Начало
 
 

Във Венецуела арестуваха журналист за саботаж, после го пуснаха условно

12.03.2019 /20:21 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Луис Карлос Диас в радиостуудиото

Луис Карлос Диас, който води радиокоментарна рубрика с напътствия към противниците на президента Николас Мадуро, бе един от двамата задържани по подозрение за организиране на тежкия срив в електроснабдителната мрежа на страната. И той, и другият заподозрян бяха освободени условно, докато тече следствието

Един от двамата мъже, задържани по подозрение, че са организирали и участвали в саботажа, довел до тежък срив в цялата електроснабдителната мрежа на Венецуела, поради който голяма част от страната още е без ток, е 34-годишният радиожурналист Луис Карлос Диас. След неколкочасов арест и обиск в дома му в негово присъствие той беше освободен условно, докато тече следствието, както съобщи ВВС. На Диас му е забранено да напуска страната, да прави изявления за хода на делото, да участва в демонстрации.

По същия начин се процедира и с другия задържан по същия случай - служителя на националната електрическа компания Corpoelec Хеовани Самбрано. И той е бил пуснат на свобода условно.

За Луис Карлос Диас се вдигна голям шум веднага след ареста му, не само защото е журналист, но и защото има довйно гражданство - както венецуелско, така и испанско. За съдбата му веднага се заинтересува испанското посолство в Каракас, въпросът бе повдигна и в Европейския парламент, постъпи и запитване от офиса на комисарката на ООН по правата на човека Мишел Бачелет.

Разказвайки за Диас, испанските медии сочат, че той работи в частното информационно радио Unión Radio Noticias de Caracas („Обединение на новинарското радио в Каракас”), където води своя коментарна рубрика с открито антиправителстева насоченост. В предаването си, което се записва и на видео, той обикновено напътства противниците на президента Николас Мадуро, като често това наподобява инструктаж.

Така звучи и коментарът му от 27 февруари т.г., в който Диас съветва слушателите си какво да предприемат при масово и дълготрайно спиране на тока, ползвайки като пример подобни ситуации, разигравали се по време на т.нар. „арабска пролет”. Той употребява за казуса с прекъснатото електричество английския термин „blackout”.

Седмица по-късно - на 7 март, именно такъв „blackout” се разиграва и във Венецуела. Тежка авария поразява централната компютърна памет на най-голямата ВЕЦ в страната, а също и електронния „мозък” на централата на Corpoelec в Каракас. Това води до спиране на тока на около 80% от националната територия, включително в столцата. Последствията са изключително болезнени и за населението, и за икономиката.

Както обясни при свое специално изявление на 11 март президентът Николас Мадуро, първата аварийна ситуация е последвана от още три различни срива, станали в различно време и поразили различни съоръжения и системи във венецуелската електрическа мрежа.

Усилията на екипите по възстановяване на електрозахранването са били саботирани от специални мобилни устройства, излъчващи електроманитни вълни, с които е било въздействано варху далекопроводите и така подновеното токоподаване е било прекъсвано отново.

Според Мадуро с такъв тип високи технологии за въздействие разполагат единствено САЩ. Той обвини американското ръководство в организиране на тази мащабна подривна акция с цел дестабилизиране на Венецуела и смяна на властта. Посочи също, че това е било осъществено с участието и на преки извършители от средите на венецуелската опозиция, като обяви, че вече има двама арестувани. Изявленията на президента бяха направени, докато Луис Карлос Диас и Хеовани Самбрано още бяха задържани.

Диас е бил задържан късно следобед на 11 март, докато се прибирал на велосипед към дома си. Няколко часа за него не се е знаело нищо, докато накрая, към 2.30 ч. след полунощ, вече на 12 март, той е бил докаран в дома си под стража от агенти на службите за сигурност за извършване на обиск.

Претърсването на жилището, където Диас живее с жена си Наки Сото, също радиожурналистка, продължило до към 4 часа. Били иззети четири мобилни телефона, три лаптопа, един твърд диск и пари в брой. Станало е ясно, че спрямо журналиста са повдигнати обвинения за извършване на престъпления в областта на информатиката.

Диас притежава много добра подготовка в областта на дигиталните технологии. Освен с журналистика, той се е занимавал и с обучаване на политически активисти, които е насочвал как да използват по-ефективно възможностите на социалните мрежи и на други комуникационни системи.

Вече му е повдигнато обвинение за съучастие в организирането на „blackout”, но докато разследването на приключи, той е пуснат условно на свобода, също както и другият обвинен.

Все още непреодоляната авария бе определена от властите в Каракас като най-голямата агресия срещу страната за последните 200 години.

От САЩ отричат да имат отношение към случилото се и винят за всичко самото венесуелско управление, което било занемарило подръжката на ектрическата инфраструктура. Същите са и твърденията на венецуелската опозиция начело със самообявилия се „временен президент” Хуан Гуайдо, който обяви, че „светлината ще дойде, когато свърши узурпацията на властта” и Мадуро се махне.

Той призова привържениците си да излизат по улиците и да искат смяна на управлението. Окуражи дори някои вандалски актове, с което обаче предизвика остри критики от редиците на собствениците си поддръжници.

Спрямо самия Гуайдо прокуратурата започна разследване по обвинение, че е „един от интелектуалните автори на саботажа” срещу националната електрическа система.

Същевременно американският експерт по комуникационни технологии, интернет връзки и дипломация Калев Литару публикува в сп. „Форбс” статия, в която определя като „много реалистична” идеята, че Съединените щати биха могли да приложат кибератака по електрическата система на държава, която им е неугодна, за да предизвикат обществени брожения и смяна на властта в нея. Авторът посочва и своя собствена публикация от 2015-та, която чертае параметрите на подобна атака - много подобни на сегашните.

Знае се също, че Пентагонът още през 2009 г. създава свое специализирано Киберкомандване, което работи в тясно сътрудничество с NSA (Агенцията за национална сигурност на САЩ).

Връщайки се към конкретния случай с журналиста Луис Карлос Диас, може да се припомни също, че записът с предаването му от 27 февруари, когато той говори за опита с „blackout” по време на „арабските пролети”, става повод още на 8 март към него да се отправят тогава още неформални подозрения за съучастие в електросрива. Видеото е пуснато с коментари в такъв дух и лично от председатея на доминираното от чависти Национално конституционно събрание Диосдадо Кабейо.

Съпругата на Диас - Наки Сото, от своя страна е категорична, че мъжът й не е участвал в нищо противозаконно. Тепърва ще се води следствие, но засега, както подчерта и Мадуро, главната грижа на властите е да възстановят напълно и сигурно електроподаването до гражданите на Венецуела.

Пропагандната война срещу страната не стихва и дори в сегашната драматична за населението на страната ситуация не пропуска манипулациите и фалшивите новини. Трудната обстановка се представя в напълно катастрофични краски с цел да се внуши неспособността на правителството да се справи.

Тъй като поради липсата на ток не работят и водните помпи, в 6-милионния Каракас има сериозен недостиг на питейна вода, която да стига до жилищата на хората. Затова правителството е посочило определени точки из града, където има изходи на тръби от водопроводната мрежа и от тях може да се налива вода.

Само че доста големи западни медии на 12 март тиражираха видеозаписи със струпани хора около открития канал, по който минава река Гуайре, пресичайки Каракас. В този канал се изливат много отпадни води на града. Съобщенията бяха, че отнемай къде жителита на града се трупат, за да взимат замърсена вода направо от канала, защото умират от жажда...

Всъщност други, по-коретно заснети и качени в YouTube видеа показват, че хората наливат в туби и в кофи съвсем чиста питейна вода от тръба, излизаща от водопроводната мрежа на брега на канала.

Информационната война около венецуелската криза върви на високи обороти. Може да се припомни случаят от края на февруари с американо-мексиканския журналист Хорхе Рамос от излъчващата на испански американска телевизия Univision. Той отиде да интервюира президента Мадуро с доста нападателни въпроси, като освен това му показа заснето предварително видео, как венецуелци вадят и ядат остатъци от храна от камион за отпадъци.

Мадуро прекъсна това интервю, а целият тв екип бе експулсиран от страната, като от снимачната техника беше изтрит целия заснет материал. Из всички медии по света се вдигна шум как венецуелският лидер не поискал да отговаря на неудобни въпроси и се ядосал от виедото.

Малцина тиражираха тогава официалното изявление на министъра на информацията Хорхе Родригес, който заяви, че членове на екипа на Рамос снимали в президентския дворец „Мирафлорес” места и обекти, свързани със сигурността на държавния глава, и това е била причината за прекъсване на интервюто.

Малко по-късно един такъв член на екипа не издържа и сам разказа подробности, които потвърдиха аргументите на Родригес. Става дума за Мария Мартинес-Гусман, вицепрезидентка и продуцентка на новините на Univision. Дамата е от кубински произход. Придружавайки Хорхе Рамос, тя била обзета от амбицията да докаже ширещия се слух, че охраната на Мадуро е съставена от кубинци.

Ето защо Мартинес-Гусман накарала един от операторите да снима охранителите, докато тя настъпателно ги разпитвала дали са кубинци и се вслушвала с какъв акцент ще й отговорят. Именно нейното поведение предизвикало прекъсването на интервюто - а не постановъчното клипче на Рамос около боклукчийския камион - и изгонването на целия екип.

Това бе описано в кубински емигрански сайт, по разказ на самата Мартинес-Гусман. Но ако гледаме само обичайните телевизионни новини, никога няма да го разберем, както и толкова много други неща..

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 82 гости

Бързи връзки