Начало
 
 

Фотобукет от проф. Александър Федотов - за един по-красив, обичлив и добър свят

07.03.2019 /12:02 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова край фотоса с портрета на проф. Александър Федотов и край част от фототворбите му на стената. Снимка: Мари Къналян

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която е съпруга на без време напусналия ни изтъкнат изтоковед и ерудит, откри снощи, навръх рождения ден на Саша, подредената в РКИЦ фотоизложба с негови снимки под надслова „Цвете за теб...”. Експозицията е поздрав и към идващия празник на жените и любовта 8 март

„Прекрасни дами, с искрена обич ви поднасям цвете и пожелание щастливи да преминете през нацъфтели от любов години! Ваш Александър Федотов”.

Такъв надпис на три езика имаше на картичките с екзотично огнено цвете, които получиха снощи всички жени сред гостите, събрали се на откриването на изложбата „Цвете за теб...” в РКИЦ. Тя е посветена на паметта на незабравимия изтоковед проф. Александър Федотов, обичания от всички приятели, колеги, студенти Саша.

Изложбата, съдържаща десетки омайно красиви фотографии на цветя, правени от самия Саша из различни краища на света, е организирана от съпругата му - председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова и учредителка на Фондация „Проф. Александър Федотов”. Неин е и подборът на снимките, а това очевидно не е била лека задача, като се има предвид, че архивът на професора съдържа над 30 000 негви фототворби.

Не случайно датата на откриването на експозицията бе 6 март - на този ден без време отишлият си през октомври м. г. Саша би навършил 63 години...

Но както изтъкна Снежана в емоционалното си обръщение към гостите, търсен е и още един повод за експозицията. Това е наближаващият празник на жените и любовта 8 март, който в родината на Саша - Русия, е особено тачен. А и Саша винаги го е отбелязвал със специален пиетет към красотата, обичта и добротата, заложени в женското начало на живота и носещи силата да променят и целия свят.

От вълшебните цветя по стените, от портретния фотос с лъчезарната усмивка на Саша, от силната емоция на Снежана снощи струеше и заразяваше всички ни онази светлина, извисеност и взаимна слятост, които винаги са свързвали в едно цяло тях двамата - Саша и Снежана, неразделната двойка, за която приятелите им никога не знаеха къде свършва единият и къде започва другият...

Красивото възпоменание за любовта на живота й, подготвено от Снежана, сякаш подари на всички ни и късче от това тяхно несекващо чувство, надвило и вечността...

За любов бяха и песните, които поднесе като свой дар певецът Паскал и сред които неслучайно бе и прочутият руски хит „Миллион алых роз”.

Сред гостите на събитието имаше много представители на академичната общност, чийто изтъкнат представител бе проф. Александър Федотов. Най-много бяха колегите му от Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Кл. Охридски”, за чието създаване и развитие приносът на Саша е неизмерим.

Още преди месеци бе подета инициатива Центъра да получи името на Александър Федотов - и няма нищо по-естествено и логично да бъде така, като се има предвид колко всеотдайно той влагаше в него енергията и знанията си. И колко го уважаваха и обичаха студентите, за които той винаги се раздаваше наистина докрай, откривайки им не просто пътя към великата магия на Изтока, но и умението да разбират и ценят дълбините на различните култури, преплетени в многоликия ни свят.

Този талант на проф. Александър Федотов му спечели също голяма почит и искрено приятелство във всички страни, с които беше работил и които беше обиколил. Почит и приятелство винаги му изразяваха и чуждестранните посланици и дипломати в България, възхитени от неуморните му усилия да хвърля мостове на разбирателство и сътрудничество.

На откриването на „Цвете за теб...” снощи бяха посланиците на Алжир, Азербайджан, Аржентина, Армения, Венецуела, Казахстан, Куба, Кувейт, Палестина и т.н.

Топли думи за светлата личност на проф. Александър Федотов произнесе Алексей Новосьолов, съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация.

На събитието бяха и повечето членова на УС на СБЖ, много журналисти, лични приятели на Саша и Снежана, някои дошли и специално от чужбина.

Само след броени ни ще имаме и още една възможвост да се насладим на фотографския талант на проф. Александър Федотов - този път в пряка връзка с неговия огромен професионален принос за сближаването между България и Изтока. На 11 март в Галерия „София-прес” ще бъде открита друга негова фотоизложба под надслов „С обич към Изтока”. Тя се организира по инициатива на „Приятели на Индия” и ще включва снимки на проф. Александър Федотов от последните му пътувания до Китай, Корея и Индия.

Саша е тук, продължава да ни води по пътя към един по-добър, красив и обичлив свят...

Сподели в
 

Роденият в Дъблин на 16 октомври 1854 г. магьосник на словото успява да се изяви за краткия си 46-годишен живот не само като писател, поет и драматург, но и като журналист. Пословични са и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, изречени сякаш днес. Например: „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

16.10.2019/21:01

Днес БНР излъчи интервю с двама интересни членове на гостуващата у нас делегация на виетнамската Асоциация на дружествата за приятелство с България, като и двамата са български възпитаници. „Добре е журналистите във вашата страна да разказват повече за Виетнам. Журналистите сте огънчето, което разпалва опознаването и приятелството,” казва посланикът на Ханой у нас Н. Пр. Доан Туан Лин

08.10.2019/15:08

Международната федерация на журналистите (МФЖ) разпространи сред своите членове - националните журналистически съюзи и асоциации - специален постер, издаден на английски, френски и немски език, по повод отбелязвания на 7 октомври Международен ден за достоен труд.

07.10.2019/01:24

Най-високото отличие на Съюза бе връчено на колегата от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. На церемонията присъстваха и ръководителите на БСТВ Любомир Коларов и Петко Тодоров, по чието предложение е присъдена наградата.

03.10.2019/15:39

Ще си позволя да започна репортажа си с думи на един от българските съвременни журналисти, към който всички питаем респект. Та Енчо Господинов казва: „Имам колеги, за които журналистиката е професия като всички други. Но имам приятели, за които журналистиката е съдба. Йосиф е един от тях, който носи цял живот журналистиката в съдбовната си раница, като войник маршалския жезъл.“ И това го доказа препълненият клуб „Журналист“ в СБЖ, където премиерата на книгата на Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“ сбра не само негови приятели и колеги, а и много млади журналисти, дошли да попият нещо ново за този толкова труден,но обичан наш занаят.

01.10.2019/22:53
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки