Слава Рачева разказва за героя си Педя човек

15.04.2019 /16:50 | Автор : Альона Нейкова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слава Рачева: Нищо не се е променило. Децата са деца

Освен че изиграва безброй роли в кукления театър, озвучава и дублира игрални и анимационни филми и записва приказки на грамофонни плочи, Слава Рачева е известна на няколко поколения като гласа на Педя човек - лакът брада.

Симпатичният герой от телевизионната рубрика "Лека нощ, деца" на 24 април става на 58 години.

Само ден по-рано чаровната актриса, успяла въпреки всичко да запази завидния си оптимизъм и любовта към живота, по детски истински и от сърце ще се зарадва на 81 свещички върху тортата, поднесена й за ЧРД.

Предаването "Лека нощ, деца" навърши 59 години. Как бихте коментирали тази възраст, г-жо Рачева? 

Страшно много са тези години. Животът е минал толкова бързо, толкова скоро, че и досега помня първите предавания, които започнахме в студиото на телевизионната кула. И, разбира се, няма как да забравя и първия ми партньор, който беше кръстен от мен - познатия и любим на всички говорител чичко Филипов, лека му пръст.

С голямо удоволствие той ми даваше думата да разкажа приказката, да изпеем песничката и да пожелаем "Лека нощ" на всички деца. Дълго време продължи това чудесно партньорство. И накрая, в последните една-две години се виждахме на различни места. 

Знаете ли поне приблизително колко поколения са израснали с Педя човек? 

За мен са пет. И аз междувременно станах прабаба. Започнах с Педя човек, когато дори не бях омъжена. Вече играех сериалите с куклата бременна с голямата ми дъщеря. След това с приказките на този герой израснаха и моите внуци.

Техни съученици ги питаха: "Баба ви с този глас ли ви говори вкъщи?!" или "Когато се кара, като Педя човек ли звучи?!" (смее се) А те им отговаряха: "Ама ние не се караме!" За да не остава лошо впечатление нито за нас, нито за героя... 

Какво си спомняте от периода, когато се смени куклата?  

Въпреки че идеята бе да е новаторско и модерно, според мен не се получи. Остана споменът и хубавите чувства към първия Педя човек, които съществуват и досега. В определен момент махнаха "Лека нощ, деца".

Но колкото и да мислим, че сме станали много модерни и информирани, хората продължаваха да се сещат за това предаване. Просто не се отчете, че се появиха други телевизии, които нямат специална детска програма. Голяма грешка беше, като се спря рубриката. И досега берем плодовете на тези пропуски.

Куклата изпълняваше чудесна роля, като разказваше прекрасни български народни приказки на децата. А и те знаеха, че след като се каже "Лека нощ", трябва да си легнат, което е съвсем нормално за тяхната възраст. Но изведнъж се появи изречението, че не всички са по креватчетата в този час, което за мен беше, най-меко казано, непедагогично. Защото е желателно да ги свикваме на режим, който ще им помага през целия живот. 

Със сигурност доста неща останаха скрити за зрителите на "Лека нощ, деца"...  

Дълго време не се знаеше, че седя в краката на чичко Филипов. По онова време всичко се предаваше на живо, по 15 минути трябваше да стоя под масата. И беше много трудно да ме крият.

Понякога дори ме показваха, без да искат - я ръката ми влезе в кадър, я нещо друго... Най-напред ме различаваха по гласа. А после, като започнахме да разказваме приказки, да даваме интервюта, станах разпознаваема за публиката и като лице. 

Вие самата кога обикнахте Педя човек?  

Стана веднага! Той заговори с моя глас, започна да се движи благодарение на ръката ми и даде възможност всеки път да се разказват нови приказки. Сигурно има и много неразказани, но за мен беше огромно удоволствие 

Напоследък родителите като че ли предпочитат да приспиват децата с телефоните, а не да им четат приказки за лека нощ. Обратим ли е този процес според вас?   

Родителите, които така възпитават децата си, може би като малки и те не са били приспивани с четене на приказки. Оттам идва това. По-възрастното поколение помни, че и преди време и майките, а често и бабите бяха много заети.

Но телевизията беше една и най-лесно децата се приспиваха с предавания като "Лека нощ". Всички родители са ангажирани. И аз навремето бях или на представление, или в телевизията. Но все пак мисля, че четенето на приказки не е забравено - в семействата на моите внуци този маниер го има. 

Какво повечето хора не знаят за Педя човек?  

Със сигурност малцина са наясно, че куклата е летяла в космоса с Александър Александров! През 1988 г. той имаше право да вземе със себе си едно ковчеже. И пожела това да бъде Педя човек - лакът брада. Тогава ми се обадиха от някакъв комитет и поискаха куклата.

Бяха направени 4 малки човечета и едното наистина летя в космоса. Преди няколко години при потопяването на апарата, с който се осъществи това пътуване, вероятно Педя човек си остана завинаги на него.

Но този любим герой е бил навсякъде и е оставил трайни следи, за да го помнят и сега. Беше много харесван. Имах шанса да стоя зад него, но иначе той свърши голямата работа. Дъщеря ми напоследък се шегува с мен: мамо, ти знаеш ли, че по бузките си заприличала на него (смее се). 

Било ли ви е някога досадно, че ви свързват предимно с този образ 

Не, никога! И досега срещам хора, които ми казват, че са намерили в YouTube и пускат на децата и внуците си песничките на Сънчо и на Педя човек. А това е много радостно за мен и ми създава усещане за щастие най-вече заради насладата, която носят тези образи на няколко поколения. (Със съкращения)

Свързани:   Догодина знаменитият Сънчо на БНТ става на 60

Емблематичното детско предаване на БНТ „Лека нощ, деца” стана на 59 години. Поколения българи като деца са си лягали да спят след Сънчо, както популярно всички наричат поредицата.
Дата: 07.03.2019


 

Сподели в
 

Групата за свободни медии организира протест пред сградата на сръбското правителство под лозунга "Журналисти срещу фантоми" заради натиска върху репортери от телевизия H1, съобщи кореспондентът на агенция МИА в Белград, цитирав от БГНЕС.

18.10.2019/12:00

Фотографската изложба на Милен Цветанов „Чернобил: 33 години тишина“ ще бъде открита на 17 октомври от 19:00 ч. в салон за съвременни изкуства към галерия „Сан Стефано“ в София.

17.10.2019/16:50

Аз съм Ивана Терзич от базираната в Белград агенция ТАНЮГ. Тя е от най-големите и влиятелни агенции не само в Сърбия, но и на Западните Балкани.

17.10.2019/12:00

Изложбата „80 години Ден на Кърджали. Поглед към старите периодични издания” е открита във фоайето на Библиотеката в навечерието на 21 октомври – Деня на Кърджали.

16.10.2019/18:54

Според LA Times повече от 70 американски жени са участвали в отразяването на Виетнамската война. Техните снимки са публикувани и могат да се видят и до днес, но войната не прави разлика между войници и журналисти и те много често стават жертва на конфликта.

16.10.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 58 гости

Бързи връзки