Журналистика ли създава Асанж чрез Wikileaks?

13.04.2019 /14:51 | Автор : Дейвид Бодър, АП | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Британски полицаи отвеждат Джулиан Асанж в Лондон

След ареста на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж в Лондон адвокатът му побърза да окачестви това като посегателство срещу правата на журналистите по целия свят, които искат да разкриват тайни.

Наистина ли обаче нещата са толкова ясни? Журналистика или нещо друго е Wikileaks?

Отговорът не беше така очевиден, когато тази организация нахлу в общественото съзнание в края на миналото десетилетие след разгласяването на правителствени документи за войните в Ирак и Афганистан.

Сега този отговор изглежда още по-малко очевиден  

Започнала през 2006 г. като виждане на австралийския хакер Асанж, организацията Wikileaks предоставяше данни в суров вид, а не истории - неща като личните имейли на Сара Пейлин или списъци с членове на неонацистки организации.

Във всеки случай това бяха бурни времена. Wikileaks беше смятана за нов тип медийна организация, подхранвана от мощта на интернет и демократизирането на информацията.

Способите на организацията обаче могат да бъдат - и понякога биват - разглеждани като заплаха за традиционните фундаменти на силата на журналистиката. Но през десетилетията и вековете журналистиката е включила в себе си много традиции.

Wikileaks оказа влияние върху две позитивни тенденции за журналистиката през последното десетилетие, смята Лиза Линч, преподавателка по журналистика в Университета "Дрю", която е писала за организацията. Според Линч този проект е изтъкнал важността на т. нар. журналистика на данните, средство, ставащо все по-ценно.

Тъй като Wikileaks често пъти показваше готовност да си сътрудничи с традиционните медии за начина, по който разгласяваше данните си, организацията поощри медиите да си сътрудничат повече в гоненето на истории.

Станалото известно като "Панамските досиета" разследване от 2016 г., което разкри офшорните финансови убежища на политически лидери, показа какво може да стане, когато журналистите се обединяват. Но въпреки утопичните идеали реалният живот е по-сложен.

Информацията невинаги е само информация   

Правителствените папки могат да разкрият военновременни информатори и да изложат на опасност живота на хора. Информацията освен това може да бъде превърната в оръжие с решения за това какво да се разкрие и какво не.

Едни от най-видните журналисти в историята обаче също са били застъпници на някакви тези и са изразявали ясни гледни точки. Прибавете към това и възходът на писането в блогове и социалните мрежи, които позволяват на всеки, който има връзка с интернет, да използва понятието "журналист" и написаното от него веднага да се разпространи по света. Резултатът от това е неяснота кой е журналист и кой не.

В такава среда Асанж също е неясен образ  

"Още от самото начало имах проблем да го възприема като журналист", каза преподавателят по журналистика от Колумбийския университет Тод Гитлин, който често пише по темата за медиите. "Но той определено беше издател. Оказва се, че той беше не какъв да е издател, той беше издател, но с ясно доловима гледна точка. Неговата гледна точка е антидемократична", заяви той.

Определено Асанж, нееднозначна личност, на която много от демократите може и никога да не простят за ролята на Wikileaks на изборите през 2016 г., не представлява фигура, будеща симпатии. Но дисквалифицира ли го това от правото да носи мантията на журналист?

Дейвид Бордман, декан на факултета по комуникации на Университета "Темпъл" и председател на Комитета на репортерите за свобода на пресата, заяви, че има едно ключово нещо, което отличава Wikileaks от останалите медии: обвиненията, че Асанж е действал незаконно за придобиването на документите за войните.

"Гледам на това като на нещо различно", каза Бордман, който е бивш главен редактор на в. Seatle Times. "Не гледам на това като на журналистическа организация", добави той.

Журналистът Глен Грийнуолд, за когото скандалите около разгласяването на информация изобщо не са нещо непознато, написа в Twitter следното:

"Ако си американска медийна звезда, която е прекарала 2 години в твърдение, че е изключително загрижена за свободата на печата заради долните публикации на Тръмп в Twitter за твоите приятели, но не надигаш глас като протест срещу това грубо посегателство срещу свободата на печата, тогава се погледни много внимателно в огледалото". (Със съкращения)

Свързани:   Британски съд признава Уикилийкс за „нормална” медия

Съд в Лондон призна оглавяваната от Джулиан Асанж организация WikiLeaks за „средство за масова информация”, което ще улесни защитата му срещу процедурата по екстрадиция, коментира в. „Гардиън”.
Дата: 15.12.2017


 

Сподели в
 

И на тези избори медиите ще се правят на маймуни и ще съобщават най-важната за народонаселението новина с някаква форма на остроумие с цел да се заобиколи законът, който забранява да се обявяват междинни резултати.

26.05.2019/15:55

Журналистката Калина Паскалева, която работи по тв проекти, изрази в профила си във Фейсбук съмнения, че техниката, купена от Елена Йончева в ТВ 7, е за 650 000 лева. Ето какво написа Паскалева:

25.05.2019/15:45

Слави Трифонов е прибрал чрез продуцентската си къща „Седем осми“ около 50 млн. лева от Би Ти Ви за 19-те години, в които се излъчва авторското му шоу, показа справка на „Уикенд”, научи HotArena.

24.05.2019/17:16

На вас "Дума" ли ви е основният вестник, ядоса се Бойко Борисов на водещия Антон Хекимян. Премиерът гостува в студиото на БТВ, но видимо се ядоса на въпроси, свързани с публикация във вестника.

22.05.2019/16:50

За четвърта поредна година в София ще се проведе фотографското състезание Фотомаратон! Фотомаратон е формат, в който участниците трябва да снимат по предварително зададена тема за определен период.

21.05.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки