Начало
 
 

Фотобукет от проф. Александър Федотов - за един по-красив, обичлив и добър свят

07.03.2019 /12:02 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова край фотоса с портрета на проф. Александър Федотов и край част от фототворбите му на стената. Снимка: Мари Къналян

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която е съпруга на без време напусналия ни изтъкнат изтоковед и ерудит, откри снощи, навръх рождения ден на Саша, подредената в РКИЦ фотоизложба с негови снимки под надслова „Цвете за теб...”. Експозицията е поздрав и към идващия празник на жените и любовта 8 март

„Прекрасни дами, с искрена обич ви поднасям цвете и пожелание щастливи да преминете през нацъфтели от любов години! Ваш Александър Федотов”.

Такъв надпис на три езика имаше на картичките с екзотично огнено цвете, които получиха снощи всички жени сред гостите, събрали се на откриването на изложбата „Цвете за теб...” в РКИЦ. Тя е посветена на паметта на незабравимия изтоковед проф. Александър Федотов, обичания от всички приятели, колеги, студенти Саша.

Изложбата, съдържаща десетки омайно красиви фотографии на цветя, правени от самия Саша из различни краища на света, е организирана от съпругата му - председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова и учредителка на Фондация „Проф. Александър Федотов”. Неин е и подборът на снимките, а това очевидно не е била лека задача, като се има предвид, че архивът на професора съдържа над 30 000 негви фототворби.

Не случайно датата на откриването на експозицията бе 6 март - на този ден без време отишлият си през октомври м. г. Саша би навършил 63 години...

Но както изтъкна Снежана в емоционалното си обръщение към гостите, търсен е и още един повод за експозицията. Това е наближаващият празник на жените и любовта 8 март, който в родината на Саша - Русия, е особено тачен. А и Саша винаги го е отбелязвал със специален пиетет към красотата, обичта и добротата, заложени в женското начало на живота и носещи силата да променят и целия свят.

От вълшебните цветя по стените, от портретния фотос с лъчезарната усмивка на Саша, от силната емоция на Снежана снощи струеше и заразяваше всички ни онази светлина, извисеност и взаимна слятост, които винаги са свързвали в едно цяло тях двамата - Саша и Снежана, неразделната двойка, за която приятелите им никога не знаеха къде свършва единият и къде започва другият...

Красивото възпоменание за любовта на живота й, подготвено от Снежана, сякаш подари на всички ни и късче от това тяхно несекващо чувство, надвило и вечността...

За любов бяха и песните, които поднесе като свой дар певецът Паскал и сред които неслучайно бе и прочутият руски хит „Миллион алых роз”.

Сред гостите на събитието имаше много представители на академичната общност, чийто изтъкнат представител бе проф. Александър Федотов. Най-много бяха колегите му от Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Кл. Охридски”, за чието създаване и развитие приносът на Саша е неизмерим.

Още преди месеци бе подета инициатива Центъра да получи името на Александър Федотов - и няма нищо по-естествено и логично да бъде така, като се има предвид колко всеотдайно той влагаше в него енергията и знанията си. И колко го уважаваха и обичаха студентите, за които той винаги се раздаваше наистина докрай, откривайки им не просто пътя към великата магия на Изтока, но и умението да разбират и ценят дълбините на различните култури, преплетени в многоликия ни свят.

Този талант на проф. Александър Федотов му спечели също голяма почит и искрено приятелство във всички страни, с които беше работил и които беше обиколил. Почит и приятелство винаги му изразяваха и чуждестранните посланици и дипломати в България, възхитени от неуморните му усилия да хвърля мостове на разбирателство и сътрудничество.

На откриването на „Цвете за теб...” снощи бяха посланиците на Алжир, Азербайджан, Аржентина, Армения, Венецуела, Казахстан, Куба, Кувейт, Палестина и т.н.

Топли думи за светлата личност на проф. Александър Федотов произнесе Алексей Новосьолов, съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация.

На събитието бяха и повечето членова на УС на СБЖ, много журналисти, лични приятели на Саша и Снежана, някои дошли и специално от чужбина.

Само след броени ни ще имаме и още една възможвост да се насладим на фотографския талант на проф. Александър Федотов - този път в пряка връзка с неговия огромен професионален принос за сближаването между България и Изтока. На 11 март в Галерия „София-прес” ще бъде открита друга негова фотоизложба под надслов „С обич към Изтока”. Тя се организира по инициатива на „Приятели на Индия” и ще включва снимки на проф. Александър Федотов от последните му пътувания до Китай, Корея и Индия.

Саша е тук, продължава да ни води по пътя към един по-добър, красив и обичлив свят...

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 65 гости

Бързи връзки