Начало
 
 

Голям медиен интерес към пресконференцията на Н. Пр. Ориета Капони в СБЖ

05.03.2019 /20:19 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Ориета Капони отговори на много въпроси. Снимка: Къдринка Къдринова

Посланичката на Венецуела разказа за актуалните събития в страната й и отговори на многобройни въпроси

Залата на клуб „Журналист” на СБЖ се оказа тясна да побере всички, дошли на днешната пресконференция на извънредния и пълномощен посланик на Боливарска република Венецуела в България Н. Пр. Ориета Капони. Горещите събития в нейната родина, приковали вниманието на целия свят, предизвикаха голям медиен интерес и към изявата на представителката на официален Каракас, на която домакинстваше СБЖ.

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова приветства гостенката, както и също присъствалите посланички на Куба - Каридад Ямира Куето Милиан, и на Азербайджан - Наргиз Гурбанова. В залата бе и представител на посолството на Сърбия.

Във встъпителните си думи Н. Пр. Ориета Капони първо приветства всички събрали се и благодари на медиите за интереса към нейната страна. Тя припомни, че точно на 5 март - в деня на пресконференцията, се навършват 6 години от кончината на покойния президент на Венецуела Уго Чавес и посочи, че Венецуела отдава на този ден почит към неговото дело.

Посланичката отбеляза, че родината й е обект на агресивен външен натиск и на задушаващи икономиката финансови санкции. Тя изтъкна, че в американски и европейски банки са блокирани държавни средства на Венецуела в размер на около 30 милиарда долара, предназначени предимно за закупуване на храни и лекарства.

„Нормално ли ви изглежда някой, който ви е стиснал за гърлото, в същото време да ви прелага хуманитарна помощ?” - риторично попита присъстващите венецуелската посланичка, определяйки блокирането на венецуелските държавни сметки в чужби бенки като „обир”.

Тя представи подробности, съпроводени със снимков и видеоматериал, относно опита за вкарване на венецуелска територия на камиони с американски пратки, извършен на 23 февруари.

Посланичката изтъкна позицията на правителството в Каракас, че това не може да се приеме като хуманитарна помощ, защото не съответства на международните стандарти: да е поискана от приемащата страна, да се осъществява под егидата и под контрола на специализирани световни организации като Червения кръст или хумантарните служби на ООН, да е деполитизирана и да не е обвързана с условия.

Н. Пр. Ориета Капони припомни, че никоя от посочените организации не се е съгласила да се ангажира с тази т. нар. „хуманитарна помощ”, чийто изпращач са Съединените щати със съдействието на Колумбия. Тя посочи също така, че организаторите на въпросния конвой, който така и не бе допуснат на венецуелска територия, са злоупотребили с емблемата на Червения кръст, поставайки я върху камионите, без да имат право на това.

Представителката на Каракас категорично опроверга като „фалшиви новини” съобщенията на големи световни медии, че отговорност за подпалването на един от камионите носели венецуелските сили за сигурност, разположени на границата с Колумбия и не допуснали конвоя да премине във Венецуела.

Посланичката каза, че камионът се е намирал на граничен мост между двете държави, откъм колумбийската страна. И е бил подпален от прииждащи откъм Колумбия демонстранти, настояващи за преминаване на конвой и мятащи бомби „Молотов” срещу позициите на венецуелските сили за сигурност. Именно с тези бомби „Молотов” е бил подпален и въпросният камион. Това бе илюстрирано и с показани на видеостена снимки и видеоматериали от разигралите се събития.

Показани бяха също и кадри, в които се вижда как колумбийският президент Иван Дуке насърчава от един мост група демонстранти, които подготвят под моста бомби „Молотов”.

Н. Пр. Ориета Капони разказа още, че след като останките от изгорялото съдържание на подпаления камион е било разгледано, е станало ясно, че той не е съдържал храни или медикаменти, а материали за преграждане на улици и предизвикване на безредици. Тя показа и снимка на обгорялото съдържание.

Венецуелската посланичка обясни, че за преодоляване на предизвиканите от санкциите на САЩ и ЕС икономически трудности страната й се е обърнала с молба за подпомагане към държавите, с които има прятелски отношения, като Русия, Китай, Индия и др. Тя посочи, че Русия вече е изпратила около 300 тона храни и медикаменти за Венецуела.

На въпрос дали страната й ще се съгласи да проведе нови президентски избори, каквито изисквания отправят опозицията, САЩ, часто от европейските и част от латиноамериканските страни, Н. Пр. Ориета Капони подчерта, че във Венецуела строго се спазва конституцията. А според конституцията президентските избори е трябвало да се състоят през 2018 г. и те наистина са се състояли на 20 май 2018 г. В тях са участвали 47% от избиратерите и 67% от гласувалите са избрали за нов президент Николас Мадуро.

„Гласът на тези венецуелски граждани нищо ли не струва за онезиу които сега искат нови избори в разрез с конституцията?” - попита Ориета Капони. Тя припомни, че венецуелското външно министерство е отправило специална покана към ръководството на ЕС да бъдат изпратени наблюдатели на миналогодишните избори, но Брюксел не откликнал. Въпреки това на вота са присъствали около 200 независими наблюдатели от различни страни и са го счели за напълно легитимен.

Беше зададен също така и въпрос кък венецуелската посланичка се отнася към позицията на България по кризата в нейната страна. Както е известно, българското правителство призна самообявилия се за „временен президент” председател на венецуелския парламент Хуан Гуайдо, както направиха част от членките на ЕС. Същевременно президентът Румен Радев изказа мнение, че София не бива да взима страна във вътрешновенецуелския спор, а да съдейства кризата да се разреши чрез преговори. Но за официално се смята правителственото становище.

Н. Пр. Ориета Капони отбеляза, че позицията на България е същата, както позицията на много от държавите в ЕС. Посланичката изрази надежда, че с течение на времето всички тези страни ще прозрат истината за ситуацията във Венецуела и ще преосмислят отношението си.

„Най-важното в създалата се ситуация е да се зачита международното право, защото без това няма да има мир. Важно е също да се разбира, че утре на мястото на Венецуела може да е всяка друга държава, и външни сили да си позволяват да определят вътрешната й политика. Това е недопустимо, това връща международните отношения в епохата още преди създаването не даже на ООН, а на Лигата на нациите. Що се отнася до нашата страна, ние искаме единствено мир и уважение към нашия суверенитет,” изтъкна Н. Пр. Ориета Капони.

Тя припомни още, че в ООН членуват над 190 държави, а Гуайдо е признат едва от около 50, като допълни: „Има много достойни страни, които не се поддават на американския натиск. Съединените щати не можаха да прокарат своя антивиницуелска резолюция в Съвета за сигурност на ООН. В нито една международна организация досега те не са успели да наложат позицията си по тази провокирана от тях криза”.

Посланичката беше запитана как ще реагират властите в Каракас на завръщането на Хуан Гуайдо в страната, след като той наруши издадена му съдебна забрана да напуска Венецуела и от 23 февруари до 4 март беше в Колумбия, Бразилия, Аржентина и Еквадор.

Ето и отговорът:

„Гуайдо очакваше с нетърпение да бъде арестуван при влизането си сега на венецуелска територия през летището на Каракас, защото така щеше да се превърне в герой мъченик, а и щеше да даде повод за изпълнение на заканите на САЩ да реагират силово на евентуалното му задържане.

Той обаче беше пуснат да премине без никакви проблеми граничния контрол. На летището го чакаха посланиците на Испания, Германия, Франция, Чили - бяха дошли, за да реагират, ако бъде задържан. И те бяха разочаровани, че не се получи скандал.

Гуайдо несъмнено е нарушил съдебната заповед да не напуска страната, но досега не е издавана заповед за ареста му. Нашата съдебна власт е независима и в момента води разследване на нарушението му. Трябва да се има предвид също така, че като депутат в парламента той има имунитет. А за да му бъде отнет този имунитет, ако съдът прецени за необходимо, съшо е необходимо отделно съдебно дело и решение. Всички процедури се спазват стриктно, ние сме правова държава”.

Посланик Капони посочи, че Венецуела в момента не се вълнува особено от завръщането на Гуайдо, защото в страната е започнал традиционният карнавал и хората са отдадени на танци, на веселие, на празнично настроение. Тя показа снимки на препълнените с релаксиращи венецуелци плажове по карибското крайбрежие недалеч от Каракас и попита: „Това прилича ли ви на страна в хуманитарна криза?”

Със свои спомени за покойния президент Уго Чавес се включи българският дипломат Жоржета Пехливанова, която е била временно управляваща посолството на България във Венецуела до 2012 г. и се е срещала лично с Чавес. Тя подчерта неговата голяма начетеност, въздействието му върху масите и ролята му като държавник.

Много от присъстващите журналисти използваха възможността, за да си договорят на пресконференцията отделни интервюта с Н. Пр. Ориета Капони.

Сподели в
 

Роденият в Дъблин на 16 октомври 1854 г. магьосник на словото успява да се изяви за краткия си 46-годишен живот не само като писател, поет и драматург, но и като журналист. Пословични са и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, изречени сякаш днес. Например: „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

16.10.2019/21:01

Днес БНР излъчи интервю с двама интересни членове на гостуващата у нас делегация на виетнамската Асоциация на дружествата за приятелство с България, като и двамата са български възпитаници. „Добре е журналистите във вашата страна да разказват повече за Виетнам. Журналистите сте огънчето, което разпалва опознаването и приятелството,” казва посланикът на Ханой у нас Н. Пр. Доан Туан Лин

08.10.2019/15:08

Международната федерация на журналистите (МФЖ) разпространи сред своите членове - националните журналистически съюзи и асоциации - специален постер, издаден на английски, френски и немски език, по повод отбелязвания на 7 октомври Международен ден за достоен труд.

07.10.2019/01:24

Най-високото отличие на Съюза бе връчено на колегата от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. На церемонията присъстваха и ръководителите на БСТВ Любомир Коларов и Петко Тодоров, по чието предложение е присъдена наградата.

03.10.2019/15:39

Ще си позволя да започна репортажа си с думи на един от българските съвременни журналисти, към който всички питаем респект. Та Енчо Господинов казва: „Имам колеги, за които журналистиката е професия като всички други. Но имам приятели, за които журналистиката е съдба. Йосиф е един от тях, който носи цял живот журналистиката в съдбовната си раница, като войник маршалския жезъл.“ И това го доказа препълненият клуб „Журналист“ в СБЖ, където премиерата на книгата на Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“ сбра не само негови приятели и колеги, а и много млади журналисти, дошли да попият нещо ново за този толкова труден,но обичан наш занаят.

01.10.2019/22:53
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки