Еквадор предаде Асанж и Лондон го арестува

11.04.2019 /14:07 | Източник: Барикада Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от извеждането на Джулиан Асанж от еквадорското посолство в Лондон. Личи, че арестантът е с брада

Президентът Ленин Морено обяви в Туитър, че оттегля даденото преди 7 г. политическо убежище на основателя на „Уикилийкс”, защото той нарушавал „постоянно международните конвенции и протокола на мирното съжителство”

Онова, за което „Уикилийкс” предупреди още миналата седмица, вече е факт. Еквадор оттегли политическото убежище, дадено на Джулиан Асанж преди 7 години в посолството на латиноамериканската република в Лондон, и той незабавно бе арестуван от Скотланд Ярд.

„Уикилийкс” уточнява, че Асанж не е напускал сградата на посолството, а брштанските полицаи били поканени от дипломатическия персонал на еквадорското посолство да влязат вътре и да извършат ареста там, на място.

Еквадорският президент Ленин Морено заяви във видеообръщение, качено и в Туитър, че оттегля даденото на Асанж убежище, тъй като той нарушавал „постоянно международните конвенции и протокола на мирното съжителство.” Морено обвинява „Уикилийкс” за излизането на информация, уличаваща него и негови близки в корупционни схеми.

Ленин Морено наследи казуса от предшественика си на поста държавен глава на Еквадор Рафаел Кореа, който през 2012 г. предостави убежището на основателя на „Уикилийкс”, а по-късно му даде и еквадорско гражданство. След идването си на власт през 2017 г. Морено завъртя курса на еквадорската политика на 180 градуса и зае противоположни на Кореа позиции и във вътрешната, и във ваншната политика.

След задържането си Асанж е бил изпратен във временния арест на полицейски участък в центъра на Лондон. Предстои да бъде изправен пред съдебен състав на Уестминстър „колкото се може по-бързо”, обяви в свое съобщение бртансктата полиция. Основанието за ареста на Асанж от британските власти е неявяване на призовка от 2010 г.

Еквадорският експрезидент Рафаел Кореа, който живее със семейството си в Белгия (жена му е белгийка), осъди гневно ареста на Асанж, нарече Ленин Морено „най-големия предател в еквадорската и латиноамериканската история“, обвини го, че е корумпиран и че с предаването на основателя на „Уикилийкс“ извършва „престъпление, което човечеството никога няма да забрави“.

Асанж потърси политическо убежище през 2012 г., защото беше застрашен от екстрадиране в Швеция, където срещу него имаше заведено дело за изнасилване, а оттам имаше голям риск да бъде екстрадиран и в САЩ, където пък го застрашаваше съд за разкриване на държавни тайни заради разгласени от „Уикилийкс” американски секретни документи. Междувременно Швеция се отказа да иска екстрадирането на Асанж, но след идването на власт на Доналд Тръмп САЩ възобновиха и засилиха усилията да бъде съден по американските обвинения. Делото срещу Асанж в САЩ е държано в тайна, но през миналия ноември погрешка копиран текст в съдебни документи потвърди опасенията на Уикилийкс, че Вашингтон иска да осъди основателя им.

През миналия месец Челси Манинг, която предостави на Уикилийкс секретни документи, разкриващи щатски военни престъпления в Ирак и Афганистан, бе вкарана отново в затвора заради отказа да свидетелства пред полутайното жури, разследващо Асанж.

Сподели в
 

Потребителите на Инстаграм вече ще могат да сигнализират за публикации, които според тях са дезинформация, предаде Франс прес, като се позова на говорителка на компанията Фейсбук, която притежава тази социална медия, наблягаща на снимките.

17.08.2019/10:00

Представители на турски медии осъдиха остро побоя над журналиста от китайския в. "Глобъл таймс", нанесен му от радикални демонстранти на Хонконгското международно летище.

15.08.2019/17:20

Социалната мрежа Tumblr, която се определя като блог сайт, дава поле за изява на най-налудничавите публикации и най-странното съдържание в интернет. Сега платформата за споделяне е напът да смени собственика си за трети път в рамките на шест години, пише CNN.

13.08.2019/10:37

"Фейсбук" (Facebook Inc.) предлага на новинарските издания милиони долари за правата за поставяне на съдържанието им в новинарски раздел, който водещата социална интернет медия се надява да стартира по-късно тази година, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса.

09.08.2019/10:09

Над 300 хил. книги са били извадени от учебните програми и от библиотеките и са били изгорени след преврата от 2016 г., твърдят от турското Министерство на образованието. Министър Зия Селчук обяви миналата седмица, че 301 878 тома са били унищожени – причината е, че били свързани с Фетхуллах Гюлен, мюсюлманския духовник, сочен за организатор на проваления военен преврат от 2016-а, пише „Гардиън“.

07.08.2019/15:02
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки