Начало
 
 

Докога жертви на вредните за здравето и живота нововъведения по „Граф Игнатиев"?!

19.03.2019 /14:05 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отсечката на "Граф Игнатиев" пред СБЖ. Наред с предизвикалите вече много инциденти триъгълни ограничители, отдясно се вижда и част от "островчето" на трамвайната спирка, което също е много опасно. Снимка: Фейсбук

Поредният гражданин, пострадал от резултатите на опасния за здравето и живота на хората нескончаем ремонт по ключовата столична улица, стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. Какво чака Столична община, за да вземе спешни мерки - някой да загине ли?!

Изтезанието на софиянци с нескончаемия ремонт по ключовата столицна улица „Граф Игнатиев”, произвел опасни за здравето и живота на хората резултати, остави вече не една и две кървави следи.  Десетки са случаите на хора, спънали се опасно, паднали и наранили се заради нелепите и остри каменни ограничители, заместили ликвидираните при ремонта тротоари.

Работещите в магазините и заведенията по улицата свидетелстват за многобройни ежедневни инциденти с граждани. Рискът при всеки такъв случай е и за живота на хората, защото там минават трамваи и всяко падане може да свърши фатално под колелата на засилила се мотриса.

СБЖ е разположен на ул. „Граф Игнатиев” 4, досами площад „Гарибалди”. За съжаление, не един и два са инцидентите, наблюдавани и пряко от нас, работещите тук. Получавали сме оплаквания по този повод от наши членове, от наши гости, от колеги и граждани, посещаващи многобройните организирани в Съюза събития. Ръководството на СБЖ е сигнализирало вече по темата Столична община. Но опасните случаи не секват, а ефективни мерки не се забелязват.

Поредният пострадал гражданин стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. То е тясно и с опасен бордюр, за чието съществуване повечето пътници, слизащи или бързащи да се качат в трамвая, дори и не подозират.

Поради многото хора на спирката бордюрът е трудно забележим. Розалина пострада при слизане от трамвая - само след направени две крачки на „островчето”, то свършва с въпросния бордюр, от който кракът на неподготвения човек хлътва в нищото и следва опасно строполяване.

Хора от околните магазини, помогналите на зле ударилата се наша колежка, са споделили, че са много и обратните случаи - забързали се да „хванат” трамвая граждани се препъват в същия този бордюр, като някои падат дори върху трамвайните релси. Засега, за щастие, ватманите са успявали да спрат и още няма инциденти с фатален край. Но нима трябва да се чака някой да загине, за да вземе най-после Столична община спешни мерки и да поправи всички безумия около този ремонт, застрашаващи здравето и живота на хората?!

Ето какво написа на профила си във Фейсбук главният секретар на СБЖ Иван Върбанов по повод случая с Розалина Евдокимова: „Нямам думи да изкажа недоумението си от идиотщината на реконструираната част. Не зная дали е красиво или не, но със сигурност не е безопасно. До там ли го докарахме: да сме безсилни пред бездарието и грешките на архитект?! Уморих се да настоявам да направим държавата и живота ни нормални - вече не, а само поносими. Кауза пердута?”

Има и още настоятелни искания към Столична община, а и към СОС. Освен спешно да се премахнат конкретните причинители на инциденти, трябва също незабавно да се изработи и огласи правен норматив, който да постановява кой и как ще компенсира гражданите за причиняваните им от физически страдания.

Със специално внимание е необходимо да се разгледа и въпросът за животозастрашаващия риск, на който са подложени хората с увреждания, особено онези с ограничено зрение, заради ликвидирането на тротоарите по „Граф Игнатиев”. В натоящия си вид улицата не просто дискриминира тези хора, а направо поставя под заплаха живота им. В риск, уви, са и всички останали граждани. Това ли е "европейското развитие на България"?!

Решаването на проблемите не търпи никакво отлагане!

Сподели в
 

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

25.06.2020/15:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки