Начало
 
 

Парламентът прие доклада на СЕМ за 2018 г.

11.04.2019 /15:25 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мнозинството депутати подкрепят отчета на СЕМ

Има необходимост от нов закон за радиото и телевизията или сериозна промяна на сегашния, заявиха в парламента депутати и представители на СЕМ при обсъждането на доклада на регулатора за 2018 г.

Докладът на СЕМ беше приет с 91 гласа "за" и 4 "въздържал се".

В доклада се посочва, че общият обем наблюдение на радио- и телевизионни програми за 2018 г. е в размер на 23 426 часа, от тях за телевизионни програми - 14 938 часа, а за радио - 8488 часа.

На пазара на аудио-визуалните медийни услуги работят 112 регистрирани български доставчици, които създават 145 програми. В радиосектора има 60 доставчици на медийни услуги, които имат индивидуални лицензии за доставяне на 84 програми чрез наземно аналогово радиоразпръскване.

Все още съществува и кабелно разпространение на радиопрограми, където 23 регистрирани доставчици на радиоуслуги създават 24 кабелни радиопрограми.

От административнонаказателната дейност на СЕМ за 2018 г. е видно, че са издадени 42 наказателни постановления, от тях 38 са обжалвани и са образувани или предстои образуване на дела пред съответните съдилища, 4 не са обжалвани. Постановени са 48 съдебни решения.

Какво казаха депутатите от трибуната:

Проблемът не е в СЕМ, а в законите, които им дават толкова права, колкото отчитат, заяви председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов.

Той припомни, че сегашният закон не е пипан 20 години, и призова регулатора да предложи законодателни промени, които да бъдат обсъдени в комисията. Важен въпрос според Рашидов е деморализирането на обществото.

"Кой български гражданин наруши свободата на словото? Или този проблем е ръцете на самите медии", попита той. "Ние, искаме не искаме, с медиите сме едно цяло. Ако няма зрители, ако няма слушатели, сами се сещате, че съществуването на медиите е абсолютно излишно. Ние заедно съставляваме едно общо цяло”, каза Рашидов:

”А в това цяло, за да не се правят грешки, СЕМ е органът, който ще трябва да контролира и в двете посоки", коментира Рашидов. Според него СЕМ трябва да следи за поведението на медиите и да гарантира както свободата на зрителите, така и свободата на самите медии.

”Имаме остра нужда от чисто нов закон или от фундаментални промени на сегашния, който е остарял морално и технологично”, заяви Бетина Жотева от СЕМ. Тя припомни, че миналата година е приета нова европейска директива за аудиовизуални медийни услуги, която у нас трябва да се превърне в закон до септември-октомври 2020 г.

По силата на тази директива интернет-сайтовете трябва да се припознаят като електронни медии. Информацията, която идва от сайтовете, е много по-голяма от тази, която идва от телевизиите и радиата, има много хора, които се информират само от интернет, коментира Жотева.

Според новата директива всеки един сайт, който има аудио и визуална информация, трябва да е под контрола на регулаторен орган. Сега не можем нито да наблюдаваме сайтове, нито да пишем закони, каза Жотева. Тя отбеляза и проблем с недостига на финансиране на СЕМ.

Според Тома Биков от ГЕРБ важен е въпросът за отговорността на медиите. "Медиите към този момент не носят достатъчно отговорност. Това не е критика, това е съвет", каза той. Имаме нужда от минимално количество честност, човещина, проверка на новини и информация в интернет, смята той.

”Може би трябва да попитаме колко е високо доверието в българските медии”, коментира Биков и допълни, че високият рейтинг на една телевизия например не означава и високо доверието на зрителите към нея.

“Моят призив е медиите да знаят, че когато се руши доверието в останалите 3 власти, ще се руши доверието и в тях, а когато една медия не се ползва с доверие, тя спира да е медия”, коментира Биков.

Красимир Богданов от Обединените патриоти призова СЕМ да направи мониторинг на медиите, които използват субтитри при предаването на новини, свързани със Северна Македония, и да им обърне внимание, че това е крайно неуместно и трябва да бъде прекратено. "Българската наука отдавна е доказала, че езикът, който се говори в Северна Македония, е регионална норма на българския книжовен език”, заявиБогданов.

Павел Шопов от ОП отправи критики към някои предавания на БНТ. Според него се правели опити да се докаже, че Русия не ни е освободила. Според него друго предаване имало за цел да дискредитира българските свещенослужители.


 

Сподели в
 

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше прекалено болен, за да присъства на административно заседание, съобщиха негови поддръжници, цитирани от ДПА.

02.06.2020/18:52

На 1 юни стартира нов български доставчик на платена сателитна телевизия. Неговото име е Neosat, а обещанието към потребителите е за високо качество и гъвкави условия.

01.06.2020/14:01

Докато пандемията неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, това се случва и с 3-тото издание на авторския конкурс за чиста журналистика Web Report.

31.05.2020/17:15

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

САЩ обявиха награда от 3 млн. долара за информация, която ще помогне за задържането на „висшия лидер и ключов пропагандист“ на групировката „Ислямска държава“ Мухамед Хадир Муса Рамадан, съобщава пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от РИА Новости.

29.05.2020/16:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки