Журналистика ли създава Асанж чрез Wikileaks?

13.04.2019 /14:51 | Автор : Дейвид Бодър, АП | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Британски полицаи отвеждат Джулиан Асанж в Лондон

След ареста на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж в Лондон адвокатът му побърза да окачестви това като посегателство срещу правата на журналистите по целия свят, които искат да разкриват тайни.

Наистина ли обаче нещата са толкова ясни? Журналистика или нещо друго е Wikileaks?

Отговорът не беше така очевиден, когато тази организация нахлу в общественото съзнание в края на миналото десетилетие след разгласяването на правителствени документи за войните в Ирак и Афганистан.

Сега този отговор изглежда още по-малко очевиден  

Започнала през 2006 г. като виждане на австралийския хакер Асанж, организацията Wikileaks предоставяше данни в суров вид, а не истории - неща като личните имейли на Сара Пейлин или списъци с членове на неонацистки организации.

Във всеки случай това бяха бурни времена. Wikileaks беше смятана за нов тип медийна организация, подхранвана от мощта на интернет и демократизирането на информацията.

Способите на организацията обаче могат да бъдат - и понякога биват - разглеждани като заплаха за традиционните фундаменти на силата на журналистиката. Но през десетилетията и вековете журналистиката е включила в себе си много традиции.

Wikileaks оказа влияние върху две позитивни тенденции за журналистиката през последното десетилетие, смята Лиза Линч, преподавателка по журналистика в Университета "Дрю", която е писала за организацията. Според Линч този проект е изтъкнал важността на т. нар. журналистика на данните, средство, ставащо все по-ценно.

Тъй като Wikileaks често пъти показваше готовност да си сътрудничи с традиционните медии за начина, по който разгласяваше данните си, организацията поощри медиите да си сътрудничат повече в гоненето на истории.

Станалото известно като "Панамските досиета" разследване от 2016 г., което разкри офшорните финансови убежища на политически лидери, показа какво може да стане, когато журналистите се обединяват. Но въпреки утопичните идеали реалният живот е по-сложен.

Информацията невинаги е само информация   

Правителствените папки могат да разкрият военновременни информатори и да изложат на опасност живота на хора. Информацията освен това може да бъде превърната в оръжие с решения за това какво да се разкрие и какво не.

Едни от най-видните журналисти в историята обаче също са били застъпници на някакви тези и са изразявали ясни гледни точки. Прибавете към това и възходът на писането в блогове и социалните мрежи, които позволяват на всеки, който има връзка с интернет, да използва понятието "журналист" и написаното от него веднага да се разпространи по света. Резултатът от това е неяснота кой е журналист и кой не.

В такава среда Асанж също е неясен образ  

"Още от самото начало имах проблем да го възприема като журналист", каза преподавателят по журналистика от Колумбийския университет Тод Гитлин, който често пише по темата за медиите. "Но той определено беше издател. Оказва се, че той беше не какъв да е издател, той беше издател, но с ясно доловима гледна точка. Неговата гледна точка е антидемократична", заяви той.

Определено Асанж, нееднозначна личност, на която много от демократите може и никога да не простят за ролята на Wikileaks на изборите през 2016 г., не представлява фигура, будеща симпатии. Но дисквалифицира ли го това от правото да носи мантията на журналист?

Дейвид Бордман, декан на факултета по комуникации на Университета "Темпъл" и председател на Комитета на репортерите за свобода на пресата, заяви, че има едно ключово нещо, което отличава Wikileaks от останалите медии: обвиненията, че Асанж е действал незаконно за придобиването на документите за войните.

"Гледам на това като на нещо различно", каза Бордман, който е бивш главен редактор на в. Seatle Times. "Не гледам на това като на журналистическа организация", добави той.

Журналистът Глен Грийнуолд, за когото скандалите около разгласяването на информация изобщо не са нещо непознато, написа в Twitter следното:

"Ако си американска медийна звезда, която е прекарала 2 години в твърдение, че е изключително загрижена за свободата на печата заради долните публикации на Тръмп в Twitter за твоите приятели, но не надигаш глас като протест срещу това грубо посегателство срещу свободата на печата, тогава се погледни много внимателно в огледалото". (Със съкращения)

Свързани:   Британски съд признава Уикилийкс за „нормална” медия

Съд в Лондон призна оглавяваната от Джулиан Асанж организация WikiLeaks за „средство за масова информация”, което ще улесни защитата му срещу процедурата по екстрадиция, коментира в. „Гардиън”.
Дата: 15.12.2017


 

Сподели в
 

До 20 октомври може да се кандидатства за Годишните награди в туризма, за които през 2019 г. ще е четвърто издание, напомнят от министерството на туризма.

14.10.2019/18:56

Предизвикателствата пред икономиката, ролята на новите технологии в бизнеса и глобални проблеми като климатичните промени. Това са част от темите, с които годишната конференция The Next Big Thing на Bloomberg TV Bulgaria се завръща с четвърто издание тази година.

13.10.2019/18:51

След кратко и тежко боледуване, на 61-годишна възраст, почина журналистката Стела Ненкова, която за последно бе редактор в онлайн изданието на сп. "Икономист".

12.10.2019/18:55

На 8 октомври в София, в присъствието на представители на ключовите бизнес медии у нас, Интерпартнерс Груп постави началото на обединение от балкански комуникационни агенции под бранда The Balkan Hub и с мотото United Marketers of the Balkans.

11.10.2019/18:51

На 5 и 6 октомври, на терените на Национална футболна база "Бояна" за трета поредна година се проведе турнирът по футбол за журналисти - Vivacom Media Cup.

10.10.2019/11:17
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки