Начало
 
 

Константин Иванов кани на „екзотичен и невъзможен маршрут” с новата си книга

18.03.2019 /06:09 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Корицата на новата книга на Константин Иванов

Премиерата на „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана” на известния журналист международник, кореспондентствал из арабския и из целия останал свят, ще е на 20 март от 16 часа в клуб „Журналист” на СБЖ

„Не беше лесно да склони, гризат го подозрения и съмнения, не пести самоирония, до насмешка, когато отваряме дума за натрупаното от шейсет години... Дали си струва да връщаме времето, дали казват нещо днес журналистическите редове от 1968-ма?... Може би по-актуални биха били редовете от днешно време, когато се сблъскахме или когато се разминахме с демокрацията?...”

Това са част от встъпителните „думи на редактора” - на радиолегендата Божана Димитрова, с които тя въвежда читателя в тайнството на рождението на новата книга на известния журналист международник Константин Иванов под необятното заглавие „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана”. Самият автор отправя своята благодарност към Божана „заради нейната настойчивост да стъкмя тази книга, която отлагам от години”.

Резултатът е едно необичайно, увлекателно, познавателно, проковакитвно, хвърлящо мостове през времето и разбуждащо човещината четиво, което не бива да се пропуска. Коста, както го наричат всички колеги и приятели, е събрал в книгата си както ярки епизоди, срещи и народопсихологични зарисовки от своето кореспонденстване из арабския и целия останал свят, така и силни образци на публицистиката си от несвършващото ни „преходно” време.

Тук са и детските спомени на автора за англоамериканските бомбардировки над София през Втората световна война, чиито извършители бяха удостоени не тъй отдавна и с паметник у нас, за разлика от жертвите им...

И екзотичните африкански преживявания през една далечна Седмица на малийската младеж...

И изпитанията на войната в Ливан, видени с точния мерник на кореспондентското око, което улавия не само политическите извивки на вечния близкоизточен конфликт, но и всички оттенъци на местната виталност, чак до „арабската модификация на IBM - „иншалла букра мумкен” - „ако е рекъл Аллах, утре може би”...

И свидетелствата за особеностите на чешките вододели - през 1968-ма и след 1989-та...

И горчивата гротеска за „престъпния символ на комунягата Ботев”...

И трудностите да се следва повика за мечти на Мартин Лутър Кинг и на Джон Ленън на фона на украниския Майдан и на родната вандалщина с космическата капсула на Георги Иванов...

Във всичко това Божана Димитрова е видяла „непримирима авторска позиция, живата надежда на журналиста, на гражданинан, на българина за по-добро време, за повече ред, човещина и справедливост”.

А какво ще разкаже сам за своята книга лично авторът Коста Иванов с неподражаемото му и неизменно фино чувство за хумор, ще видим и чуем на премиерата на 20 март, сряда, от 16 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ - ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 1. Там ще бъде и Христо Георгиев, редакторът на ИК „Синева”, чиято заслуга е излизането на „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана”.

На презентацията всеки желаещ ще може да си закупи книгата, от чиито страници Коста вече е пожелал: „Приятен ти път по този екзотичен и невъзможен маршрут, драги читателю!”

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 83 гости

Бързи връзки