Начало
 
 

Украйна вкара и Ал Бано в своя черен списък

12.03.2019 /20:12 | Източник: Световни медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ал Бано се чуди дали наказателната мярка на Киев спрямо него не е шега

Италианският певец попадна във вражеската листа на Киев с дейци на културата от различни страни, обявени за заплаха на националната сигурност, при последното й обновление. Тя включва 147 лица, сред които са например френският актьор Жерар Депардьо и босненският режисьор Емир Кустурица. На всички се вменява, че са в добри отношения с Москва и с руския президент Владимир Путин.

75-годишният Ал Бано, който продължава да е много популярен във всички страни от бившия СССР, изрази пред италиански медии изумлението си от решението на властите в Украйна да го включи в черния си списък със 147 чуждестранни културни дейци и общественици, на които се забранява влизането на територията на страната. Ембаргото включва и спиране на излъчванията на филми или записи с участието на санкционираните.

Периодично обновяваната от украинското министерство на културата листа обявява тези лица за „заплаха за националната сигурност”. Сред тях са например френският актьор Жерар Депардьо и босненският режисьор Емир Кустурица. На всички се вменява, че са в добри отношения с Москва и с руския президент Владимир Путин.

Както предава РИА, Ал Бано, който за последно е гостувал в Украйна преди 4 години, заяви, че ще потърси посланика й в Италия, за да го попита с какво конкретно е прегрешил, та да му се налагат такива наказателни мерки.

Пред италианското Radio24 певецът казва: „Пял съм и в Украйна, и в Русия, и в Полша, и в Румъния... Но никой и никога не е гледал на мен като на враг на народа. Нима сериозно ме смятат за човек, застрашаващ нечия национална сигурност?! Това да не е шега? Никога не съм изричал и половин дума против Украйна. Единствено съм изразявал положителното си отношение към направеното от Путин за съхраняването на единна Русия - една страна, която свързва заедно много култури, народности и религии”.

След присъединяването на Крим към Русия, Ал Бано е правил коментари, че смята полуострова за историческа руска територия, припомня испанккият вестник El Pais. Също така певецът многократно е изказвал възхищението си от Путин, включително заради руската роля в Сирия. „На Италия й трябва някой като него” - това също е известна фраза на италианския изпълнител за руския президент.

Италианската информационна агенция АНСА цитира следните изявления на Ал Бано: „Никога не съм направил нищо нито против Украйна, нито против която и да е друга страна. Пея песните си, пея за мир  винаги съм се представял като човек на мира”.

Съобщавайки за казуса с Ал Бано, много медии припомнят, че преди броени дни Австрия протестира пред Киев заради наложената едногодишна забрана за влизане на украинска територия на известния австрийски журналист и кореспондент на телевизия ORF Кристиан Вершюц. Той оглавяваше бюрото на своя телевизионен канал в Киев и многократно алармираше, че получава заплахи заради своята журналистическа работа.

В крайна сметка на 7 март той също бе обвинен, че заплашва националната сигурност на Украйна, че водел антиукраинска пропагадна, че „съзнателно нарушавал границите на страната” и се "опитвал да оправдае" присъединяването на Крим към Русия. Вершюц не се съгласи с нито едно от обвиненията и обяви, че само си е вършел журналистическата работа.

„Забраната на Вершюц да влиза в Украйна е неприемлив акт на цензура,” протестира австрийската външна министърка Карин Кнайсл.

Кристиан Вершюц е един от най-авторитетните телевизионни журналисти в Австрия. През 90-те е отразявал югославските войни, както и други събития на Балканите. „Покривал” е и България в течение на две години.

 

Свързани:

Виена защитава пред Киев кореспондента Кристиан Вершюц

Дата: 09.03.2019

Сподели в
 

3D принтер е последната новост в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково. Новата придобивка е инсталирана в залата за свободен достъп на детския отдел.

24.03.2019/18:49

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа на пресконференция в СБЖ за агресивните действия на Вашингтон към Острова на свободата и Латинска Америка, които целят да сменят „неудобни” правителства. С изявление пред медиите се включи и Н. Пр. Ориета Капони, посланичка на Венецуела

22.03.2019/20:48

Плевенският драматично-куклен театър „Иван Радоев” представи при голям успех на фестивала в град Ниш в Сърбия постановката си „Вишнева градина”.

20.03.2019/16:38

Нейната най-нова книга е кръстена „Куфар със спомени”. Един ожулен, охлузен, стар мукавен куфар, нямащ нищо общо с лъскавите си съвременни събратя на колелца, чиито собственици не си дават труда, а нерядко нямат и силата да ги вдигнат, а просто ги влачат по пътищата, чака пътешественичката на Орлов мост...

20.03.2019/11:30

Руският културно-информационен център в България за пореден път стана гостоприемен домакин на изложба,която събра интереса на стотици. Фотоекспозицията „Крим днес: поглед отвътре“ е организирана от Посолството на Русия в България, представителството на Россътрудничество в София и редакционният екип на списание „Кримский журнал“.

19.03.2019/18:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 54 гости

Бързи връзки