Александър Симов: Трябва да се крещи „Свобода за Асандж!”

16.04.2019 /18:56 | Източник: Поглед.инфо/ Земя Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Симов е депутат, доскоро журналист в „Дума”

Сигурно 10 пъти тези дни изгледах клипчето със записа на това как британските полицаи арестуват в посолството на Еквадор в Лондон Джулиан Асандж. Това е мъчително видео.

Брутално до непоносимост и стягащо в железен обръч гърдите на всеки човек, на който наистина му пука за свободата на словото. Защото драмата на Асандж не е индивидуална, тя е много по-голяма от него и дори от Уикилийкс.

Асандж е анархист. Но той не е философ. За него всяка власт е форма на репресия. А тайните на властта са основният инструмент за репресия.

И така се роди великата и утопична идея за отворения интернет. За световната мрежа не като комерсиален продукт, а като място за реално знание на политическите процеси. Това е продукт на разбирането, че ако разоръжиш една власт от нейните тайни, тя ще бъде обезсилена и смазана.

Истински свободен е знаещият 

Там, където има знание, подчинението е невъзможно. Дори и да не споделяте това разбиране, няма как да не усетите неговият безкраен романтизъм и сила. Асандж – това е свободата да знаеш. Всичко останало, което се пише за него е продукт на дребна, злостна и гадна пропаганда.

Статуквото не търпи идеалистите. Те не се вписват в неговото разбиране, че всеки има цена и може да бъде купен. И заради това свободният човек трябва да бъде вписан в схема, необходимо е да бъде разнищен морално. Точно заради това никой не очакваше, че Асандж ще издържи 7 години в посолството на Еквадор.

Всеки, който не вярва в своята кауза, щеше да се пречупи. Създателят на Уикилийкс обаче издържа. Заради това се наложи да го заловят с втръсналите до побъркване подлости. Новият президент на Еквадор Ленин Морено сам го предаде на силовите органи. А преди това близо година бе лишил Асандж от достъп до интернет.

Хора като него правят света достоен 

През 1995 г., когато се потях върху темата „Свобадата на словото – начин на употреба“, в България на посещение беше и бъдещият нобелов лауреат Харолд Пинтър. Никога няма да забравя неговата реч в Софийския университет.

Пред смаяната българска публика, състояща се от бъдещи умни и красиви, известният драматург обяви, че демокрацията на западния свят е само едно клише и че отдавна е изпразнена от съдържание. Демокрацията, каза Пинтър, днес е само в угода на политическите елити и буквално не достига до всички останали хора, смазани от бита и ежедневието, заливани от измислени скандали, за да не видят истината за своето положение.

Тогава, спомням си, част от публиката даже напусна залата, ужасена и потресена от това, че един англичанин им говори такива неща. Днес, когато виждаме как Великобритания се отнесе с Асандж, вече можем да си дадем ясно сметка колко прав е бил Пинтър навремето. И колко безобразни и подли са били всички в публиката, които не разбраха какво им казва той. 

Свобода за Асандж! Това е тема по която трябва да се крещи. Постоянно! (Със съкращения)

Свързани:   Адвакатката на Асандж обвинява Лондон в измислици

Адвокатката на Джулиан Асандж - Дженифър Робинсън, разкри пред британската тв "Скай нюз", че еквадорското правителство разпространява в Лондон измислици, за да отклони вниманието от решението си да отнеме убежището на основателя на Уикилийкс и да разреши арестуването му от британската полиция.
Дата: 16.04.2019


 

Сподели в
 

Изборите за Европейски парламент на 26 май ще са първите у нас без традиционната "изборна нощ в НДК" в София.

26.05.2019/14:35

Повдигнатите нови обвинения срещу основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж са сериозна заплаха за свободата на медиите, заяви неправителствената организация Комитет на репортерите на свобода на медиите (RCFP), цитирана от АП.

25.05.2019/14:35

Някои медии са решили да покажат, че това е възможно, като използват в сайтовете си роботи, които да "отстраняват оттам безумните изказвания", предаде АФП.

24.05.2019/15:21

Общо 40 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието бяха отличени с награда „Варна“ на тържествена церемония, организирана от дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

23.05.2019/18:52

Може би поради липсата на граждански интерес европейските избори не породиха цунами от фалшиви новини, но властите остават максимално бдителни, за да парират дезинформацията и евентуални опити за онлайн намеса.

23.05.2019/13:58
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки