Слава Рачева разказва за героя си Педя човек

15.04.2019 /16:50 | Автор : Альона Нейкова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слава Рачева: Нищо не се е променило. Децата са деца

Освен че изиграва безброй роли в кукления театър, озвучава и дублира игрални и анимационни филми и записва приказки на грамофонни плочи, Слава Рачева е известна на няколко поколения като гласа на Педя човек - лакът брада.

Симпатичният герой от телевизионната рубрика "Лека нощ, деца" на 24 април става на 58 години.

Само ден по-рано чаровната актриса, успяла въпреки всичко да запази завидния си оптимизъм и любовта към живота, по детски истински и от сърце ще се зарадва на 81 свещички върху тортата, поднесена й за ЧРД.

Предаването "Лека нощ, деца" навърши 59 години. Как бихте коментирали тази възраст, г-жо Рачева? 

Страшно много са тези години. Животът е минал толкова бързо, толкова скоро, че и досега помня първите предавания, които започнахме в студиото на телевизионната кула. И, разбира се, няма как да забравя и първия ми партньор, който беше кръстен от мен - познатия и любим на всички говорител чичко Филипов, лека му пръст.

С голямо удоволствие той ми даваше думата да разкажа приказката, да изпеем песничката и да пожелаем "Лека нощ" на всички деца. Дълго време продължи това чудесно партньорство. И накрая, в последните една-две години се виждахме на различни места. 

Знаете ли поне приблизително колко поколения са израснали с Педя човек? 

За мен са пет. И аз междувременно станах прабаба. Започнах с Педя човек, когато дори не бях омъжена. Вече играех сериалите с куклата бременна с голямата ми дъщеря. След това с приказките на този герой израснаха и моите внуци.

Техни съученици ги питаха: "Баба ви с този глас ли ви говори вкъщи?!" или "Когато се кара, като Педя човек ли звучи?!" (смее се) А те им отговаряха: "Ама ние не се караме!" За да не остава лошо впечатление нито за нас, нито за героя... 

Какво си спомняте от периода, когато се смени куклата?  

Въпреки че идеята бе да е новаторско и модерно, според мен не се получи. Остана споменът и хубавите чувства към първия Педя човек, които съществуват и досега. В определен момент махнаха "Лека нощ, деца".

Но колкото и да мислим, че сме станали много модерни и информирани, хората продължаваха да се сещат за това предаване. Просто не се отчете, че се появиха други телевизии, които нямат специална детска програма. Голяма грешка беше, като се спря рубриката. И досега берем плодовете на тези пропуски.

Куклата изпълняваше чудесна роля, като разказваше прекрасни български народни приказки на децата. А и те знаеха, че след като се каже "Лека нощ", трябва да си легнат, което е съвсем нормално за тяхната възраст. Но изведнъж се появи изречението, че не всички са по креватчетата в този час, което за мен беше, най-меко казано, непедагогично. Защото е желателно да ги свикваме на режим, който ще им помага през целия живот. 

Със сигурност доста неща останаха скрити за зрителите на "Лека нощ, деца"...  

Дълго време не се знаеше, че седя в краката на чичко Филипов. По онова време всичко се предаваше на живо, по 15 минути трябваше да стоя под масата. И беше много трудно да ме крият.

Понякога дори ме показваха, без да искат - я ръката ми влезе в кадър, я нещо друго... Най-напред ме различаваха по гласа. А после, като започнахме да разказваме приказки, да даваме интервюта, станах разпознаваема за публиката и като лице. 

Вие самата кога обикнахте Педя човек?  

Стана веднага! Той заговори с моя глас, започна да се движи благодарение на ръката ми и даде възможност всеки път да се разказват нови приказки. Сигурно има и много неразказани, но за мен беше огромно удоволствие 

Напоследък родителите като че ли предпочитат да приспиват децата с телефоните, а не да им четат приказки за лека нощ. Обратим ли е този процес според вас?   

Родителите, които така възпитават децата си, може би като малки и те не са били приспивани с четене на приказки. Оттам идва това. По-възрастното поколение помни, че и преди време и майките, а често и бабите бяха много заети.

Но телевизията беше една и най-лесно децата се приспиваха с предавания като "Лека нощ". Всички родители са ангажирани. И аз навремето бях или на представление, или в телевизията. Но все пак мисля, че четенето на приказки не е забравено - в семействата на моите внуци този маниер го има. 

Какво повечето хора не знаят за Педя човек?  

Със сигурност малцина са наясно, че куклата е летяла в космоса с Александър Александров! През 1988 г. той имаше право да вземе със себе си едно ковчеже. И пожела това да бъде Педя човек - лакът брада. Тогава ми се обадиха от някакъв комитет и поискаха куклата.

Бяха направени 4 малки човечета и едното наистина летя в космоса. Преди няколко години при потопяването на апарата, с който се осъществи това пътуване, вероятно Педя човек си остана завинаги на него.

Но този любим герой е бил навсякъде и е оставил трайни следи, за да го помнят и сега. Беше много харесван. Имах шанса да стоя зад него, но иначе той свърши голямата работа. Дъщеря ми напоследък се шегува с мен: мамо, ти знаеш ли, че по бузките си заприличала на него (смее се). 

Било ли ви е някога досадно, че ви свързват предимно с този образ 

Не, никога! И досега срещам хора, които ми казват, че са намерили в YouTube и пускат на децата и внуците си песничките на Сънчо и на Педя човек. А това е много радостно за мен и ми създава усещане за щастие най-вече заради насладата, която носят тези образи на няколко поколения. (Със съкращения)

Свързани:   Догодина знаменитият Сънчо на БНТ става на 60

Емблематичното детско предаване на БНТ „Лека нощ, деца” стана на 59 години. Поколения българи като деца са си лягали да спят след Сънчо, както популярно всички наричат поредицата.
Дата: 07.03.2019


 

Сподели в
 

Арестуването на Джулиан Асандж от британската полиция ще повлияе на имиджа на западното общество. Това становище бе изразено от италианския журналист Джулието Киеза.

18.04.2019/12:00

Националният предизборен щаб на БСП заседава за първи път с кандидатите за евродепутати от левицата. На ул. "Позитано" 20 дойдоха 17-те представители, които ще се включат в надпреварата за ЕП от името на "БСП за България".

17.04.2019/12:00

Адвокатката на Джулиан Асандж - Дженифър Робинсън, разкри пред британската тв "Скай нюз", че еквадорското правителство разпространява в Лондон измислици, за да отклони вниманието от решението си да отнеме убежището на основателя на Уикилийкс и да разреши арестуването му от британската полиция.

16.04.2019/13:50

Освен че изиграва безброй роли в кукления театър, озвучава и дублира игрални и анимационни филми и записва приказки на грамофонни плочи, Слава Рачева е известна на няколко поколения като гласа на Педя човек - лакът брада.

15.04.2019/16:50

Официално всеки четвърти журналист в Турция е безработен, а реално делът им е още по-голям. И продължава да нараства. Защо са толкова много - журналистите без работа в Турция?

15.04.2019/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 67 гости

Бързи връзки