Начало
 
 

Докога жертви на вредните за здравето и живота нововъведения по „Граф Игнатиев"?!

19.03.2019 /14:05 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отсечката на "Граф Игнатиев" пред СБЖ. Наред с предизвикалите вече много инциденти триъгълни ограничители, отдясно се вижда и част от "островчето" на трамвайната спирка, което също е много опасно. Снимка: Фейсбук

Поредният гражданин, пострадал от резултатите на опасния за здравето и живота на хората нескончаем ремонт по ключовата столична улица, стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. Какво чака Столична община, за да вземе спешни мерки - някой да загине ли?!

Изтезанието на софиянци с нескончаемия ремонт по ключовата столицна улица „Граф Игнатиев”, произвел опасни за здравето и живота на хората резултати, остави вече не една и две кървави следи.  Десетки са случаите на хора, спънали се опасно, паднали и наранили се заради нелепите и остри каменни ограничители, заместили ликвидираните при ремонта тротоари.

Работещите в магазините и заведенията по улицата свидетелстват за многобройни ежедневни инциденти с граждани. Рискът при всеки такъв случай е и за живота на хората, защото там минават трамваи и всяко падане може да свърши фатално под колелата на засилила се мотриса.

СБЖ е разположен на ул. „Граф Игнатиев” 4, досами площад „Гарибалди”. За съжаление, не един и два са инцидентите, наблюдавани и пряко от нас, работещите тук. Получавали сме оплаквания по този повод от наши членове, от наши гости, от колеги и граждани, посещаващи многобройните организирани в Съюза събития. Ръководството на СБЖ е сигнализирало вече по темата Столична община. Но опасните случаи не секват, а ефективни мерки не се забелязват.

Поредният пострадал гражданин стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. То е тясно и с опасен бордюр, за чието съществуване повечето пътници, слизащи или бързащи да се качат в трамвая, дори и не подозират.

Поради многото хора на спирката бордюрът е трудно забележим. Розалина пострада при слизане от трамвая - само след направени две крачки на „островчето”, то свършва с въпросния бордюр, от който кракът на неподготвения човек хлътва в нищото и следва опасно строполяване.

Хора от околните магазини, помогналите на зле ударилата се наша колежка, са споделили, че са много и обратните случаи - забързали се да „хванат” трамвая граждани се препъват в същия този бордюр, като някои падат дори върху трамвайните релси. Засега, за щастие, ватманите са успявали да спрат и още няма инциденти с фатален край. Но нима трябва да се чака някой да загине, за да вземе най-после Столична община спешни мерки и да поправи всички безумия около този ремонт, застрашаващи здравето и живота на хората?!

Ето какво написа на профила си във Фейсбук главният секретар на СБЖ Иван Върбанов по повод случая с Розалина Евдокимова: „Нямам думи да изкажа недоумението си от идиотщината на реконструираната част. Не зная дали е красиво или не, но със сигурност не е безопасно. До там ли го докарахме: да сме безсилни пред бездарието и грешките на архитект?! Уморих се да настоявам да направим държавата и живота ни нормални - вече не, а само поносими. Кауза пердута?”

Има и още настоятелни искания към Столична община, а и към СОС. Освен спешно да се премахнат конкретните причинители на инциденти, трябва също незабавно да се изработи и огласи правен норматив, който да постановява кой и как ще компенсира гражданите за причиняваните им от физически страдания.

Със специално внимание е необходимо да се разгледа и въпросът за животозастрашаващия риск, на който са подложени хората с увреждания, особено онези с ограничено зрение, заради ликвидирането на тротоарите по „Граф Игнатиев”. В натоящия си вид улицата не просто дискриминира тези хора, а направо поставя под заплаха живота им. В риск, уви, са и всички останали граждани. Това ли е "европейското развитие на България"?!

Решаването на проблемите не търпи никакво отлагане!

Сподели в
 

Роденият в Дъблин на 16 октомври 1854 г. магьосник на словото успява да се изяви за краткия си 46-годишен живот не само като писател, поет и драматург, но и като журналист. Пословични са и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, изречени сякаш днес. Например: „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

16.10.2019/21:01

Днес БНР излъчи интервю с двама интересни членове на гостуващата у нас делегация на виетнамската Асоциация на дружествата за приятелство с България, като и двамата са български възпитаници. „Добре е журналистите във вашата страна да разказват повече за Виетнам. Журналистите сте огънчето, което разпалва опознаването и приятелството,” казва посланикът на Ханой у нас Н. Пр. Доан Туан Лин

08.10.2019/15:08

Международната федерация на журналистите (МФЖ) разпространи сред своите членове - националните журналистически съюзи и асоциации - специален постер, издаден на английски, френски и немски език, по повод отбелязвания на 7 октомври Международен ден за достоен труд.

07.10.2019/01:24

Най-високото отличие на Съюза бе връчено на колегата от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. На церемонията присъстваха и ръководителите на БСТВ Любомир Коларов и Петко Тодоров, по чието предложение е присъдена наградата.

03.10.2019/15:39

Ще си позволя да започна репортажа си с думи на един от българските съвременни журналисти, към който всички питаем респект. Та Енчо Господинов казва: „Имам колеги, за които журналистиката е професия като всички други. Но имам приятели, за които журналистиката е съдба. Йосиф е един от тях, който носи цял живот журналистиката в съдбовната си раница, като войник маршалския жезъл.“ И това го доказа препълненият клуб „Журналист“ в СБЖ, където премиерата на книгата на Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“ сбра не само негови приятели и колеги, а и много млади журналисти, дошли да попият нещо ново за този толкова труден,но обичан наш занаят.

01.10.2019/22:53
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 58 гости

Бързи връзки