Начало
 
 

Константин Иванов кани на „екзотичен и невъзможен маршрут” с новата си книга

18.03.2019 /06:09 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Корицата на новата книга на Константин Иванов

Премиерата на „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана” на известния журналист международник, кореспондентствал из арабския и из целия останал свят, ще е на 20 март от 16 часа в клуб „Журналист” на СБЖ

„Не беше лесно да склони, гризат го подозрения и съмнения, не пести самоирония, до насмешка, когато отваряме дума за натрупаното от шейсет години... Дали си струва да връщаме времето, дали казват нещо днес журналистическите редове от 1968-ма?... Може би по-актуални биха били редовете от днешно време, когато се сблъскахме или когато се разминахме с демокрацията?...”

Това са част от встъпителните „думи на редактора” - на радиолегендата Божана Димитрова, с които тя въвежда читателя в тайнството на рождението на новата книга на известния журналист международник Константин Иванов под необятното заглавие „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана”. Самият автор отправя своята благодарност към Божана „заради нейната настойчивост да стъкмя тази книга, която отлагам от години”.

Резултатът е едно необичайно, увлекателно, познавателно, проковакитвно, хвърлящо мостове през времето и разбуждащо човещината четиво, което не бива да се пропуска. Коста, както го наричат всички колеги и приятели, е събрал в книгата си както ярки епизоди, срещи и народопсихологични зарисовки от своето кореспонденстване из арабския и целия останал свят, така и силни образци на публицистиката си от несвършващото ни „преходно” време.

Тук са и детските спомени на автора за англоамериканските бомбардировки над София през Втората световна война, чиито извършители бяха удостоени не тъй отдавна и с паметник у нас, за разлика от жертвите им...

И екзотичните африкански преживявания през една далечна Седмица на малийската младеж...

И изпитанията на войната в Ливан, видени с точния мерник на кореспондентското око, което улавия не само политическите извивки на вечния близкоизточен конфликт, но и всички оттенъци на местната виталност, чак до „арабската модификация на IBM - „иншалла букра мумкен” - „ако е рекъл Аллах, утре може би”...

И свидетелствата за особеностите на чешките вододели - през 1968-ма и след 1989-та...

И горчивата гротеска за „престъпния символ на комунягата Ботев”...

И трудностите да се следва повика за мечти на Мартин Лутър Кинг и на Джон Ленън на фона на украниския Майдан и на родната вандалщина с космическата капсула на Георги Иванов...

Във всичко това Божана Димитрова е видяла „непримирима авторска позиция, живата надежда на журналиста, на гражданинан, на българина за по-добро време, за повече ред, човещина и справедливост”.

А какво ще разкаже сам за своята книга лично авторът Коста Иванов с неподражаемото му и неизменно фино чувство за хумор, ще видим и чуем на премиерата на 20 март, сряда, от 16 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ - ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 1. Там ще бъде и Христо Георгиев, редакторът на ИК „Синева”, чиято заслуга е излизането на „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана”.

На презентацията всеки желаещ ще може да си закупи книгата, от чиито страници Коста вече е пожелал: „Приятен ти път по този екзотичен и невъзможен маршрут, драги читателю!”

Сподели в
 

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

25.06.2020/15:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки