Начало
 
 

Парламентът прие доклада на СЕМ за 2018 г.

11.04.2019 /15:25 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мнозинството депутати подкрепят отчета на СЕМ

Има необходимост от нов закон за радиото и телевизията или сериозна промяна на сегашния, заявиха в парламента депутати и представители на СЕМ при обсъждането на доклада на регулатора за 2018 г.

Докладът на СЕМ беше приет с 91 гласа "за" и 4 "въздържал се".

В доклада се посочва, че общият обем наблюдение на радио- и телевизионни програми за 2018 г. е в размер на 23 426 часа, от тях за телевизионни програми - 14 938 часа, а за радио - 8488 часа.

На пазара на аудио-визуалните медийни услуги работят 112 регистрирани български доставчици, които създават 145 програми. В радиосектора има 60 доставчици на медийни услуги, които имат индивидуални лицензии за доставяне на 84 програми чрез наземно аналогово радиоразпръскване.

Все още съществува и кабелно разпространение на радиопрограми, където 23 регистрирани доставчици на радиоуслуги създават 24 кабелни радиопрограми.

От административнонаказателната дейност на СЕМ за 2018 г. е видно, че са издадени 42 наказателни постановления, от тях 38 са обжалвани и са образувани или предстои образуване на дела пред съответните съдилища, 4 не са обжалвани. Постановени са 48 съдебни решения.

Какво казаха депутатите от трибуната:

Проблемът не е в СЕМ, а в законите, които им дават толкова права, колкото отчитат, заяви председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов.

Той припомни, че сегашният закон не е пипан 20 години, и призова регулатора да предложи законодателни промени, които да бъдат обсъдени в комисията. Важен въпрос според Рашидов е деморализирането на обществото.

"Кой български гражданин наруши свободата на словото? Или този проблем е ръцете на самите медии", попита той. "Ние, искаме не искаме, с медиите сме едно цяло. Ако няма зрители, ако няма слушатели, сами се сещате, че съществуването на медиите е абсолютно излишно. Ние заедно съставляваме едно общо цяло”, каза Рашидов:

”А в това цяло, за да не се правят грешки, СЕМ е органът, който ще трябва да контролира и в двете посоки", коментира Рашидов. Според него СЕМ трябва да следи за поведението на медиите и да гарантира както свободата на зрителите, така и свободата на самите медии.

”Имаме остра нужда от чисто нов закон или от фундаментални промени на сегашния, който е остарял морално и технологично”, заяви Бетина Жотева от СЕМ. Тя припомни, че миналата година е приета нова европейска директива за аудиовизуални медийни услуги, която у нас трябва да се превърне в закон до септември-октомври 2020 г.

По силата на тази директива интернет-сайтовете трябва да се припознаят като електронни медии. Информацията, която идва от сайтовете, е много по-голяма от тази, която идва от телевизиите и радиата, има много хора, които се информират само от интернет, коментира Жотева.

Според новата директива всеки един сайт, който има аудио и визуална информация, трябва да е под контрола на регулаторен орган. Сега не можем нито да наблюдаваме сайтове, нито да пишем закони, каза Жотева. Тя отбеляза и проблем с недостига на финансиране на СЕМ.

Според Тома Биков от ГЕРБ важен е въпросът за отговорността на медиите. "Медиите към този момент не носят достатъчно отговорност. Това не е критика, това е съвет", каза той. Имаме нужда от минимално количество честност, човещина, проверка на новини и информация в интернет, смята той.

”Може би трябва да попитаме колко е високо доверието в българските медии”, коментира Биков и допълни, че високият рейтинг на една телевизия например не означава и високо доверието на зрителите към нея.

“Моят призив е медиите да знаят, че когато се руши доверието в останалите 3 власти, ще се руши доверието и в тях, а когато една медия не се ползва с доверие, тя спира да е медия”, коментира Биков.

Красимир Богданов от Обединените патриоти призова СЕМ да направи мониторинг на медиите, които използват субтитри при предаването на новини, свързани със Северна Македония, и да им обърне внимание, че това е крайно неуместно и трябва да бъде прекратено. "Българската наука отдавна е доказала, че езикът, който се говори в Северна Македония, е регионална норма на българския книжовен език”, заявиБогданов.

Павел Шопов от ОП отправи критики към някои предавания на БНТ. Според него се правели опити да се докаже, че Русия не ни е освободила. Според него друго предаване имало за цел да дискредитира българските свещенослужители.


 

Сподели в
 

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15

Според последни данни, докато децата от 3 до 13-годишна възраст гледат средно около час и половина телевизия, над 60-годишните стоят пред апарата средно от 5 до 6 часа дневно. А това вече буди тревога.

17.08.2019/14:51

Учителят по история Емил Джасим обяви в профила си във "Фейсбук", че е осъдил в. "Труд" на втора инстанция заради клеветнически твърдения.

16.08.2019/13:52

В началото на юли Националното събрание на Франция прие проектозакон, предназначен да ограничи речта на омразата онлайн. Под този претекст обаче може да се прилага директна цензура, сочи авторката Джудит Бергман.

15.08.2019/18:51

България е на 111-о място в света по свобода на словото, се твърди в класацията на "Репортери без граници", която се финансира от Институт "Отворено общество" на Джордж Сорос.

14.08.2019/14:29
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки