Начало
 
 

Фотобукет от проф. Александър Федотов - за един по-красив, обичлив и добър свят

07.03.2019 /12:02 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова край фотоса с портрета на проф. Александър Федотов и край част от фототворбите му на стената. Снимка: Мари Къналян

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която е съпруга на без време напусналия ни изтъкнат изтоковед и ерудит, откри снощи, навръх рождения ден на Саша, подредената в РКИЦ фотоизложба с негови снимки под надслова „Цвете за теб...”. Експозицията е поздрав и към идващия празник на жените и любовта 8 март

„Прекрасни дами, с искрена обич ви поднасям цвете и пожелание щастливи да преминете през нацъфтели от любов години! Ваш Александър Федотов”.

Такъв надпис на три езика имаше на картичките с екзотично огнено цвете, които получиха снощи всички жени сред гостите, събрали се на откриването на изложбата „Цвете за теб...” в РКИЦ. Тя е посветена на паметта на незабравимия изтоковед проф. Александър Федотов, обичания от всички приятели, колеги, студенти Саша.

Изложбата, съдържаща десетки омайно красиви фотографии на цветя, правени от самия Саша из различни краища на света, е организирана от съпругата му - председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова и учредителка на Фондация „Проф. Александър Федотов”. Неин е и подборът на снимките, а това очевидно не е била лека задача, като се има предвид, че архивът на професора съдържа над 30 000 негви фототворби.

Не случайно датата на откриването на експозицията бе 6 март - на този ден без време отишлият си през октомври м. г. Саша би навършил 63 години...

Но както изтъкна Снежана в емоционалното си обръщение към гостите, търсен е и още един повод за експозицията. Това е наближаващият празник на жените и любовта 8 март, който в родината на Саша - Русия, е особено тачен. А и Саша винаги го е отбелязвал със специален пиетет към красотата, обичта и добротата, заложени в женското начало на живота и носещи силата да променят и целия свят.

От вълшебните цветя по стените, от портретния фотос с лъчезарната усмивка на Саша, от силната емоция на Снежана снощи струеше и заразяваше всички ни онази светлина, извисеност и взаимна слятост, които винаги са свързвали в едно цяло тях двамата - Саша и Снежана, неразделната двойка, за която приятелите им никога не знаеха къде свършва единият и къде започва другият...

Красивото възпоменание за любовта на живота й, подготвено от Снежана, сякаш подари на всички ни и късче от това тяхно несекващо чувство, надвило и вечността...

За любов бяха и песните, които поднесе като свой дар певецът Паскал и сред които неслучайно бе и прочутият руски хит „Миллион алых роз”.

Сред гостите на събитието имаше много представители на академичната общност, чийто изтъкнат представител бе проф. Александър Федотов. Най-много бяха колегите му от Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Кл. Охридски”, за чието създаване и развитие приносът на Саша е неизмерим.

Още преди месеци бе подета инициатива Центъра да получи името на Александър Федотов - и няма нищо по-естествено и логично да бъде така, като се има предвид колко всеотдайно той влагаше в него енергията и знанията си. И колко го уважаваха и обичаха студентите, за които той винаги се раздаваше наистина докрай, откривайки им не просто пътя към великата магия на Изтока, но и умението да разбират и ценят дълбините на различните култури, преплетени в многоликия ни свят.

Този талант на проф. Александър Федотов му спечели също голяма почит и искрено приятелство във всички страни, с които беше работил и които беше обиколил. Почит и приятелство винаги му изразяваха и чуждестранните посланици и дипломати в България, възхитени от неуморните му усилия да хвърля мостове на разбирателство и сътрудничество.

На откриването на „Цвете за теб...” снощи бяха посланиците на Алжир, Азербайджан, Аржентина, Армения, Венецуела, Казахстан, Куба, Кувейт, Палестина и т.н.

Топли думи за светлата личност на проф. Александър Федотов произнесе Алексей Новосьолов, съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация.

На събитието бяха и повечето членова на УС на СБЖ, много журналисти, лични приятели на Саша и Снежана, някои дошли и специално от чужбина.

Само след броени ни ще имаме и още една възможвост да се насладим на фотографския талант на проф. Александър Федотов - този път в пряка връзка с неговия огромен професионален принос за сближаването между България и Изтока. На 11 март в Галерия „София-прес” ще бъде открита друга негова фотоизложба под надслов „С обич към Изтока”. Тя се организира по инициатива на „Приятели на Индия” и ще включва снимки на проф. Александър Федотов от последните му пътувания до Китай, Корея и Индия.

Саша е тук, продължава да ни води по пътя към един по-добър, красив и обичлив свят...

Сподели в
 

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

25.06.2020/15:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки