.2019/18:39
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки