Начало
 
 

Украйна вкара и Ал Бано в своя черен списък

12.03.2019 /20:12 | Източник: Световни медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ал Бано се чуди дали наказателната мярка на Киев спрямо него не е шега

Италианският певец попадна във вражеската листа на Киев с дейци на културата от различни страни, обявени за заплаха на националната сигурност, при последното й обновление. Тя включва 147 лица, сред които са например френският актьор Жерар Депардьо и босненският режисьор Емир Кустурица. На всички се вменява, че са в добри отношения с Москва и с руския президент Владимир Путин.

75-годишният Ал Бано, който продължава да е много популярен във всички страни от бившия СССР, изрази пред италиански медии изумлението си от решението на властите в Украйна да го включи в черния си списък със 147 чуждестранни културни дейци и общественици, на които се забранява влизането на територията на страната. Ембаргото включва и спиране на излъчванията на филми или записи с участието на санкционираните.

Периодично обновяваната от украинското министерство на културата листа обявява тези лица за „заплаха за националната сигурност”. Сред тях са например френският актьор Жерар Депардьо и босненският режисьор Емир Кустурица. На всички се вменява, че са в добри отношения с Москва и с руския президент Владимир Путин.

Както предава РИА, Ал Бано, който за последно е гостувал в Украйна преди 4 години, заяви, че ще потърси посланика й в Италия, за да го попита с какво конкретно е прегрешил, та да му се налагат такива наказателни мерки.

Пред италианското Radio24 певецът казва: „Пял съм и в Украйна, и в Русия, и в Полша, и в Румъния... Но никой и никога не е гледал на мен като на враг на народа. Нима сериозно ме смятат за човек, застрашаващ нечия национална сигурност?! Това да не е шега? Никога не съм изричал и половин дума против Украйна. Единствено съм изразявал положителното си отношение към направеното от Путин за съхраняването на единна Русия - една страна, която свързва заедно много култури, народности и религии”.

След присъединяването на Крим към Русия, Ал Бано е правил коментари, че смята полуострова за историческа руска територия, припомня испанккият вестник El Pais. Също така певецът многократно е изказвал възхищението си от Путин, включително заради руската роля в Сирия. „На Италия й трябва някой като него” - това също е известна фраза на италианския изпълнител за руския президент.

Италианската информационна агенция АНСА цитира следните изявления на Ал Бано: „Никога не съм направил нищо нито против Украйна, нито против която и да е друга страна. Пея песните си, пея за мир  винаги съм се представял като човек на мира”.

Съобщавайки за казуса с Ал Бано, много медии припомнят, че преди броени дни Австрия протестира пред Киев заради наложената едногодишна забрана за влизане на украинска територия на известния австрийски журналист и кореспондент на телевизия ORF Кристиан Вершюц. Той оглавяваше бюрото на своя телевизионен канал в Киев и многократно алармираше, че получава заплахи заради своята журналистическа работа.

В крайна сметка на 7 март той също бе обвинен, че заплашва националната сигурност на Украйна, че водел антиукраинска пропагадна, че „съзнателно нарушавал границите на страната” и се "опитвал да оправдае" присъединяването на Крим към Русия. Вершюц не се съгласи с нито едно от обвиненията и обяви, че само си е вършел журналистическата работа.

„Забраната на Вершюц да влиза в Украйна е неприемлив акт на цензура,” протестира австрийската външна министърка Карин Кнайсл.

Кристиан Вершюц е един от най-авторитетните телевизионни журналисти в Австрия. През 90-те е отразявал югославските войни, както и други събития на Балканите. „Покривал” е и България в течение на две години.

 

Свързани:

Виена защитава пред Киев кореспондента Кристиан Вершюц

Дата: 09.03.2019

Сподели в
 

С празнично шествие от Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ по централната пешеходна зона на града започна тържеството за днешния 24 май в Плевен.

24.05.2019/16:47

В приключилия световноизвестен сериал "Игра на тронове" женските героини бяха хвалени за силния им характер, но те все пак бяха засенчени от мъжките екранни образи, които са обсебили три четвърти от репликите в поредицата, предава Ройтерс.

23.05.2019/15:25

И през настоящата година година Театър “БЪЛГАРСКА АРМИЯ” ще приема книги както за деца, така и за възрастни, а срещу всяка дарена книга, зрителите ще получават талон за 50% отстъпка от цената на един билет, за постановка по избор през май, или юни.

21.05.2019/20:43

Посветена на 24 май - празник на българската писменост, просвета и култура, е започналата в Хасково кампания „Език свещен…“. Инициатор е областният управител на Хасково Станислав Дечев.

21.05.2019/17:56

В литературен клуб „Перото” тазии вечер, на 20 май от 19.00 ч., ще бъде представена книгата на големия испански философ и социолог Хосе Ортега-и-Гасет „Европа и идеята за нация”. В обсъждането ще участват проф. Лазар Копринаров, автор на предговора на книгата, проф. Александър Кьосев, Бойко Василев от БНТ и журналистът и философ Тони Николов.

20.05.2019/13:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки