Еквадор предаде Асанж и Лондон го арестува

11.04.2019 /14:07 | Източник: Барикада Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от извеждането на Джулиан Асанж от еквадорското посолство в Лондон. Личи, че арестантът е с брада

Президентът Ленин Морено обяви в Туитър, че оттегля даденото преди 7 г. политическо убежище на основателя на „Уикилийкс”, защото той нарушавал „постоянно международните конвенции и протокола на мирното съжителство”

Онова, за което „Уикилийкс” предупреди още миналата седмица, вече е факт. Еквадор оттегли политическото убежище, дадено на Джулиан Асанж преди 7 години в посолството на латиноамериканската република в Лондон, и той незабавно бе арестуван от Скотланд Ярд.

„Уикилийкс” уточнява, че Асанж не е напускал сградата на посолството, а брштанските полицаи били поканени от дипломатическия персонал на еквадорското посолство да влязат вътре и да извършат ареста там, на място.

Еквадорският президент Ленин Морено заяви във видеообръщение, качено и в Туитър, че оттегля даденото на Асанж убежище, тъй като той нарушавал „постоянно международните конвенции и протокола на мирното съжителство.” Морено обвинява „Уикилийкс” за излизането на информация, уличаваща него и негови близки в корупционни схеми.

Ленин Морено наследи казуса от предшественика си на поста държавен глава на Еквадор Рафаел Кореа, който през 2012 г. предостави убежището на основателя на „Уикилийкс”, а по-късно му даде и еквадорско гражданство. След идването си на власт през 2017 г. Морено завъртя курса на еквадорската политика на 180 градуса и зае противоположни на Кореа позиции и във вътрешната, и във ваншната политика.

След задържането си Асанж е бил изпратен във временния арест на полицейски участък в центъра на Лондон. Предстои да бъде изправен пред съдебен състав на Уестминстър „колкото се може по-бързо”, обяви в свое съобщение бртансктата полиция. Основанието за ареста на Асанж от британските власти е неявяване на призовка от 2010 г.

Еквадорският експрезидент Рафаел Кореа, който живее със семейството си в Белгия (жена му е белгийка), осъди гневно ареста на Асанж, нарече Ленин Морено „най-големия предател в еквадорската и латиноамериканската история“, обвини го, че е корумпиран и че с предаването на основателя на „Уикилийкс“ извършва „престъпление, което човечеството никога няма да забрави“.

Асанж потърси политическо убежище през 2012 г., защото беше застрашен от екстрадиране в Швеция, където срещу него имаше заведено дело за изнасилване, а оттам имаше голям риск да бъде екстрадиран и в САЩ, където пък го застрашаваше съд за разкриване на държавни тайни заради разгласени от „Уикилийкс” американски секретни документи. Междувременно Швеция се отказа да иска екстрадирането на Асанж, но след идването на власт на Доналд Тръмп САЩ възобновиха и засилиха усилията да бъде съден по американските обвинения. Делото срещу Асанж в САЩ е държано в тайна, но през миналия ноември погрешка копиран текст в съдебни документи потвърди опасенията на Уикилийкс, че Вашингтон иска да осъди основателя им.

През миналия месец Челси Манинг, която предостави на Уикилийкс секретни документи, разкриващи щатски военни престъпления в Ирак и Афганистан, бе вкарана отново в затвора заради отказа да свидетелства пред полутайното жури, разследващо Асанж.

Сподели в
 

В най-скоро време в руската Дума ще започне подготовката по поредния законопроект за ограничаване свободата на словото в медиите, известен още като проекта на Юрий Синелшчиков. По този повод Съюзът на журналистите на Русия (СЖР) е излязъл със своя критична позиция.

25.05.2019/19:11

Турски съд раздаде присъди на редактори и журналисти от вече несъществуващия прокюрдски всекидневник Йозгур Гюндем по обвинения в разпространение на "терористична пропаганда".

22.05.2019/18:12

В YouTube блокираха култовата видеоигра Mortal Kombat, в която главен герой стана водещият на най-обичаното в Русия и извън нейните предели предаване на първи канал „Поле на чудесата“. Леонид Якубович беше вкаран в кожата на боец.

20.05.2019/14:01

Папа Франциск почете паметта на журналисти, убити, докато са изпълнявали служебните си задължения, като каза, че медийната свобода има ключова роля за здравето на една държава.

19.05.2019/17:17

В Дома на журналистите в Москва се състоя среща с ветерани журналисти, посветена на 74-годишнина от победата във Великата отечествена война. Преди това всички се събраха пред паметника на загиналите във войната военни кореспонденти.

14.05.2019/18:39
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки