Александър Симов: Трябва да се крещи „Свобода за Асандж!”

16.04.2019 /18:56 | Източник: Поглед.инфо/ Земя Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Симов е депутат, доскоро журналист в „Дума”

Сигурно 10 пъти тези дни изгледах клипчето със записа на това как британските полицаи арестуват в посолството на Еквадор в Лондон Джулиан Асандж. Това е мъчително видео.

Брутално до непоносимост и стягащо в железен обръч гърдите на всеки човек, на който наистина му пука за свободата на словото. Защото драмата на Асандж не е индивидуална, тя е много по-голяма от него и дори от Уикилийкс.

Асандж е анархист. Но той не е философ. За него всяка власт е форма на репресия. А тайните на властта са основният инструмент за репресия.

И така се роди великата и утопична идея за отворения интернет. За световната мрежа не като комерсиален продукт, а като място за реално знание на политическите процеси. Това е продукт на разбирането, че ако разоръжиш една власт от нейните тайни, тя ще бъде обезсилена и смазана.

Истински свободен е знаещият 

Там, където има знание, подчинението е невъзможно. Дори и да не споделяте това разбиране, няма как да не усетите неговият безкраен романтизъм и сила. Асандж – това е свободата да знаеш. Всичко останало, което се пише за него е продукт на дребна, злостна и гадна пропаганда.

Статуквото не търпи идеалистите. Те не се вписват в неговото разбиране, че всеки има цена и може да бъде купен. И заради това свободният човек трябва да бъде вписан в схема, необходимо е да бъде разнищен морално. Точно заради това никой не очакваше, че Асандж ще издържи 7 години в посолството на Еквадор.

Всеки, който не вярва в своята кауза, щеше да се пречупи. Създателят на Уикилийкс обаче издържа. Заради това се наложи да го заловят с втръсналите до побъркване подлости. Новият президент на Еквадор Ленин Морено сам го предаде на силовите органи. А преди това близо година бе лишил Асандж от достъп до интернет.

Хора като него правят света достоен 

През 1995 г., когато се потях върху темата „Свобадата на словото – начин на употреба“, в България на посещение беше и бъдещият нобелов лауреат Харолд Пинтър. Никога няма да забравя неговата реч в Софийския университет.

Пред смаяната българска публика, състояща се от бъдещи умни и красиви, известният драматург обяви, че демокрацията на западния свят е само едно клише и че отдавна е изпразнена от съдържание. Демокрацията, каза Пинтър, днес е само в угода на политическите елити и буквално не достига до всички останали хора, смазани от бита и ежедневието, заливани от измислени скандали, за да не видят истината за своето положение.

Тогава, спомням си, част от публиката даже напусна залата, ужасена и потресена от това, че един англичанин им говори такива неща. Днес, когато виждаме как Великобритания се отнесе с Асандж, вече можем да си дадем ясно сметка колко прав е бил Пинтър навремето. И колко безобразни и подли са били всички в публиката, които не разбраха какво им казва той. 

Свобода за Асандж! Това е тема по която трябва да се крещи. Постоянно! (Със съкращения)

Свързани:   Адвакатката на Асандж обвинява Лондон в измислици

Адвокатката на Джулиан Асандж - Дженифър Робинсън, разкри пред британската тв "Скай нюз", че еквадорското правителство разпространява в Лондон измислици, за да отклони вниманието от решението си да отнеме убежището на основателя на Уикилийкс и да разреши арестуването му от британската полиция.
Дата: 16.04.2019


 

Сподели в
 

Днес е учреден клуб „Ефир за приятели“. Десетки почитатели на Радио Благоевград се събраха пред сградата на медията, за да поставят началото на нова инициатива.

17.08.2019/18:55

Нова тв започва технологична модернизация с преминаване към излъчване в HD качество от началото на септември, съобщават от медията и добавят:

16.08.2019/15:23

Сливането на Ваяком (Viacom) и Си Би Ес (CBS) ще създаде медиен гигант с приходи от 28 млрд. долара в САЩ, предаде БГНЕС. Очаква се гигантската сделка да бъде финализирана скоро.

15.08.2019/14:25

В. „Гардиън” публикува подкаст на тема „Защо толкова много хора мразят Меган Маркъл?”. Графинята на Съсекс е част от кралското семейство от 1 година, но всекидневните коментари по неин адрес не спират.

14.08.2019/16:52

Facebook напредва усилено по нова услуга. Компанията планира скоро да пусне собствена платформа за новини, която да е част от социалната ѝ мрежа, съобщава в. The Wall Street Journal.

13.08.2019/14:05
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки