Начало
 
 

Константин Иванов кани на „екзотичен и невъзможен маршрут” с новата си книга

18.03.2019 /06:09 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Корицата на новата книга на Константин Иванов

Премиерата на „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана” на известния журналист международник, кореспондентствал из арабския и из целия останал свят, ще е на 20 март от 16 часа в клуб „Журналист” на СБЖ

„Не беше лесно да склони, гризат го подозрения и съмнения, не пести самоирония, до насмешка, когато отваряме дума за натрупаното от шейсет години... Дали си струва да връщаме времето, дали казват нещо днес журналистическите редове от 1968-ма?... Може би по-актуални биха били редовете от днешно време, когато се сблъскахме или когато се разминахме с демокрацията?...”

Това са част от встъпителните „думи на редактора” - на радиолегендата Божана Димитрова, с които тя въвежда читателя в тайнството на рождението на новата книга на известния журналист международник Константин Иванов под необятното заглавие „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана”. Самият автор отправя своята благодарност към Божана „заради нейната настойчивост да стъкмя тази книга, която отлагам от години”.

Резултатът е едно необичайно, увлекателно, познавателно, проковакитвно, хвърлящо мостове през времето и разбуждащо човещината четиво, което не бива да се пропуска. Коста, както го наричат всички колеги и приятели, е събрал в книгата си както ярки епизоди, срещи и народопсихологични зарисовки от своето кореспонденстване из арабския и целия останал свят, така и силни образци на публицистиката си от несвършващото ни „преходно” време.

Тук са и детските спомени на автора за англоамериканските бомбардировки над София през Втората световна война, чиито извършители бяха удостоени не тъй отдавна и с паметник у нас, за разлика от жертвите им...

И екзотичните африкански преживявания през една далечна Седмица на малийската младеж...

И изпитанията на войната в Ливан, видени с точния мерник на кореспондентското око, което улавия не само политическите извивки на вечния близкоизточен конфликт, но и всички оттенъци на местната виталност, чак до „арабската модификация на IBM - „иншалла букра мумкен” - „ако е рекъл Аллах, утре може би”...

И свидетелствата за особеностите на чешките вододели - през 1968-ма и след 1989-та...

И горчивата гротеска за „престъпния символ на комунягата Ботев”...

И трудностите да се следва повика за мечти на Мартин Лутър Кинг и на Джон Ленън на фона на украниския Майдан и на родната вандалщина с космическата капсула на Георги Иванов...

Във всичко това Божана Димитрова е видяла „непримирима авторска позиция, живата надежда на журналиста, на гражданинан, на българина за по-добро време, за повече ред, човещина и справедливост”.

А какво ще разкаже сам за своята книга лично авторът Коста Иванов с неподражаемото му и неизменно фино чувство за хумор, ще видим и чуем на премиерата на 20 март, сряда, от 16 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ - ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 1. Там ще бъде и Христо Георгиев, редакторът на ИК „Синева”, чиято заслуга е излизането на „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана”.

На презентацията всеки желаещ ще може да си закупи книгата, от чиито страници Коста вече е пожелал: „Приятен ти път по този екзотичен и невъзможен маршрут, драги читателю!”

Сподели в
 

Роденият в Дъблин на 16 октомври 1854 г. магьосник на словото успява да се изяви за краткия си 46-годишен живот не само като писател, поет и драматург, но и като журналист. Пословични са и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, изречени сякаш днес. Например: „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

16.10.2019/21:01

Днес БНР излъчи интервю с двама интересни членове на гостуващата у нас делегация на виетнамската Асоциация на дружествата за приятелство с България, като и двамата са български възпитаници. „Добре е журналистите във вашата страна да разказват повече за Виетнам. Журналистите сте огънчето, което разпалва опознаването и приятелството,” казва посланикът на Ханой у нас Н. Пр. Доан Туан Лин

08.10.2019/15:08

Международната федерация на журналистите (МФЖ) разпространи сред своите членове - националните журналистически съюзи и асоциации - специален постер, издаден на английски, френски и немски език, по повод отбелязвания на 7 октомври Международен ден за достоен труд.

07.10.2019/01:24

Най-високото отличие на Съюза бе връчено на колегата от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. На церемонията присъстваха и ръководителите на БСТВ Любомир Коларов и Петко Тодоров, по чието предложение е присъдена наградата.

03.10.2019/15:39

Ще си позволя да започна репортажа си с думи на един от българските съвременни журналисти, към който всички питаем респект. Та Енчо Господинов казва: „Имам колеги, за които журналистиката е професия като всички други. Но имам приятели, за които журналистиката е съдба. Йосиф е един от тях, който носи цял живот журналистиката в съдбовната си раница, като войник маршалския жезъл.“ И това го доказа препълненият клуб „Журналист“ в СБЖ, където премиерата на книгата на Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“ сбра не само негови приятели и колеги, а и много млади журналисти, дошли да попият нещо ново за този толкова труден,но обичан наш занаят.

01.10.2019/22:53
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки