Няма да стихне гневът срещу новото авторско право

30.03.2019 /17:15 | Автор : Фабиан фон дер Марк | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стотици хиляди протестираха в Европа за свободен интернет

Досега можеше да се качва каквото си пожелаеш в интернет, включително защитени с авторско право съдържания. От което Ютюб, Гугъл и с-ие правеха луди пари. Но Европа се опомни и дръпна аварийната спирачка.

Никой не може сериозно да се съмнява, че наистина има нужда от нови правила. В Европа се закриват цели вестници, фотографи фалират, а все повече творци едва свързват двата края.

В същото време Фейсбук и Гугъл публикуват вълнуващи новини, снимки и безплатна музика на своите сайтове, които им носят милиардни печалби. А самите те не плащат нищо.

Креативните европейци, които създават някакъв интелектуален продукт, осигуряват горивото за американската комерсиална машина.

Журналисти и китаристи се отказват от своята интелектуална собственост, за да могат Гугъл и Фейсбук да увеличават приходите си от реклами, да трупат кликове и да събират още лични данни (от своите потребители). При това американските концерни не плащат нищо - нито на творците, нито пък някакви данъци в Европа. Докато в същото време творците обедняват. Редно ли е това?

Хората излязоха да протестират  

Всъщност с този разказ можеха да бъдат призовани стотици хиляди да излязат на улицата и да настояват за нови правила. Да демонстрират за това - Гугъл да си плаща, когато гарнира с реклами европейски произведения и прави така пари. Но видяхме друго: в европейските градове излязоха да протестират само противниците на реформата, а не защитниците на авторските права. Как можа да се случи подобно нещо?

Случи се, защото новата директива не се отнася само до американските гиганти, а и до малките платформи в Европа, което ги уплаши. Случи се, защото в интернет ще бъде въведен задължителен контрол на качваните в мрежата съдържания - тъй наречените ъплоудфилтри. Случи се и защото не беше проведен дебат СЪС, а само ЗА потребителите, които ще бъдат засегнати от реформата.

Сред тези потребители сигурно има и много зле информирани паразити, които си мислят, че са в правото си да ползват всяко едно съдържание от интернет - безплатно. Но сред тях има и отлични познавачи на материята, които са оправдано загрижени и които имат съзнанието за нуждата от реформа на авторското право.

Вместо да разговарят с тях, европейските политици ги охулиха като купени роботи (ботове). Гневът на интернет-общността достигна своя пик точно преди гласуването на реформата. Но той няма да спадне, след като новото авторско право вече е свършен факт.

В Германия, например, протестиращите издигнаха призива да не се гласува за управляващите сега партии (#никога повече ХДС). И сега политиците трябва да се обърнат към своите критици, за да защитят собствените си позиции - с много по-големи от досегашните си ангажимент, съпричастност и компетентност. В противен случай между тях и поколението на Ютюб ще продължи да зее огромна пропаст.

Свързани:  Как гласуваха за авторското право нашите евродепутати

Евродепутатите одобриха спорната директива за авторското право с 348 гласа "за", 274 "против" и 36 "въздържал се". Ето как гласуваха българските депутати според протокола, публикуван от ЕП.
Дата: 27.03.2019


 

Сподели в
 

Има една виртуална реалност, в която броят на харесванията и споделянията нямат значение за изграждането на онлайн личност. Приложения като Cocoon стъпват на това да бъдем истинското си аз и да общуваме само с малка група избрани хора.

28.01.2020/15:41

"Да преминеш рубикон", означава, че си на прага да направиш такъв избор, връщане назад след който няма. Българските медии са точно в такава ситуация. Изправени са пред ключови промени, които ще определят бъдещето им за дълго време напред.

18.01.2020/18:28

Българският поет, журналист и общественик Румен Леонидов пусна коментар в профила си във Фейсбук, с който отправи критика към българските медии и по-скоро за тяхното съдържание.

16.01.2020/16:55

Децата, които от рано сутринта се взират в екрани - телевизионни или на игрови конзоли, таблети, смартфони и компютри, са изложени на тройно по-висок риск от езикови проблеми, предаде АФП, позовавайки се на френско проучване.

15.01.2020/16:50

Върховният касационен съд (ВКС) оправда Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, по обвинението за хулиганство заради нападение над двама журналисти, съобщи lex.bg.

14.01.2020/16:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки