Начало
 
 

Докога жертви на вредните за здравето и живота нововъведения по „Граф Игнатиев"?!

19.03.2019 /14:05 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отсечката на "Граф Игнатиев" пред СБЖ. Наред с предизвикалите вече много инциденти триъгълни ограничители, отдясно се вижда и част от "островчето" на трамвайната спирка, което също е много опасно. Снимка: Фейсбук

Поредният гражданин, пострадал от резултатите на опасния за здравето и живота на хората нескончаем ремонт по ключовата столична улица, стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. Какво чака Столична община, за да вземе спешни мерки - някой да загине ли?!

Изтезанието на софиянци с нескончаемия ремонт по ключовата столицна улица „Граф Игнатиев”, произвел опасни за здравето и живота на хората резултати, остави вече не една и две кървави следи.  Десетки са случаите на хора, спънали се опасно, паднали и наранили се заради нелепите и остри каменни ограничители, заместили ликвидираните при ремонта тротоари.

Работещите в магазините и заведенията по улицата свидетелстват за многобройни ежедневни инциденти с граждани. Рискът при всеки такъв случай е и за живота на хората, защото там минават трамваи и всяко падане може да свърши фатално под колелата на засилила се мотриса.

СБЖ е разположен на ул. „Граф Игнатиев” 4, досами площад „Гарибалди”. За съжаление, не един и два са инцидентите, наблюдавани и пряко от нас, работещите тук. Получавали сме оплаквания по този повод от наши членове, от наши гости, от колеги и граждани, посещаващи многобройните организирани в Съюза събития. Ръководството на СБЖ е сигнализирало вече по темата Столична община. Но опасните случаи не секват, а ефективни мерки не се забелязват.

Поредният пострадал гражданин стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. То е тясно и с опасен бордюр, за чието съществуване повечето пътници, слизащи или бързащи да се качат в трамвая, дори и не подозират.

Поради многото хора на спирката бордюрът е трудно забележим. Розалина пострада при слизане от трамвая - само след направени две крачки на „островчето”, то свършва с въпросния бордюр, от който кракът на неподготвения човек хлътва в нищото и следва опасно строполяване.

Хора от околните магазини, помогналите на зле ударилата се наша колежка, са споделили, че са много и обратните случаи - забързали се да „хванат” трамвая граждани се препъват в същия този бордюр, като някои падат дори върху трамвайните релси. Засега, за щастие, ватманите са успявали да спрат и още няма инциденти с фатален край. Но нима трябва да се чака някой да загине, за да вземе най-после Столична община спешни мерки и да поправи всички безумия около този ремонт, застрашаващи здравето и живота на хората?!

Ето какво написа на профила си във Фейсбук главният секретар на СБЖ Иван Върбанов по повод случая с Розалина Евдокимова: „Нямам думи да изкажа недоумението си от идиотщината на реконструираната част. Не зная дали е красиво или не, но със сигурност не е безопасно. До там ли го докарахме: да сме безсилни пред бездарието и грешките на архитект?! Уморих се да настоявам да направим държавата и живота ни нормални - вече не, а само поносими. Кауза пердута?”

Има и още настоятелни искания към Столична община, а и към СОС. Освен спешно да се премахнат конкретните причинители на инциденти, трябва също незабавно да се изработи и огласи правен норматив, който да постановява кой и как ще компенсира гражданите за причиняваните им от физически страдания.

Със специално внимание е необходимо да се разгледа и въпросът за животозастрашаващия риск, на който са подложени хората с увреждания, особено онези с ограничено зрение, заради ликвидирането на тротоарите по „Граф Игнатиев”. В натоящия си вид улицата не просто дискриминира тези хора, а направо поставя под заплаха живота им. В риск, уви, са и всички останали граждани. Това ли е "европейското развитие на България"?!

Решаването на проблемите не търпи никакво отлагане!

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 71 гости

Бързи връзки