Няма да стихне гневът срещу новото авторско право

30.03.2019 /17:15 | Автор : Фабиан фон дер Марк | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стотици хиляди протестираха в Европа за свободен интернет

Досега можеше да се качва каквото си пожелаеш в интернет, включително защитени с авторско право съдържания. От което Ютюб, Гугъл и с-ие правеха луди пари. Но Европа се опомни и дръпна аварийната спирачка.

Никой не може сериозно да се съмнява, че наистина има нужда от нови правила. В Европа се закриват цели вестници, фотографи фалират, а все повече творци едва свързват двата края.

В същото време Фейсбук и Гугъл публикуват вълнуващи новини, снимки и безплатна музика на своите сайтове, които им носят милиардни печалби. А самите те не плащат нищо.

Креативните европейци, които създават някакъв интелектуален продукт, осигуряват горивото за американската комерсиална машина.

Журналисти и китаристи се отказват от своята интелектуална собственост, за да могат Гугъл и Фейсбук да увеличават приходите си от реклами, да трупат кликове и да събират още лични данни (от своите потребители). При това американските концерни не плащат нищо - нито на творците, нито пък някакви данъци в Европа. Докато в същото време творците обедняват. Редно ли е това?

Хората излязоха да протестират  

Всъщност с този разказ можеха да бъдат призовани стотици хиляди да излязат на улицата и да настояват за нови правила. Да демонстрират за това - Гугъл да си плаща, когато гарнира с реклами европейски произведения и прави така пари. Но видяхме друго: в европейските градове излязоха да протестират само противниците на реформата, а не защитниците на авторските права. Как можа да се случи подобно нещо?

Случи се, защото новата директива не се отнася само до американските гиганти, а и до малките платформи в Европа, което ги уплаши. Случи се, защото в интернет ще бъде въведен задължителен контрол на качваните в мрежата съдържания - тъй наречените ъплоудфилтри. Случи се и защото не беше проведен дебат СЪС, а само ЗА потребителите, които ще бъдат засегнати от реформата.

Сред тези потребители сигурно има и много зле информирани паразити, които си мислят, че са в правото си да ползват всяко едно съдържание от интернет - безплатно. Но сред тях има и отлични познавачи на материята, които са оправдано загрижени и които имат съзнанието за нуждата от реформа на авторското право.

Вместо да разговарят с тях, европейските политици ги охулиха като купени роботи (ботове). Гневът на интернет-общността достигна своя пик точно преди гласуването на реформата. Но той няма да спадне, след като новото авторско право вече е свършен факт.

В Германия, например, протестиращите издигнаха призива да не се гласува за управляващите сега партии (#никога повече ХДС). И сега политиците трябва да се обърнат към своите критици, за да защитят собствените си позиции - с много по-големи от досегашните си ангажимент, съпричастност и компетентност. В противен случай между тях и поколението на Ютюб ще продължи да зее огромна пропаст.

Свързани:  Как гласуваха за авторското право нашите евродепутати

Евродепутатите одобриха спорната директива за авторското право с 348 гласа "за", 274 "против" и 36 "въздържал се". Ето как гласуваха българските депутати според протокола, публикуван от ЕП.
Дата: 27.03.2019


 

Сподели в
 

Полковникът от резерва Христо Драгозов ще се появи на връх Шипка за възстановката на кървавите битки при отбраната на прохода през Руско-турската освободителна война в образа на знаменития военен кореспондент на списанията La Ilustración Española y Americana, L´Illustration и The Graphic Хосе Луис Пелисер.

22.08.2019/18:53

До голяма степен съвременните мобилни телефони изместват все по-силно добрите любителски фотоапарати. Това казва пред БНР фотографът ветеран Иво Хаджимишев и добавя:

21.08.2019/18:56

Промяна в сайта на "Свободна Европа" обърка потребителите за кратко страницата на българската редакция се отваряше като "Сибирь.Реалии".

20.08.2019/15:26

Какво можете да видите в Пловдив и как можете да опознаете града в целия му чар за един уикенд разказва в 2 поредни материала финландското онлайн издание biginfinland.com.

19.08.2019/18:55

Премиерата на книгата „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18 август 2019 г. от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888” в Поморие.

17.08.2019/17:15
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 83 гости

Бързи връзки