Режисьорът Коста Гаврас е обиден на гръцките медии

14.04.2019 /18:53 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


85-годишният Коста Гаврас продължава да прави филми

Френско-гръцкият режисьор Коста Гаврас казва, че е "най-грубо обиден" от гръцки медии, които го обвиняват, че участва в "самореклама" на правителсвото, предаде АФП, като се позовава на агенция АНА-МПА.

Гаврас приемал помощ от гръцката държава, за да заснеме филм по книгата на бившия министър на финансите Янис Варуфакис.

"Аз режисирам филми от 50 години. Аз самият, както и моите филми са били критикувани понякога за лошо, но понякога и за добро. Но никога не е писано, че съм взел пари, за да рекламирам политиката и плановете" на една партия, заяви режисьорът.

"Една част от печата в моята родна страна ме обижда по най-груб начин", казва той, като подчертава, че става дума за първото му снимане на филм в Гърция.

Новият филм на Коста Гаврас е адаптация по книгата "Разговори между възрастни" , в която Янис Варуфакис разказва за "скритите страни" на гръцката криза от 2015 г.

За осъществяването на този филм режисьорът е получил помощ от държавата от около 630 000 евро в рамките на предприета наскоро от Атина програма за стимулиране на аудиовизуалната продукция на страната.

Обвиняват и кабинета в самореклама  

Помощта представлява 35 процента от разходите за снимките на филма на Коста Гаврас в Гърция. Общо 38 гръцки и чужди филми са се възползвали от такава помощ, посочва правителството. След публикуването на съобщението за предоставянето на тази помощ много гръцки опозиционни медии критикуваха правителството и режисьора, който снима сега своя филм в Атина.

Тази нова продукция е "косвено усилие за самореклама на правителството чрез посредничеството на Коста Гаврас", гласяха някои коментари в печата. Гаврас е автор на политически и исторически филми като "Z", "Признанието", "Амин" и други.

"Разговор между възрастни в кулисите на Европа", разказва трудната борба през 2015 г. на бившия гръцки министър на финансите с международните кредитори ЕС и МВФ с надеждата да облекчи строгата политика на икономии.

Самият Варуфакис бе назначен същата 2015 г. в правителството на премиера и лидер на партия СИРИЗА Алексис Ципрас. Под натиска на кредиторите Варуфакис подаде оставка и Гърция, която тогава бе на ръба на фалит, бе принудена да продължи мерките за икономии в замяна на нов международен заем.

През последните години Янис Варуфакис създаде европейска мрежа, известна под името Движение "Демокрация в Европа 2025" (ДиЕМ25), и гръцкаjd партия "Фронт за европейско реалистично неподчинение" (МеРА 25).


 

Сподели в
 

Премиерата на книгата „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18 август 2019 г. от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888” в Поморие.

17.08.2019/17:15

Ако оставим настрана най-безумните публикации, свързани с "кемтрейлс" и не!кацането на Луната, социалните медии днес не само че не са ограничени, но стават поле за изява на нови конспиративни и "научни" теории.

16.08.2019/16:51

Младежите днес предпочитат да получават информация за новини и събития през YouTube и социалните медии вместо през новинарски агенции и утвърдени канали на информация, заключава ново проучване.

15.08.2019/16:53

ТВ Водеща: Ето че първата тема днес за жалост е свързана с африканската чума. Засегнати са десетки хиляди глави, ако за прасетата може да се каже така.

13.08.2019/18:52

Прессекретарят на китайското външно министерство Хуа Чунинг посъветва колегата си от Държавния департамент Морган Ортагус да размишлява над изявленията си, а не да атакува с обвинения в опит да прикрие намесата на САЩ в Хонконг.

12.08.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки