Журналистика ли създава Асанж чрез Wikileaks?

13.04.2019 /14:51 | Автор : Дейвид Бодър, АП | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Британски полицаи отвеждат Джулиан Асанж в Лондон

След ареста на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж в Лондон адвокатът му побърза да окачестви това като посегателство срещу правата на журналистите по целия свят, които искат да разкриват тайни.

Наистина ли обаче нещата са толкова ясни? Журналистика или нещо друго е Wikileaks?

Отговорът не беше така очевиден, когато тази организация нахлу в общественото съзнание в края на миналото десетилетие след разгласяването на правителствени документи за войните в Ирак и Афганистан.

Сега този отговор изглежда още по-малко очевиден  

Започнала през 2006 г. като виждане на австралийския хакер Асанж, организацията Wikileaks предоставяше данни в суров вид, а не истории - неща като личните имейли на Сара Пейлин или списъци с членове на неонацистки организации.

Във всеки случай това бяха бурни времена. Wikileaks беше смятана за нов тип медийна организация, подхранвана от мощта на интернет и демократизирането на информацията.

Способите на организацията обаче могат да бъдат - и понякога биват - разглеждани като заплаха за традиционните фундаменти на силата на журналистиката. Но през десетилетията и вековете журналистиката е включила в себе си много традиции.

Wikileaks оказа влияние върху две позитивни тенденции за журналистиката през последното десетилетие, смята Лиза Линч, преподавателка по журналистика в Университета "Дрю", която е писала за организацията. Според Линч този проект е изтъкнал важността на т. нар. журналистика на данните, средство, ставащо все по-ценно.

Тъй като Wikileaks често пъти показваше готовност да си сътрудничи с традиционните медии за начина, по който разгласяваше данните си, организацията поощри медиите да си сътрудничат повече в гоненето на истории.

Станалото известно като "Панамските досиета" разследване от 2016 г., което разкри офшорните финансови убежища на политически лидери, показа какво може да стане, когато журналистите се обединяват. Но въпреки утопичните идеали реалният живот е по-сложен.

Информацията невинаги е само информация   

Правителствените папки могат да разкрият военновременни информатори и да изложат на опасност живота на хора. Информацията освен това може да бъде превърната в оръжие с решения за това какво да се разкрие и какво не.

Едни от най-видните журналисти в историята обаче също са били застъпници на някакви тези и са изразявали ясни гледни точки. Прибавете към това и възходът на писането в блогове и социалните мрежи, които позволяват на всеки, който има връзка с интернет, да използва понятието "журналист" и написаното от него веднага да се разпространи по света. Резултатът от това е неяснота кой е журналист и кой не.

В такава среда Асанж също е неясен образ  

"Още от самото начало имах проблем да го възприема като журналист", каза преподавателят по журналистика от Колумбийския университет Тод Гитлин, който често пише по темата за медиите. "Но той определено беше издател. Оказва се, че той беше не какъв да е издател, той беше издател, но с ясно доловима гледна точка. Неговата гледна точка е антидемократична", заяви той.

Определено Асанж, нееднозначна личност, на която много от демократите може и никога да не простят за ролята на Wikileaks на изборите през 2016 г., не представлява фигура, будеща симпатии. Но дисквалифицира ли го това от правото да носи мантията на журналист?

Дейвид Бордман, декан на факултета по комуникации на Университета "Темпъл" и председател на Комитета на репортерите за свобода на пресата, заяви, че има едно ключово нещо, което отличава Wikileaks от останалите медии: обвиненията, че Асанж е действал незаконно за придобиването на документите за войните.

"Гледам на това като на нещо различно", каза Бордман, който е бивш главен редактор на в. Seatle Times. "Не гледам на това като на журналистическа организация", добави той.

Журналистът Глен Грийнуолд, за когото скандалите около разгласяването на информация изобщо не са нещо непознато, написа в Twitter следното:

"Ако си американска медийна звезда, която е прекарала 2 години в твърдение, че е изключително загрижена за свободата на печата заради долните публикации на Тръмп в Twitter за твоите приятели, но не надигаш глас като протест срещу това грубо посегателство срещу свободата на печата, тогава се погледни много внимателно в огледалото". (Със съкращения)

Свързани:   Британски съд признава Уикилийкс за „нормална” медия

Съд в Лондон призна оглавяваната от Джулиан Асанж организация WikiLeaks за „средство за масова информация”, което ще улесни защитата му срещу процедурата по екстрадиция, коментира в. „Гардиън”.
Дата: 15.12.2017


 

Сподели в
 

Премиерата на книгата „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18 август 2019 г. от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888” в Поморие.

17.08.2019/17:15

Ако оставим настрана най-безумните публикации, свързани с "кемтрейлс" и не!кацането на Луната, социалните медии днес не само че не са ограничени, но стават поле за изява на нови конспиративни и "научни" теории.

16.08.2019/16:51

Младежите днес предпочитат да получават информация за новини и събития през YouTube и социалните медии вместо през новинарски агенции и утвърдени канали на информация, заключава ново проучване.

15.08.2019/16:53

ТВ Водеща: Ето че първата тема днес за жалост е свързана с африканската чума. Засегнати са десетки хиляди глави, ако за прасетата може да се каже така.

13.08.2019/18:52

Прессекретарят на китайското външно министерство Хуа Чунинг посъветва колегата си от Държавния департамент Морган Ортагус да размишлява над изявленията си, а не да атакува с обвинения в опит да прикрие намесата на САЩ в Хонконг.

12.08.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки